我的酢漿 2014

作者: B17 發表于 2014-8-21 11:14:57
16699 472
B17 發表於 2014-10-30 22:37:22 |顯示全部樓層
多謝iluvuboyz,酢酢又多左兩位新成員

Purpurea Alba,已發芽,有一塊葉

OB Damask Rose,未發芽,冇野睇
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-30 23:02:31 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-30 22:37

吾洗客氣丫~~開心share丫麻~~ 多謝您俾個5星級的家佢地呢~~

我有個問題想問下您呀~~吾知點解我有棵無名既oxalis同您棵first love好似樣...
雖然我未見過佢開花既樣牙, 但您覺得機會大吾大呢?!  (附上圖片)
2014-10-30 085410-vert.jpg
回復

B17 發表於 2014-10-30 23:07:53 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-30 23:02
吾洗客氣丫~~開心share丫麻~~ 多謝您俾個5星級的家佢地呢~~

我有個問題想問下您呀~~吾知 ...

似ar,似ar,雖然未見到朵花,已經九成似
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-30 23:11:50 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-30 23:07
似ar,似ar,雖然未見到朵花,已經九成似

因為您種個盆靚太多喇(多葉多花), 搞到我完全感覺吾到我呢盆系First Love...
哈哈!!~估吾到我都搵得返我既"初戀".....
回復

B17 發表於 2014-10-30 23:17:31 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-10-30 23:11
因為您種個盆靚太多喇(多葉多花), 搞到我完全感覺吾到我呢盆系First Love...
哈哈!!~估吾到我都搵得返 ...

點解會無名既?贈品黎?
回復

iluvuboyz 發表於 2014-10-30 23:27:54 |顯示全部樓層
系牙!!!~贈品黎架...佢有寫名架, 叫"混OB"...完全一頭霧水...
不過見heiheimama留言講一講, 覺得佢吾似OB...諗落又好似系wor...
吾知點解我就諗起First Love...上網搵下佢d圖, 又好似幾似樣甘wor...就系甘咯!!!
回復

B17 發表於 2014-11-1 14:46:46 |顯示全部樓層
Iron Cross開第一朵,K花

Namaquensis有lum

重發現毛蟲仔,即刻捉走佢,手慢d成棵比佢食左
回復

dick 發表於 2014-11-1 15:07:30 來自手機 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-10-30 22:37

種多D,發多D,多出的又可分享了
回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-1 15:15:24 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-1 14:46
Iron Cross開第一朵,K花

好快又有花睇lu~~好野!!~
回復

B17 發表於 2014-11-2 16:25:10 |顯示全部樓層
慘啦,有蟲呀

Oxalis Compressa中左紅蜘蛛,葉有d變形

Oxalis Stenorrhyncha中左蚜蟲

回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-2 16:52:53 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-2 16:25
慘啦,有蟲呀

Oxalis Compressa中左紅蜘蛛,葉有d變形

系咪因為您d酢太好營養?!
請問葉有變形, 系咪就等於中左紅蜘蛛架?!
我都驚酢酢有蟲害, 因為冇處理蟲害既經驗!!
回復

B17 發表於 2014-11-2 17:05:07 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-11-2 16:52
系咪因為您d酢太好營養?!
請問葉有變形, 系咪就等於中左紅蜘蛛架?!
我都驚酢酢有蟲害, 因為冇處理 ...

室外種植係比較易有蟲菌

通常d葉變形一定中招,唔係蟲就係菌

中左乜要仔細檢查過先知,Compressa一搵就搵到紅gg

Stenorrhyncha初時搵唔到蟲,咁重大鑊,因為可能係薊馬,超細隻,用放大鏡都未必搵到
後來發現到隻蚜蟲,咁都冇咁驚,順手落好年冬,試下殺蚜蟲要幾耐
Compressa就噴左蟎毒,應該攪得掂既
回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-2 17:17:59 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-2 17:05
室外種植係比較易有蟲菌

通常d葉變形一定中招,唔係蟲就係菌

嘩!!!~好多蟲蟲既名呀...我吾系甘想認識佢地架渣!!!!!
如果好似我棵Purpurea Lavender & White葉變攣甘, 系咪可能都有以上既問題呢?!
佢就黎開花, 我吾敢大搜捕入去佢d泥入面, 表面目測就冇蟲蟲!!
回復

B17 發表於 2014-11-2 17:25:58 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-11-2 17:17
嘩!!!~好多蟲蟲既名呀...我吾系甘想認識佢地架渣!!!!!
如果好似我棵Purpurea Lavender & White葉變攣 ...

攣同變形唔同,睇下#127,右邊係purpurea salmon d葉攣攣地,check過冇發現,新葉又平番d,唔知同早排乾燥有冇關系

舊年中薊馬塊葉變成咁
回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-2 17:33:43 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-2 17:25
攣同變形唔同,睇下#127,右邊係purpurea salmon d葉攣攣地,check過冇發現,新葉又平番d,唔知同早排乾 ...

喔!!~明白晒!!~甘我都要多多留意佢地葉仔既變化先得~~
不過我種室內窗台, 希望小d昆蟲啦~~
多謝解答呢~~
回復

B17 發表於 2014-11-2 17:36:15 |顯示全部樓層
Oxalis Brazil White都發芽趁下熱鬧
回復

B17 發表於 2014-11-3 12:50:32 |顯示全部樓層

Iron Cross開出正常靚花

呢隻花唔襟開,上一朵已經冇左,唔知開到幾多日?
回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-3 13:07:16 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-3 12:50
Iron Cross開出正常靚花

其實佢d花系幾靚, 同我棵deppei mexico botKA G4一樣~~
不過成棵酢太高太長, 冇晒美感~~
回復

B17 發表於 2014-11-3 14:43:40 |顯示全部樓層
iluvuboyz 發表於 2014-11-3 13:07
其實佢d花系幾靚, 同我棵deppei mexico botKA G4一樣~~
不過成棵酢太高太長, 冇晒美感~~  ...

Dick果盆幾好,葉多d密d,睇落會靚d
知唔知一朵花可以開幾多日?
回復

iluvuboyz 發表於 2014-11-3 15:41:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-11-3 14:43
Dick果盆幾好,葉多d密d,睇落會靚d
知唔知一朵花可以開幾多日?

目測, 花花只有兩日貨仔~~
不過佢每個花蕾輪住開, keep住系有花睇~~不過吾系爆花既style~
我就系吾夠多葉, 有時見佢d葉生得吾靚就會"忟"左佢...

B17
真係得兩日花:(  發表於 2014-11-3 15:45
回復