碰碰香枝條 - 多謝ahgeeinheaven分享

作者: puresthell 發表于 2014-8-26 23:22:29
2806 29
初到貴境, 超可愛, 味道有點辛辣的, 我好鍾意~

so cute~

so cute~
puresthell 發表於 2014-8-26 23:23:22 |顯示全部樓層

浸左幾日水無咩反應, 將佢一開二, 長的那截插泥了

由於一直以為出根要用好多水, 所以日日淋水

由於一直以為出根要用好多水, 所以日日淋水
回復

puresthell 發表於 2014-8-26 23:25:45 |顯示全部樓層
淋左個幾星期水都好似無反應, d 葉仲開始黃, 好驚, 即刻問BB 媽咪話原因未出根唔應該日日淋水

葉開始dup 同黃

葉開始dup 同黃
回復

puresthell 發表於 2014-8-26 23:26:47 |顯示全部樓層

呢2日唔敢再淋水, 但係情況無好轉, d 葉仲甩左幾塊, 好驚, 按鬆個泥輕輕力拎番個枝條出黎
而家放左去浸水, 同採用溫室培植, 是否可以?
回復

puresthell 發表於 2014-8-26 23:29:27 |顯示全部樓層
另一細枝條一直插水都無乜起色, 而家都放埋入溫室, 是否OK?
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-8-27 00:12:04 |顯示全部樓層
哈哈,我係BB媽咪睇到啲圖條莖變黑左,可能唔得啦。碰碰香其實有2種方法插枝,兩種我都試過係得嘅。1.把枝條插入乾嘅泥5至7日,其間唔好拔出來看出根未,唔好淋水,枝葉會變黃及好似好軟咁但都唔好理,大概7日到先淋水,佢就ok。2.把枝條用水養至出根,然後入泥,呢個方法比較易。如果你啲碰碰香真係唔得,我都仲有可比你
回復

puresthell 發表於 2014-8-27 00:28:09 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2014-8-27 00:12
哈哈,我係BB媽咪睇到啲圖條莖變黑左,可能唔得啦。碰碰香其實有2種方法插枝,兩種我都試過係得嘅。1.把 ...

而家浸水入溫室, 後日出差星期日回來睇睇變成點啦   或者將泥插枝條剪短d 剪晒黑色部份再浸水, 我會盡力搶救佢再報告架啦
回復

powergun 發表於 2014-8-28 10:52:33 |顯示全部樓層
呢種香草是但搵盆泥都插得生的, 唔使入溫室唔使浸水的

已經寫了是一棵水插一棵泥插, 都唔得先試入溫室的, 泥插果個已經好是但, 請問要再點是但先  發表於 2014-9-2 11:07
回復

金剛 發表於 2014-8-28 18:30:46 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2014-8-27 00:28
而家浸水入溫室, 後日出差星期日回來睇睇變成點啦   或者將泥插枝條剪短d 剪晒黑色部份再浸 ...

投之亡地而後存,陷之死地然後生

講過秘訣你知: 佢d葉水份多,屬耐旱性植物^^插葉都可生根,成功與否關鍵在於濕度,佢忌潮濕,最怕陰陰濕濕,淋水時唔好淋到葉,扦插可選科學泥或水苔都可,放在半蔭位就得,不用天天淋水,保持介質不乾就可以,仲有最好剪下來的枝條存放一天先插....

我屋企應該不夠通風, 同埋應該淋多左水了, 謝謝意見 但想問下點解等一日先插? 我見人地講其他插枝都係放一日先, 點解呢 ?  發表於 2014-9-2 11:08
回復

Tommy1314 發表於 2014-9-3 00:31:51 |顯示全部樓層
它會生根?
用水加水晶土可以嗎?
但是單支時冇同類同它碰一下又好似冇咁香?
回復

金剛 發表於 2014-9-4 17:34:57 |顯示全部樓層
回覆點評:

puresthell

我屋企應該不夠通風, 同埋應該淋多左水了, 謝謝意見 但想問下點解等一日先插? 我見人地講其他插枝都係放一日先, 點解呢 ?

少水就可以,除非佢老身好多根,否則淋少水為妙,記住平時淋水不用淋埋葉,泥乾淋泥就可以,剪下來扦插等一日是因為剪了有傷口,肉質類最好等一日讓傷口乾d先扦插,這樣剪口位才不易爛.
回復

金剛 發表於 2014-9-4 19:52:33 |顯示全部樓層
Tommy1314 發表於 2014-9-3 00:31
它會生根?
用水加水晶土可以嗎?
但是單支時冇同類同它碰一下又好似冇咁香? ...

用水加水晶土可以嗎?  長期水培種得唔好

為什麼碰了才會香?
  碰碰香發出香味的原因和含羞草「害羞」的原理相似,當它的葉片受到觸碰的刺激時,細胞內的水分會發生作用,使葉枕的膨壓發生變化。與含羞草不同,碰碰香的葉片在膨壓作用下不會收縮,而是內部用於透氣的氣孔擴張,一種易於揮發的帶有蘋果香味的物質就順著氣孔擴散到空氣中了。其實,平時碰碰香也會發出微弱的香味,只是這種香味較淡不容易被人察覺,當它的葉片受到觸碰時,這種香味變濃了,人們才覺得它一碰就香。

出處: http://www.uuuwell.com/mytag.php?id=37421

回復

344a 發表於 2014-9-4 22:53:20 來自手機 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2014-8-27 00:12
哈哈,我係BB媽咪睇到啲圖條莖變黑左,可能唔得啦。碰碰香其實有2種方法插枝,兩種我都試過係得嘅。1.把 ...

師兄請教吓,就咁插干泥就可以?  需唔需要切去部份葉呢?
回復

puresthell 發表於 2014-9-4 23:09:56 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-9-4 17:34
回覆點評:

puresthell

哦, 我知道有絨毛既葉最好不要有水停留在上, 有光照時蒸發好易曬燶葉
原來剪完個傷口會脆弱d, 明白了, 謝謝!
回復

puresthell 發表於 2014-9-4 23:13:15 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-9-4 22:53
師兄請教吓,就咁插干泥就可以?  需唔需要切去部份葉呢?

我覺得切去至少1/3 葉會好點
一來減低水份蒸發速度, 二來就算唔切底部既葉, 浸根時/ 插泥時D葉係水/泥入面都係好快會死的
有錯請指教
回復

ahgeeinheaven 發表於 2014-9-4 23:48:33 |顯示全部樓層
其實佢真係好粗生,我隨便搣走下面的葉,插入泥放陰涼處,唔淋水,7日後才淋,初初佢好似黃黃地又掉葉,但後來就大得好快,兩日唔見好似大好多咁。你可以再約我比枝條你再試,或者我幫你浸定根都得
回復

puresthell 發表於 2014-9-5 10:01:18 |顯示全部樓層
ahgeeinheaven 發表於 2014-9-4 23:48
其實佢真係好粗生,我隨便搣走下面的葉,插入泥放陰涼處,唔淋水,7日後才淋,初初佢好似黃黃地又掉葉,但 ...

我想自己浸呀! 一手一腳湊大佢開心d, 多謝你比多個機會我
回復

金剛 發表於 2014-9-5 14:03:36 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2014-9-4 23:09
哦, 我知道有絨毛既葉最好不要有水停留在上, 有光照時蒸發好易曬燶葉
原來剪完個傷口會脆弱d, 明白了, 謝 ...

你指的應該在猛烈陽光下淋水,會產生 " 蒸騰作用 "傷了葉片......所以淋水最好早上或太陽落山後
回復

puresthell 發表於 2014-9-5 15:19:28 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-9-5 14:03
你指的應該在猛烈陽光下淋水,會產生 " 蒸騰作用 "傷了葉片......所以淋水最好早上或太陽落山後 ...

一般會早上淋, 夜晚淋怕d水蒸發唔切會惹蚊
回復

金剛 發表於 2014-9-5 15:59:50 |顯示全部樓層
puresthell 發表於 2014-9-5 15:19
一般會早上淋, 夜晚淋怕d水蒸發唔切會惹蚊

泥土疏水良好,應沒有問題,以前有花友建議表面加沙,就不惹蚊
回復

12下一頁