鹿鳴春

作者: Agnes 發表于 2008-8-10 23:22:07
5436 30
要吃正宗北京菜,非鹿鳴春莫屬。老字號鹿鳴春位於尖沙嘴麽地道,看看門面招牌就知老成點,裝修雖舊式,但環境衛生,檯椅食具放置整齊。老字號經得起時代考驗,一絲不苟,實而不華就是賣點。舊派食店,估都估到部長和待應個個都係性格巨星。唔好誤會我有貶意,佢地其實係忠嘅,效率高,健談,會給你意見,但通通是為你嘅荷包和健康着想,我就一萬個受落。不過,晚飯訂檯起碼要在十天前,即興摸上去免問。
P1020426 (Small).JPG
P1020427 (Small).JPG
P1020429 (Small).JPG
Agnes 發表於 2008-8-10 23:23:59 |顯示全部樓層
周末一行七人去鹿鳴春吃晚飯,叫了以下菜式:
沙窩雞燉翅、片皮鴨、清炒河蝦、糟蒸鴨肝、和菜戴帽、京燒羊肉、义子燒餅。
菜式保持一貫高水準,食味一流,分量十足。本想叫多個甜品高力豆沙,也要打消念頭,因為實在食不下了。

全場滿座,稍嫌喧鬧,上菜效率奇高。我也知他們想做多轉生意,一小時半後識做地快手埋單,待應猛講招呼唔到,我條氣好順,也祝他們生意興隆。

消費:$1,430 (人均消費:$205)
得分:8.5分 (以10分為滿分)

注意隨時有特別嘉賓,包括蔡瀾、蕭芳芳、Amanda S、楊森等陪你同場食飯。李翰祥生前也常光顧。即使你不好京菜,但價錢仍算大眾化,抱着「朝聖」心態幫襯下都值得。
P1020431 (Small).JPG
回復

Agnes 發表於 2008-8-10 23:29:42 |顯示全部樓層
沙窩雞燉翅:必食,一睇d翅咁粗一梳梳,唔駛我多費唇舌形容點正法。用饅頭點湯伴飲幾特別。
P1020439 (Small).JPG
P1020441 (Small).JPG
P1020437 (Small).JPG

片皮鴨:必食招牌菜,師傅刀法一流,每片有皮有肉,我鍾意。
P1020444 (Small).JPG
P1020445 (Small).JPG
P1020448 (Small).JPG

清炒河蝦:好鮮甜,啱廣東人口味。西人可能較喜歡宮保或芝麻炸的蝦。我認為靚蝦無妨清炒食真味。
P1020432 (Small).JPG
回復

Agnes 發表於 2008-8-10 23:35:05 |顯示全部樓層
糟蒸鴨肝:以前要預訂,現在來貨少,變成冇得訂,即場碰運氣有冇貨。有運有貨就要試,幼滑甘香,正過法國鵝肝。但高膽固醇,叫細碟試少少就夠了。
P1020443 (Small).JPG

和菜戴帽:很好,賣相佳,清爽家常菜。和菜是綠豆芽、蘿蔔絲、雲耳絲、筍絲、豆乾絲、豬肉絲、米粉等,帽子是蛋皮蓋面。
P1020452 (Small).JPG

京燒羊肉:必食,香脆中帶少肥,肉質嫩滑,有羊肉香味,但冇羶味,就係咁神奇。
P1020453 (Small).JPG

义子燒餅:好香好脆,d芝麻引死人,配和菜戴帽/京燒羊肉食。
P1020451 (Small).JPG

我全部叫細份,也飽到不能吃高力豆沙,有些遺憾。下次精d,約多d人食可以食多幾款。

回復

小白 發表於 2008-8-11 02:36:49 |顯示全部樓層
嘩...  好正呀
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-11 08:55:25 |顯示全部樓層
OH~ my favourite!!!
每次去到都會叫高力豆沙和 畢絲香蕉,
呢兩度菜最難係要炸但又唔會有油沾住個面, 又要無油味,
高力豆沙蛋白面鬆軟乾身, 豆沙唔會太多太少或走了出來,
畢絲香蕉要個面脆無油, 炸時唔可以令香蕉過熱溶掉,
暫時係其他地方都食唔到呢個水準.
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-11 08:57:53 |顯示全部樓層
佢個片皮鴨就係一試傾心啊!
師夫好 pro, d 鴨又夠肥又滑, 好掂.
反之貴得很的北京X, 居然找些唔熟手既傳菜切, 切到好似燒味店切燒鵝,唉~ 真係好失望. X
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 10:15:26 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-11 08:55 發表
OH~ my favourite!!!
每次去到都會叫高力豆沙和 畢絲香蕉,
呢兩度菜最難係要炸但又唔會有油沾住個面, 又要無油味,
高力豆沙蛋白面鬆軟乾身, 豆沙唔會太多太少或走了出來,
畢絲香蕉要個面脆無油, 炸時唔可以令香蕉 ...

我以前在鹿鳴春食的是拔絲蘋果。最後上台時,師傅把糖粉面炸香的蘋果在冰水過冷河令糖面香脆這招,真係好似李寧點聖火咁歎為觀止。蘋果較香蕉有咬口,冇咁甜,帶微酸,仲醒胃, kim可試試。
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-11 10:16:04 |顯示全部樓層
噢! 好懷念果陣時响附近返工o既日子!
有時食lunch都會去鹿記, 晚飯就更加食唔少,
不過近年去食已經無以前咁好食咯! 可以口味唔同左啦!
不過見你叫D野食咁正, 心郁郁想去添!
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 10:30:23 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-11 08:57 發表
佢個片皮鴨就係一試傾心啊!
師夫好 pro, d 鴨又夠肥又滑, 好掂.
反之貴得很的北京X, 居然找些唔熟手既傳菜切, 切到好似燒味店切燒鵝,唉~ 真係好失望. X ...

同意呀!一睇見師傅個樣就知 pro 啦, 見慣場面, 任映唔嬲, 刀法如神.
我喜歡皮+肉的切法,薄餅皮厚薄適中(不太薄),能飽肚,青瓜段和葱段粗幼適中(有些食肆竟切成絲,唉!), 真材實料,才$280,抵,must eat.
回復

羊咩咩 發表於 2008-8-11 10:34:56 |顯示全部樓層
呢間野我都去過,講真真係好食囉
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 10:38:04 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-11 10:16 發表
噢! 好懷念果陣時响附近返工o既日子!
有時食lunch都會去鹿記, 晚飯就更加食唔少,
不過近年去食已經無以前咁好食咯! 可以口味唔同左啦!
不過見你叫D野食咁正, 心郁郁想去添! ...

我覺得冇變到, 只係生意更旺, 管理方式更 pro.
我十幾日前預訂, 接電話的叔叔多謝前, 多謝後. 當日上午可能驚我唔記得,confirm後又多謝前, 多謝後. 叻過好多酒店.
Freddy再去食吖, 你會見到從前的待應和部長, 樣子冇乜老到, 勾起很多回憶架!
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 10:41:05 |顯示全部樓層
小白, 羊咩咩都去食吖.
唔想 book太耐, 食 lunch 都一樣好.
回復

kwanyeehui 發表於 2008-8-11 11:03:25 |顯示全部樓層
片皮鴨同個翅好好味! 多謝Agnes推介.
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 11:25:23 |顯示全部樓層
原帖由 kwanyeehui 於 2008-8-11 11:03 發表
片皮鴨同個翅好好味! 多謝Agnes推介.

早晨, 鈞哥!
我鍾意 DIY, 但片皮鴨同個翅真係正到 DIY唔好,
得閒約 d 弟兄姐妹上去食野傾計分享都好好
回復

小寶 發表於 2008-8-11 13:06:36 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-11 11:25 發表

早晨, 鈞哥!
我鍾意 DIY, 但片皮鴨同個翅真係正到 DIY唔好,
得閒約 d 弟兄姐妹上去食野傾計分享都好好

去你屋企DIY仲正呀add7icon , 未食LUNCH, 口水係咁流添
最後來一杯OT..add4icon

咁耐去過兩次咁多, 你地真係有口福
回復

花草之家 發表於 2008-8-11 13:08:12 |顯示全部樓層
係佢裝修之前,我都去過幾次,又真係幾好食架。
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 13:46:21 |顯示全部樓層
原帖由 小寶 於 2008-8-11 13:06 發表

去你屋企DIY仲正呀add7icon , 未食LUNCH, 口水係咁流添
最後來一杯OT..add4icon

咁耐去過兩次咁多, 你地真係有口福

你自給自足有咁多收成夠係有口福啦!
嗰度冇0T叫, 真係要來我屋企 diy啦!
回復

Agnes 發表於 2008-8-11 13:52:18 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-11 13:08 發表
係佢裝修之前,我都去過幾次,又真係幾好食架。

點裝修都係咁古老簡樸, 粵語長片 feel, 個設計師好掂, 個老闆好有 taste.
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-11 15:54:36 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-11 10:38 發表

我覺得冇變到, 只係生意更旺, 管理方式更 pro.
我十幾日前預訂, 接電話的叔叔多謝前, 多謝後. 當日上午可能驚我唔記得,confirm後又多謝前, 多謝後. 叻過好多酒店.
Freddy再去食吖, 你會見到從前的待應和部長, 樣子冇 ...

會嫁! 不過要約齊腳食飯要經過重重險阻排除萬難先得.
睇怕都要遲少少lu!
不過見你親身報導過, 咁對佢地D質數都有返信心!
回復

12下一頁