埃及熱爆之旅( 觀光編 , 購物編(#15)) , 植物編(#17) )

作者: orchids 發表于 2008-8-8 19:46:46
4196 22
前早去咗埃及玩,影咗d相同大家分享.
到底係點熱爆法?北部只係(亞歷山大港 -開羅)24-37度,但南部(亞斯旺 - 高安堡 - 艾芙 -  樂蜀)37-55度.真係挑戰自己的散熱系統,不過我都唔會覺得係惡夢.
埃及北部與南部都幾唔同,北部好多烏蠅,天上有雲,南部較少烏蠅,天冇雲,想搵片雲遮蔭都冇.
我的行程: 亞歷山大港 - 開羅 - 亞斯旺 - 高安堡 - 艾芙 -  樂蜀 - 洪加達(紅海)
首站亞歷山大港

從城堡向外望

從城堡向外望

從城堡向外望

燈塔遺址建的城堡

燈塔遺址建的城堡

燈塔遺址建的城堡

第二站開羅

吉薩金字塔+獅身人面像

兩個金字塔

兩個金字塔

兩個金字塔

最大金字塔

最大金字塔

最大金字塔

帶帽金字塔

帶帽金字塔

帶帽金字塔

獅身人面像

獅身人面像

獅身人面像

獅身人面像

獅身人面像

獅身人面像

梯形金字塔

梯形金字塔

梯形金字塔

第三站亞斯旺

往亞斯旺途中的海市蜃樓

Temple of RamessesII
Abu Simbel-RamessesII Temple.jpg

Temple of Nefertari
Abu Simbel-Nefertari Temple.jpg

第四站高安堡

鱷魚神殿
Sobek Temple.jpg

第五站艾芙

鷹神殿
Horus Temple.jpg

第六站樂蜀

卡納克神殿
Karnak Temple.jpg

卡納克神殿的方尖碑
Karnak Temple Obelisk.jpg

樂蜀神殿
Luxor Temple.jpg

萬農神像
Colossi Memnon.jpg

熱氣球之旅

當地民居多數冇頂
Balloon Trip 1.jpg

Balloon Trip 2.jpg

熱氣球飛越尼羅河
Balloon Trip River Nile.jpg

最後一站洪加達(紅海)

酒店露台陫景觀
Movenpick Resort.jpg

Kite-surfing

freddywongdy 發表於 2008-8-8 19:51:47 |顯示全部樓層
有無一探金字塔內裡o既神秘呢??
回復

orchids 發表於 2008-8-8 19:56:43 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-8 19:51 發表
有無一探金字塔內裡o既神秘呢??

有!又焗又濕,就缺氧身亡!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-9 06:48:04 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-8-8 19:56 發表

有!又焗又濕,就缺氧身亡!

為左要大開眼界熱死都要啦! 高空鳥覽另有美鏡呀!
回復

花草之家 發表於 2008-8-9 11:43:55 |顯示全部樓層
露台對出的海景、色彩,十分迷人。
回復

orchids 發表於 2008-8-10 18:04:01 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-9 06:48 發表

為左要大開眼界熱死都要啦! 高空鳥覽另有美鏡呀!

金字塔 裡面只有空的石棺,但係通道特矮(要屈膝+彎腰而過).
原來乘坐熱氣球係好穩定,只係在頭頂噴火有d驚,不過睇日出要早上四點起身.
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-11 16:03:57 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-8-10 18:04 發表

金字塔 裡面只有空的石棺,但係通道特矮(要屈膝+彎腰而過).
原來乘坐熱氣球係好穩定,只係在頭頂噴火有d驚,不過睇日出要早上四點起身.

人一世物一世! 有咁o既機會再早起都係值得o既!
回復

tata 發表於 2008-8-11 16:28:23 |顯示全部樓層
睇啲相都覺得熱呀, 不過埃及真係一定要去一次, 太壯觀喇add10icon add10icon
回復

orchids 發表於 2008-8-11 19:52:40 |顯示全部樓層
原帖由 tata 於 2008-8-11 16:28 發表
睇啲相都覺得熱呀, 不過埃及真係一定要去一次, 太壯觀喇add10icon add10icon

真係好熱,北部24-37度,但南部37-55度.
連領隊都中暑,在遊覽南部的景點時,多數都會有團友缺席,但我都算利害全部睇晒,只係出入酒店時有d敏感症發作,出入酒店時溫差有25~30度.
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 15:34:04 |顯示全部樓層
d屋既天台幾好用por~
回復

orchids 發表於 2008-8-12 19:02:24 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-12 15:34 發表
d屋既天台幾好用por~

我諗佢哋專登唔做頂,一來方便加建,二來佢哋似乎中意瞓露天.
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-12 19:52:06 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-8-12 19:02 發表

我諗佢哋專登唔做頂,一來方便加建,二來佢哋似乎中意瞓露天.

露營在沙漠???
回復

orchids 發表於 2008-8-12 20:22:10 |顯示全部樓層
原帖由 蛀米虫 於 2008-8-12 19:52 發表

露營在沙漠???

你睇下張相,好多人瞓天台ga.
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-13 17:32:28 |顯示全部樓層
原帖由 orchids 於 2008-8-12 20:22 發表

你睇下張相,好多人瞓天台ga.

斗涼~
回復

orchids 發表於 2008-8-13 18:50:47 |顯示全部樓層

購物編

埃及嘅貨幣叫埃磅(Egyptian npound),大面額用紙幣,細面額紙幣及硬幣都有.
細過pound有piastre, 1 pound = 100 piastrre.
點解講d咁悶嘅野,因為團友及領隊都試過,比出50 pound紙幣,但收錢的接過後就變成50piastrre紙幣,所以我如果付較大額紙幣時,我會雙手拿著攤開的紙幣,再對收錢的人讀出銀碼.都幾誇張.
購物多數都會講價,早前有花友話回1/3價錢,領隊話回1/4價錢,但售賣記念品的人都似乎知道這技巧,我試過開價200 pound的香油,因我比開價嚇倒,所以回30 pound諗住走人,後來40 pound成交,最後我買兩件70 pound就得.
都試過冇講價就買,但唔覺得買貴咗.
回復

貓后 發表於 2008-8-14 11:52:20 |顯示全部樓層
add6icon 佢哋d手工藝品又真係幾靚喔
回復

orchids 發表於 2008-8-15 18:20:02 |顯示全部樓層

植物編

以我所見埃及市區的綠化程度跟香港差不多,雖然這裡的氣溫比香港高,植物的品種都很相近,但似乎品種比香港少得多.
花開得最燦爛是勒杜鵑及鳳凰木,還有一種樹形,葉形及花聚都似鳳凰木,花朵是深淺粉紅色的樹,但一直都無機會近看,所以不知這是否顏色較特別的鳳凰木.除了棗椰樹香港較少見,細葉榕,印度橡樹,夾竹桃都是香港常見的.
因我忌水,所以在渡假區洪加達時較清閒,將酒店內的植物拍攝下來,不要有太大期望,都是熟面孔的植物.
熟口熟面的有:
大紅花, 當地有種飲品叫Hibiscus juice,我覺得顏色及味道都似黑加倫子汁,有人說似味道似山渣,據說可消暑.

白花大紅花
Hibiscus white.jpg

夾竹桃

白花夾竹桃
Oleander white.jpg

在香港較少見的斑葉夾竹桃
Oleander varigated leave.jpg

串錢柳

長春花(日日春)

勒杜絕

檸檬桉

檸檬桉的果,可能檸檬桉太高,我是第一次見到果實

看似黃花夾竹桃,但花朵是橙色

這是我不認識的樹木

這是我不認識的灌木

香港較少,這裡很多的棗椰樹,但這棵還是小樹.
date palm.jpg

在尼羅河旁,都種了很多棗椰樹
Nile bank.jpg
回復

p@g 發表於 2008-8-15 19:24:57 |顯示全部樓層
d 香水樽貴唔貴?
有無買香油?
佢地d香油都好出名
回復

orchids 發表於 2008-8-15 20:20:09 |顯示全部樓層
原帖由 p@g 於 2008-8-15 19:24 發表
d 香水樽貴唔貴?
有無買香油?
佢地d香油都好出名

有冇睇post#15,我在兩間不同店舖買香油,如post#15所講最初開價約40ml200埃磅,最後成交70埃磅兩樽各約40ml,係荷花味同茉莉花味,後來見有當地女士光顧另一香油店舖,我指最細size的樽(約15ml)問價,店員說10埃磅,店員的態度一點也不死纏,最後用20埃磅買了兩樽,薄荷味(通鼻塞一流)及Nefetiti味,
雖然似乎比先前貴一點,但其實15ml樽是走珠樽較好用(在照片中金色蓋的兩樽)
香水樽又是在兩間不同店舖及不同地方買,細的每隻15埃磅,大的10埃磅.
我d講價技巧真麻麻,可能講完價後都係比水魚價.
回復

dryfish 發表於 2008-8-15 22:36:22 |顯示全部樓層
算啦,洗左出去的錢就唔好後悔喇.
水魚價咪水魚價囉,有咩所謂喎~
回復

12下一頁