我的菜菜子~

作者: farfeifar 發表于 2008-8-9 12:22:58
139818 2290
muitau 發表於 2009-9-8 15:12:01 |顯示全部樓層
浸多幾枝你就好想快d用哂佢喇
小寶 發表於 2009-9-8 15:06

所以而家我發現自己有少少戀物, 咁臭既野有乜理由唔捨得?!
回復

farfeifar 發表於 2009-9-8 15:22:57 |顯示全部樓層
2019# 小寶
呀花真係大出血喇~ 果枝海藻肥點會係農藥呢? 會唔會係加左化肥呀?
我覺得佢拎錯o左比我law!因為個位幾支野都好似的~
我問佢要海藻肥佢就比呢支我, 我都冇為意~
返到屋企一睇,係殺線蟲農藥來的~
回復

farfeifar 發表於 2009-9-8 15:24:36 |顯示全部樓層
2018# muitau
咁而家岩開喇喎, 最佳地點係你屋企大廳, 方法係開香檳咁噴射式
我打算下一次黎你屋企探你時做伴手禮,
係你屋企開haha~
回復

farfeifar 發表於 2009-9-12 11:56:49 |顯示全部樓層
近排係門口仔殺o左好多棵唔順眼o既農作物喇~
所以都變得有d凋零, 但又唔知種d咩好喎!
因為近排出面種咩屎咩又唔靚, 好氣餒...
大家有咩好提議?

授o左粉個幾星期都係咁, 打定輸數lu!

授o左粉個幾星期都係咁, 打定輸數lu!
回復

miku 發表於 2009-9-12 12:08:58 |顯示全部樓層
花花
好耐冇見你啦, 你近來真係好忙呀
遲d可以種生菜啦, 我落左櫻桃蘿白, 小南瓜, 翠肉瓜, 同埋一隻唔知係咩瓜既種子
你諗倒種咩未呀.
回復

miku 發表於 2009-9-12 12:09:34 |顯示全部樓層
近排係門口仔殺o左好多棵唔順眼o既農作物喇~
所以都變得有d凋零, 但又唔知種d咩好喎!
因為近排出面種咩屎咩又唔靚, 好氣餒...
大家有咩好提議?
farfeifar 發表於 2009-9-12 11:56

再接再厲!加油
回復

lamolympia 發表於 2009-9-13 17:53:05 |顯示全部樓層
花花:種菜囉!好快有得食!
回復

muitau 發表於 2009-9-13 18:01:32 |顯示全部樓層
2023# farfeifar

咁首先我要將住緊個層同天台啲瓜菜大家對掉住左先
回復

farfeifar 發表於 2009-9-16 10:56:52 |顯示全部樓層

打風2日, 唔係hk, 損失都幾慘...
公主送我o既君子蘭得返個盆, 棵野唔見o左...
有棵青家苗又斷埋, 最慘係花盆又比敵人攻破o左...
最多個盆有3大篤屎(仲要比雨淋到爛晒)
...魚肥比佢地當零食挖到爛晒, 一地都係...
我好想死...
回復

cookie20002005 發表於 2009-9-16 10:58:30 |顯示全部樓層
有棵青家苗又斷埋, 最慘係花盆又比獻敵大攻破o左...
...
farfeifar 發表於 2009/9/16 10:56

咁慘,真係有排執喎
回復

BanbieChan 發表於 2009-9-16 11:01:49 |顯示全部樓層

唔好c呀~g寶蘭我仲有呀~

再送比你吖~
回復

JicJicmom 發表於 2009-9-16 11:07:15 |顯示全部樓層
阿花唔好拱 ~~~~ 振作D啊 !!!!
就當清理門戶喇 ~~~~~~明天會更好 !!!! 我送你苦家苗 + 青家苗呀~~~~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-16 11:08:46 |顯示全部樓層
有棵青家苗又斷埋, 最慘係花盆又比獻敵大攻破o左...
...
farfeifar 發表於 2009-9-16 10:56

阿花~
想問d貓屎比雨水沖到爛晒要點處理?連泥一齊唔要定係唔理佢繼續種?
我個花槽都有一大篤,比檸檬樹遮住,伸隻入去實比檸檬刺拮傷,唔知點搞~
回復

新仔 發表於 2009-9-16 11:18:47 |顯示全部樓層
花花, 唔好灰心呀, 比心基再種過啦!
回復

farfeifar 發表於 2009-9-16 11:29:56 |顯示全部樓層

2033# ChrisTsui
阿花~
想問d貓屎比雨水沖到爛晒要點處理?連泥一齊唔要定係唔理佢繼續種?
我個花槽都有一大篤,比檸檬樹遮住,伸隻入去實比檸檬刺拮傷,唔知點搞~
我成舊泥筆走架!搞到我d盆越來越少泥~~
唔可以留佢係度架, 會有烏蠅"褸"架!生晒蛋就唔好la!
回復

月光光 發表於 2009-9-16 11:36:53 |顯示全部樓層
2033# ChrisTsui
阿花~
************************************************* ...
farfeifar 發表於 2009-9-16 11:29

晒乾佢當肥料用得唔得呀?
回復

miku 發表於 2009-9-16 14:00:21 |顯示全部樓層
花花,

唔洗氣餒, 再種過呀, 好快有收成ka la!
回復

muitau 發表於 2009-9-16 14:09:48 |顯示全部樓層
比人心機呀亞花, 我都唔好得你好多咋,
努力收拾殘局, 明天會更好!
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-16 14:48:39 |顯示全部樓層
我成舊泥筆走架!搞到我d盆越來越少泥~~
唔可以留佢係度架, 會有烏蠅"褸"架!生晒蛋就唔好la!
唔怪得花槽成日咁多烏蠅啦,原來來開餐~
回復

ChrisTsui 發表於 2009-9-16 14:52:52 |顯示全部樓層
2036# 月光光
晒乾佢當肥料用得唔得呀?
我有諗過用多d泥蓋住篤o野,但係唔知對棵植物有乜影響~
回復