請問植物名字

作者: 老黃 發表于 2014-9-12 18:01:32
476 4

由於在街邊地攤伯伯度買返屋企,而地攤伯伯年紀太大,聽力有問題,只見盆植物旁寫上20大元,
買時只想買左呢盆植物,等地攤伯伯可以快收檔,就咁買左呢盆寶物返屋企~
神農侍 發表於 2014-9-12 23:20:55 |顯示全部樓層
係“鳶尾花”﹐至於係邊個品種﹐係“巴西鳶尾” 0既機會極大!

評分

查看全部評分

回復

老黃 發表於 2014-9-13 00:11:00 |顯示全部樓層
謝謝神農侍,知道有花友開post問植物名字,我知道你實會來幫忙,多謝解答
回復

novernber 發表於 2014-9-13 00:40:33 |顯示全部樓層
你好好人呀 我諗呢棵鳶尾一定會開靚靚花花俾你睇
回復

老黃 發表於 2014-9-13 02:21:22 |顯示全部樓層
novernber 發表於 2014-9-13 00:40
你好好人呀 我諗呢棵鳶尾一定會開靚靚花花俾你睇

果日早上九點幾路過,只係希望買左呢盆植物想地攤伯伯快D收檔,因為買時開始落微微細雨,天空隨後眼見係一大片黑雲,整日中午係好大雨,到下午三,四點先細雨,雖然好多人會講,可能個呀伯有幾層樓收租都唔定,拎盆栽出黎賣打發時間,但我見地攤伯伯在植物前寫上20大元,心想都唔係好貴,如果過25元係會考慮, 因為盆栽唔係生活上必須品,總算幫到人自己又有植物種,我都好開心, 一盤己有三棵鳶尾在我心中係超值左
回復