請問龜屎可做肥料嗎?

作者: angusy 發表于 2014-8-26 07:57:14
2060 5
問龜屎可做肥料嗎?如果可以怎做, thanks.
angusy 發表於 2014-8-26 20:22:08 來自手機 |顯示全部樓層
要唔要發烤?可唔可以直接淋落田到?
回復

m36252 發表於 2014-8-26 21:04:35 |顯示全部樓層
我諗用龜屎種野既人唔太多, 好難有人會答到你. 但理論上, 應該可以既.
回復

JamieWong 發表於 2014-8-28 02:05:27 來自手機 |顯示全部樓層
哈哈,我近排都用養龜水淋植物,直接淋,睇下遲d會唔會有落肥嘅效果
回復

344a 發表於 2014-8-28 16:00:50 |顯示全部樓層

我諗所有可以腐爛分解嘅嘢都可以做肥,但系咪衛生呢!?  

Check this out:
http://www.lcsd.gov.hk/green/b5/organic.php#

1.1 原料

1.1.1 不適合堆肥的物料
a)        金屬
b)        玻璃
c)        塑膠
d)        貓、狗及人的糞便可能有寄生蟲,理論上,堆肥過程所產生的高溫(60—70℃)足以將這類病蟲殺死,但萬一不小心,仍有機會生存而傳染給人
e)        有病的動物的糞便
f)        禽畜的糞便,要留心有否被抗生素,重金屬與激素污染
g)        有病的植物
h)        已開花結子的野草,應除去結子部分,否則會令野草廣泛散佈
i)        彩色印刷品
j)        大塊的原料,如木頭和樹枝,可先打碎然後再用
k)        其他人工合成的物質

1.1.2 適合堆肥的物料
a)        海藻 (請參閱3.6段)
b)        樹葉及草葉
c)        菜狹及生果皮
d)        木糠
e)        剪碎的紙張
f)        石灰 (請參閱3.8段)
g)        雞蛋殼
h)        肉、魚、食用渣滓,但須預防招引貓、狗和老鼠
回復

angusy 發表於 2014-8-28 22:52:24 來自手機 |顯示全部樓層
很好的資料!!
回復