近住某墳場某OFFICE o既......怪事

作者: freddywongdy 發表于 2008-8-7 18:13:01
2536 13
*以下用對話形式表示,
  英文名並非真實姓名*
以前舊公司女同事 W 轉左工
好耐都無見面
聽講話去左沙田宜X家俬做
有一次打電話比佢 順便問候一下(八卦一下)
同W傾傾下佢D公司野 講開開 OT o既時候
W 就講 我公司D同事而家免得過都唔會 OT 嫁勒
點解呀 你公司咁好福利 加班補水都唔差格
係呀唔差嫁 不過加班都要有5 6 個人陪先敢開呀
果道好猛嫁
吓 唔係呀 座野新起嫁喎 又唔係舊樓
傻o既 係人都知後面係咩啦
係咩呀 咪火車站囉
o習 站你個頭 寶福山呀 咁你都唔知
哦 原來係咁 怪唔知啦 你見過野呀
唔 我個位係背住部影印機嫁
咁有一晚我果層得我一個 OT 到十點幾
吓 咁慘 要做到咁夜
o習 咁等緊瑞典果面D Buyer 覆埋 e-mail 嘛
咁好專心打緊 e-mail 果時
後面部影印機無啦啦著左 print 左幾張野喎
吓 係咪個 sensor 壞左呀
更係唔係啦 你估以前公司果部咩
唔係間間公司都捨得用勁野嫁嘛
要自己用手撳嫁 仲要入 staff pin 先會著
嘩 咁咪嚇死 得你一個
咁 咁 咁 有咩辦法喎 唔出埋封 e-mail 又唔得
哈哈 驚到口窒
o習 好在知道樓下會計班男仔仲未走
咁咪急 call 話有事 叫個熟o既上黎陪我囉
咁你有無去睇下 print D 咩出黎呀
傻嫁咩 更係無啦 拿拿聲打埋走人啦
臨走去厠所都要佢企响門口開住門等我呀
吓 佢唔驚嫁
驚都無辦法 佢地下面仲勁
現身呀 定係有D手手腳腳走黎走去
你死啦 咁又無 不過都差唔多
係點嫁 會計部果班人見到嫁
唔係 係行政部果面同果間 conference room 好近山果邊
有一次行政部夜晚開完會
幾點呀
o習 唔知喎 你聽埋先得唔得嫁姐
咁走剩2個男仔 拾手尾要放返D boxes file 上櫃
點知 放放下 則邊個 file 突然彈左一半出黎
嚇到2個鬥快走出去呀
車 咁都唔係好恐怖姐 又唔係彈隻手出黎
o習 乜你覺得彈D手手腳脚出黎就恐怖嫁咩
有單 仲恐怖呀 好似D鬼戲咁
話說 行政部有2個男仔 星期六食完晏仲要返黎開會
開會果時 個叫 Andy o既男仔放左部手提响枱面
怕放响出面有人打比佢聽唔到
因為出面 reception 放左工無人轉線入 conference room
另一個叫 Wilson o既男仔都張佢部手提放左响枱面
開開下會 Andy 因為要筆寫野 所以走左出去囉
Andy 出左去一陣 Wilson 部手提就響勒
Wilson 話睇完個來電顯示佢就即刻撳收線
跟住 Andy 亦都攞左筆返左入黎
Wilson 話比我知 佢同 Andy 打左個眼色
好冷靜咁同 Andy 講 我地個會開完要走啦
Andy 都醒水 跟住快快手拾埋野走左落下面 cafe
Andy 問佢係咪見到野
Wilson 比佢睇下頭先個來電顯示
個顯示電話號碼同個名都係 Andy 嫁
咁你話頭先係邊個打比佢勒
嘩 咁又得
係呀 就係咁之後 佢地通常開 OT 都打比其他部門
問下有無人要開 OT 仲要約定一齊走添
咁有無搵人打齋呀
哦 咁又無喎 公司D鬼佬都唔興
响山上面都打左啦 仲打唔夠咩
抵你地比人搞...
o習...

後記
過左一排 同W傾電話講開...
喂 咁你有無搵人 check 下部影印機係咪壞呀
無喎
咁你最後有無睇過 print D咩出黎吖
無喎
不過清潔呀姐問邊個成日 print D灰色紙出黎
咁浪費D炭粉 我更係唔出聲啦
後尾 佢地高層知道左之後 都係請左人返黎打左堂齋
小左事發生 不過唔係無...
隔左一排 W亦都轉左工
不過佢話唔係因為o黎D事轉工喎...
襲人 發表於 2008-8-7 23:16:46 |顯示全部樓層
哇.........好彩我公司無D咁既事咋
回復

Agnes 發表於 2008-8-7 23:53:13 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-7 18:13 發表
*以下用對話形式表示,
  英文名並非真實姓名*
以前舊公司女同事 W 轉左工
好耐都無見面
聽講話去左沙田宜X家俬做
有一次打電話比佢 順便問候一下(八卦一下)
同W傾傾下佢D公司野 講開開 OT o既時候
W 就講 我公司D同 ...

乜你咁鍾意搞鬼架?
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-8 04:12:45 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-8-7 23:16 發表
哇.........好彩我公司無D咁既事咋

你office又响附近!? 我另外有個舊同事响附近做野, 佢都......
Anyway 大吉利是!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-8 04:16:12 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-7 23:53 發表

乜你咁鍾意搞鬼架?

仲有好多喎! .....o傑o傑o傑......
回復

襲人 發表於 2008-8-8 12:45:42 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-8 04:12 發表

你office又响附近!? 我另外有個舊同事响附近做野, 佢都......
Anyway 大吉利是!

我公司唔响附近....
不過令我諗起青荃橋附近個棟商廈啫
回復

alexand52028 發表於 2008-8-8 12:56:47 |顯示全部樓層
吓,咁恐怖!!!我頭先先經過...
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-8 13:47:08 |顯示全部樓層
原帖由 襲人 於 2008-8-8 12:45 發表

我公司唔响附近....
不過令我諗起青荃橋附近個棟商廈啫

又有奇怪事?? 願聞其詳!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-8 13:48:35 |顯示全部樓層
原帖由 alexand52028 於 2008-8-8 12:56 發表
吓,咁恐怖!!!我頭先先經過...

唔恐怖! 平生不作虧心事嘛!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-8 14:49:18 |顯示全部樓層
鄉事會路的IKEA? 我係個度樓上做過喎, 以前成日開 OT 開到半夜.
公司佔了 Tower 1 幾層, 我係中間個層.
我成日一條友要做到晚上11pm , 最夜有幾次都要做到1 am幾...
但係又無乜事發生過, 不過...
一個人就真係唔敢亂行和周圍望, 因為的確....

唔想浪費時間行來行去, 快d 做完快d 閃~
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-8 14:56:10 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-8 14:49 發表
鄉事會路的IKEA? 我係個度樓上做過喎, 以前成日開 OT 開到半夜.
公司佔了 Tower 1 幾層, 我係中間個層.
我成日一條友要做到晚上11pm , 最夜有幾次都要做到1 am幾...
但係又無乜事發生過, 不過...
一個人就真係唔敢 ...

凝心生暗鬼! 怪力可亂神!
有時一個人加班到夜一夜我都唔會亂咁諗同周圍走.
都係專心快快趣趣做完就較腳.
Touch wood! 真係唔想有咁o既奇遇!
回復

RIO 發表於 2008-9-3 15:40:38 |顯示全部樓層
你記性都好好wor,
咁detail既對答你都記得
回復

比得大帝 發表於 2008-9-3 16:54:42 |顯示全部樓層
太長, 冇心機睇
回復

freddywongdy 發表於 2008-9-3 22:42:26 |顯示全部樓層
原帖由 RIO 於 2008-9-3 15:40 發表
你記性都好好wor,
咁detail既對答你都記得

記住人講野係我工作需要, 久而久之練成呢!
回復