我家的蕨類

作者: WALLACE 發表于 2008-8-9 15:30:19
9965 61
alansmith 發表於 2008-9-5 01:28:01 |顯示全部樓層
哈,我果盆松葉蕨係人地個苗場採架,小弟係衰人~唔好學我!!
佢生係路邊d石隙,我問左負責人之後就採左佢!種到而家囉...
不過上山真係見唔到,我係好耐之前係九龍公園見過一次咋!!
當然啦,野採係唔岩架!!唔好亂試!!
回復

orchids 發表於 2008-9-5 18:58:55 |顯示全部樓層
原帖由 alansmith 於 2008-9-5 01:28 發表
哈,我果盆松葉蕨係人地個苗場採架,小弟係衰人~唔好學我!!
佢生係路邊d石隙,我問左負責人之後就採左佢!種到而家囉...
不過上山真係見唔到,我係好耐之前係九龍公園見過一次咋!!
當然啦,野採係唔岩架!!唔好亂試!! ...

謝謝回覆!花墟真係唔覺有得賣!
我都中意蕨ga!不過屋企地方淺窄,只係種咗幾盆細小的,有d比我種到葉片變形好醜怪,種得好d果棵,在冬天時凍傷大部份葉,現在樣子很怪,所以唔敢post相.
回復

雲雲 發表於 2008-9-5 20:57:39 |顯示全部樓層
請問滿江紅是否種落水裡的蕨類?
回復

alansmith 發表於 2008-9-5 23:13:46 |顯示全部樓層
滿江紅係浮水植物,唔係沉水植物

回復

WALLACE 發表於 2008-9-5 23:43:08 |顯示全部樓層
有時候會係花盆旁邊生出一D不知名的蕨類植物,就係我的最愛.
回復

alansmith 發表於 2008-9-5 23:45:42 |顯示全部樓層
原帖由 WALLACE 於 2008-9-5 23:43 發表

WALLACE兄你係唔係會放係室外架?? 如果放室外,發到不知名蕨苗就正囉^^ 蕨有心未必可以發到,無心又可能會有不知名蕨苗生出黎,可遇不可求
回復

WALLACE 發表於 2008-9-5 23:54:36 |顯示全部樓層
原帖由 alansmith 於 2008-9-5 23:45 發表

WALLACE兄你係唔係會放係室外架?? 如果放室外,發到不知名蕨苗就正囉^^ 蕨有心未必可以發到,無心又可能會有不知名蕨苗生出黎,可遇不可求

係吖,放係室外架,不過就冇想像中甘容易發到蕨苗!
我好想試下用孢子繁殖!有冇人識吖?謝謝!
回復

雲雲 發表於 2008-9-7 12:46:28 |顯示全部樓層
原帖由 alansmith 於 2008-9-5 23:13 發表
滿江紅係浮水植物,唔係沉水植物

咁佢有甚麼蕨的特徵呢?
回復

alansmith 發表於 2008-9-9 00:36:14 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-7 12:46 發表

咁佢有甚麼蕨的特徵呢?

嘩,雲雲真係考起我啦
我要搵下料先,本蕨類圖鑑暫時唔係手,搵唔到料住~
回復

雲雲 發表於 2008-9-9 20:42:42 |顯示全部樓層
原帖由 alansmith 於 2008-9-9 00:36 發表

嘩,雲雲真係考起我啦
我要搵下料先,本蕨類圖鑑暫時唔係手,搵唔到料住~

蛇蛇史密夫老師。
回復

wen-g 發表於 2008-9-22 11:54:53 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-9-4 20:06 發表

松葉蕨真係好靚,又唔會好巨型,我都想種,可唔可以pm講比我知邊度買.
今年花展,見過有盆松葉蕨參展,好密好靚ga!
原帖由 WALLACE 於 2008-9-4 20:44 發表

松葉蕨可遇不可求,當見到就好買!但係唔好野採吖!

環境合適的話
松葉蕨也會自己長出來的
家裡自己長的......
回復

八王爺 發表於 2008-9-22 14:07:38 |顯示全部樓層
其实使乜理佢溫度,基本上香港养乜鹿都啱!
我都心思思想只养鹿。
回復

WALLACE 發表於 2008-9-22 22:41:26 |顯示全部樓層
原帖由 wen-g 於 2008-9-22 11:54 發表

環境合適的話
松葉蕨也會自己長出來的
家裡自己長的......

嘩!............你就好啦!
回復

alansmith 發表於 2008-10-8 03:00:14 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-9-9 20:42 發表

蛇蛇史密夫老師。

唔好意思呀,本蕨類圖鑑剛剛先番到手....
遲d我買左香港植物誌vol.1 &  2 同埋嘉道理果本蕨書先至再搵料,因為中文網站講ferns的很少
結構上未能清楚答到你,但找料時發現滿江紅的資料很有趣,希望分享比大家睇下
以下文章來源 郭城孟「蕨類入門」遠流出版、郭城孟「蕨類圖鑑」遠流出版

滿江紅科 Azollaceae
水生薄囊蕨類
植物體漂浮水面,絕不著土
漂浮型蕨類植物

滿江紅的葉子很小,每片大約只有一公釐,植株呈三角形或長橢圓形,寛不超過一公分。它是漂浮型的水生植物,因為葉片中含多種色素,秋冬之際溫度降低時,葉綠素被破壞,葉子就會變紅;加上它一旦蔓生起來,往往布滿整個水面,所以「滿江紅」這個意象鮮明的名字就此應運而生。

滿江紅全株浮於水面,但根部不著土的水生蕨類,全世界的蕨類只有滿江紅與槐葉蘋屬於此型。它們其一生都隨水漂浮,其最常見的繁殖方式稱為「裂殖」,即植物體不斷地斷裂,所產生的新個體最後將布滿某一水域,這也是滿江紅與槐葉蘋經常會成群出現的原因。

孢子囊果長在葉子下方,肉眼較難看

滿江紅科是全世界週知的一群綠肥植物,尤其是在經濟能力較弱的地區,農民沒有多餘的財力購買化學肥料,他們都喜歡在水田裡同時放養一些滿江紅,因為滿江紅的葉子上裂片的空腔內會有藍綠藻「共生」,藍綠藻可以把空氣中游離的氮素固定下來,對肥沃土質很有幫助。
今天中國大陸的農民仍多使用有機肥料,他們常放任滿江紅在田裡生長,一段時間後就翻整土壤將它埋起來,如此土質中就含有氮,整個田地會變得肥沃一點。而台灣過去因使用多的化學肥料,許多土地已習慣於仰賴重肥,雖然政府曾經有一度想廣植滿江紅,以減少台灣的土地對化學肥料的依賴,但實在沈痾太深,且滿江紅所能提供的可利用氮素實遠不及化學肥料,所以一時之間,滿江紅似乎也很難發運作用。

回復

ikejoe 發表於 2008-10-8 09:46:23 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-9-22 14:07 發表
其实使乜理佢溫度,基本上香港养乜鹿都啱!
我都心思思想只养鹿。

養La王爺,要的話,我分株畀你唔洗買.
回復

ikejoe 發表於 2008-10-8 10:00:49 |顯示全部樓層
Hi wen-g,除o左松葉蕨外,D藍卷栢都生得好旺盛,由左生到右.
回復

八王爺 發表於 2008-10-8 11:36:41 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-10-8 02:46 發表

養La王爺,要的話,我分株畀你唔洗買.

咁客氣!
你只係咩鹿?
我已經有普通鹿 和 女皇鹿了。
回復

雲雲 發表於 2008-10-8 12:28:09 |顯示全部樓層
蛇蛇史密夫老師的資料
回復

wen-g 發表於 2008-10-8 14:53:13 |顯示全部樓層
原帖由 ikejoe 於 2008-10-8 10:00 發表
Hi wen-g,除o左松葉蕨外,D藍卷栢都生得好旺盛,由左生到右.

藍卷栢??
原先朋友送我一小段(5-6cm)
誰知道就這樣在我家蔓延開來
再也除不完了....
回復

kwanyeehui 發表於 2008-10-8 19:08:41 |顯示全部樓層
原帖由 WALLACE 於 2008-9-5 23:43 發表

以前我見花盆長蕨類植物都當野草除去,
但最近我見佢越長越大棵, 未打開捲起來都幾靚!
就保住佢, 今次見左咁多種蕨,
我都會同佢換個盆再另種.
回復