請教做白汁碎蛋沙律的食譜

作者: ayclui 發表于 2008-8-6 20:04:18
14793 10
請問大家有沒有做白汁碎蛋沙律的食譜?

好像 Super Sandwxxh 那些...我試過用沙律醬伴碎蛋, 結果味道並不像, 酸酸的;

也試過買那些說是專門做白汁碎蛋的沙律醬, 還是做不出那種味道...

我只是想做沒有酸味的白汁碎蛋沙律, 大家可以告訴我嗎? 謝謝 ~
vkzone2002 發表於 2008-8-6 21:25:16 |顯示全部樓層
我是用XX奇妙醬或日本公仔的蛋黃醬加熟蛋黃伴入碎蛋白粒.
回復

ayclui 發表於 2008-8-6 22:37:47 |顯示全部樓層
原帖由 vkzone2002 於 2008-8-6 21:25 發表
我是用XX奇妙醬或日本公仔的蛋黃醬加熟蛋黃伴入碎蛋白粒.

日本公仔的蛋黃醬是不是只得一款的? 我試過買了很多款沙律醬都是有少許酸味的...
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-6 22:41:18 |顯示全部樓層
我用沙律醬加 Oliver oil,剩用沙律醬好酸,落埋 oliver oil 就會溝淡番隻味架啦!好方便!
回復

ayclui 發表於 2008-8-6 23:08:54 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-8-6 22:41 發表
我用沙律醬加 Oliver oil,剩用沙律醬好酸,落埋 oliver oil 就會溝淡番隻味架啦!好方便!

寶瓶, 請問沙律醬加 Oliver oil會唔會溝唔埋? 比例如何呢?
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-6 23:16:19 |顯示全部樓層
原帖由 ayclui 於 2008-8-6 23:08 發表

寶瓶, 請問沙律醬加 Oliver oil會唔會溝唔埋? 比例如何呢?

撈得埋,於心,我開 cafe o個陣都係咁整比人食!熟蛋黃、沙律醬、oliver oil;分量我就真係唔記得啦!你沙律醬同 oliver oil 都係少少咁加啦!想酸 d 就多 d 沙律醬、少 d oliver oil,所以好難答你!你攪混之後試o下味啦!放心喎!好易架咋!嫌味道單調仲可以落dd 鹽,但唔好太多呀!咸死!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 23:18:52 |顯示全部樓層
落少許胡椒粉都得.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-6 23:26:21 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 23:18 發表
落少許胡椒粉都得.

我打漏左!
回復

jellyfishy 發表於 2008-8-7 11:40:54 |顯示全部樓層
Mayonnaise = 蛋沙律醬
去法國時見過有chef加少少奶油(香港叫煉奶?)落Mayonnaise混埋一起,等佢甜甜酸酸又好綿.
回復

虛宿寶瓶 發表於 2008-8-7 11:43:55 |顯示全部樓層
原帖由 kim 於 2008-8-7 11:40 發表
Mayonnaise = 蛋沙律醬
去法國時見過有chef加少少奶油(香港叫煉奶?)落Mayonnaise混埋一起,等佢甜甜酸酸又好綿.

煉奶?? 估佢唔到喎!Cream 都仲可以想像o下!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-7 17:10:32 |顯示全部樓層
我整o既碎蛋沙律就用: 1人份
蛋白醬2湯匙, 烚蛋白5粒, 番茜碎半茶匙, 西芹碎1茶匙, 洋蔥碎1茶匙.
用烚蛋黃1粒壓成粉拌入蛋白醬, 加入其他材料拌勻即成.
出面街整出黎o既味道係好難知配方同整嫁呢!
回復