紫珍珠怎麼了?

作者: 沙咀釣友 發表于 2014-8-15 15:45:31
913 9
露養的紫珍珠,一路都健康生長,種咗大半年,近日出現黑點,由底層老葉開始,見一塊摘一塊,慢慢出現喺近心嘅嫩葉…………請問各位仁兄仁姐,應該點救?
pc1878 發表於 2014-8-15 16:05:59 |顯示全部樓層
天氣潮濕導致霉病,用手取下染病的葉,加強通風
回復

沙咀釣友 發表於 2014-8-22 10:28:43 來自手機 |顯示全部樓層
pc1878 發表於 2014-8-15 16:05
天氣潮濕導致霉病,用手取下染病的葉,加強通風

雖然睇落冇之前咁密茂,但保住命仔已經好好,多謝仁兄指點
回復

tonylhk 發表於 2014-8-22 11:09:23 |顯示全部樓層
加油!景天不易照顧呢~特別香港最近的天氣,濕熱⋯
回復

沙咀釣友 發表於 2014-8-22 13:23:13 |顯示全部樓層
tonylhk 發表於 2014-8-22 11:09
加油!景天不易照顧呢~特別香港最近的天氣,濕熱⋯

艱辛渡夏中...... 之前的吉娃娃和黑王子雙雙陣亡, 可幸的是黑王子留有後代, 吉娃娃就......
回復

tonylhk 發表於 2014-8-22 13:25:42 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-8-22 13:23
艱辛渡夏中...... 之前的吉娃娃和黑王子雙雙陣亡, 可幸的是黑王子留有後代, 吉娃娃就......   ...

清楚習性了, 以後就要多注意, 小心照顧淋水 & 空氣流通... 加油!!
回復

xx_Luca 發表於 2014-8-22 15:18:01 |顯示全部樓層
紫珍珠好硬淨,入左秋會唔同哂。我的都有你既問題,見黑就搣,搣搣下就冇事
隔離盆女雛好有睇頭,冬天一定靚爆 ~

回復

pc1878 發表於 2014-8-22 21:20:12 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-8-22 10:28
雖然睇落冇之前咁密茂,但保住命仔已經好好,多謝仁兄指點

不用客氣 種得好靚!

之前未有黑點真係好靚, 紫珍珠D粉色好特別, 之後見唔妥想摘又唔捨得摘....... ^^"  發表於 2014-8-23 09:46
回復

沙咀釣友 發表於 2014-8-22 23:30:53 來自手機 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-8-22 15:18
紫珍珠好硬淨,入左秋會唔同哂。我的都有你既問題,見黑就搣,搣搣下就冇事
隔離盆女雛好有睇頭,冬天一 ...

紫珍珠真係夠硬淨,之前開過花嘅東雲就係咁黑葉黑黑吓就離開咗,留後都留唔切………
女雛喺初春嘅時侯都好靚,希望佢捱到入冬,可以見識吓更靚嘅一面
回復

xx_Luca 發表於 2014-8-22 23:50:49 |顯示全部樓層
沙咀釣友 發表於 2014-8-22 23:30
紫珍珠真係夠硬淨,之前開過花嘅東雲就係咁黑葉黑黑吓就離開咗,留後都留唔切………
女雛喺初春嘅時侯都 ...

無問題啦,女雛、紫珍珠、魯氏都能輕鬆渡夏,
等睇靚相,加油 ~

回復