中式芝士香葱三文治 (打風精選)

作者: Agnes 發表于 2008-8-6 11:29:17
5686 32
花友的要求愈來愈高,又要好食,又話唔想洗餐死。
今日打風,唔好落街啦!在家中就地取材啦!
我今日要示範嘅係史無前例最簡易嘅
中式芝士香葱三文治
材料:切片麵包、腐乳 (中式芝士)、沙糖、葱
(唔需要講分量, 適隨尊便。)

方法:1. 腐乳搗爛塗在切片麵包上
            2. 灑上葱花、沙糖即成。(冇葱都可口,有葱賣相好d香d)

評分

查看全部評分

Agnes 發表於 2008-8-6 11:33:27 |顯示全部樓層
食味甘香,開胃怡人,簡便經濟。
P1020362 (Small).JPG

唔好洗砧板,用剪刀剪葱花得啦!
P1020363 (Small).JPG

半磚腐乳夠啦,唔好太鹹,薄薄塗上,灑葱,灑糖。
P1020364 (Small).JPG

瞌上眼睛品嚐,有 Palma Ham 香味feel添!
P1020367 (Small).JPG

打風安坐家中,一樣可以品嚐另類美食,一樣可以賞花賞草。
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 11:34:40 |顯示全部樓層
腐乳是中國烹飪藝術的偉大發明,和西方芝士有異曲同工之妙,可視之為中式芝士。逆向思維,芝士也可視之為西式腐乳。

腐乳在製作過程中經過發酵,從而產生大量低聚肽類,具抗衰老、防癌症、降血脂、調節胰島素等多種生理保健功能,對身體健康十分有利。發酵也使蛋白質的消化吸收率更高,維生素含量更豐富。在發酵過程中,因為微生物分解了豆類中的植酸,使大豆中原本吸收率很低的鐵、鋅等礦物質更容易被人體吸收。

話雖如此,腐乳屬於高鹽食品,不宜多吃和長期食用,否則會易引起心腦血管疾病和骨質疏鬆。
回復

花草之家 發表於 2008-8-6 12:17:45 |顯示全部樓層
令我想起細細個o個陣添,砂糖搽麵包,腐乳搽麵包,真係好好味架。你重 二合一、三合一添
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 12:19:17 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-6 12:17 發表
令我想起細細個o個陣添,砂糖搽麵包,腐乳搽麵包,真係好好味架。你重 二合一、三合一添

謝謝捧場!
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 12:24:40 |顯示全部樓層
好味wor~~ 不過可唔可以加片烤肉, 烤牛柳甚麼的ga(喜歡吃肉的食肉獸xd), 仲有盆av伴住食~~ ^  ^
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 12:29:10 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 12:24 發表
好味wor~~ 不過可唔可以加片烤肉, 烤牛柳甚麼的ga(喜歡吃肉的食肉獸xd), 仲有盆av伴住食~~ ^  ^

嘩, 要求好高噃!打風邊買到咁高檔嘅野呀?
d 款三文治味道唔寡架, 要食烤肉, 烤牛柳就要憑想象, 瞌埋眼品嚐.
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 12:42:07 |顯示全部樓層
花友家中如果連麵包都冇, 囉塊鹹餅乾試下都得.
當然, 冇腐乳就冇計啦!
回復

阿晴 發表於 2008-8-6 12:43:51 |顯示全部樓層
haha~ 都已經好正喇~
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 12:46:37 |顯示全部樓層
原帖由 阿晴 於 2008-8-6 12:43 發表
haha~ 都已經好正喇~

謝謝!真係要試試, 必定有驚喜.
回復

花草之家 發表於 2008-8-6 13:16:16 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 12:46 發表

謝謝!真係要試試, 必定有驚喜.

試吓腐乳我抄飯丫,加o的葱添,好好味架。
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 13:47:58 |顯示全部樓層
原帖由 花草之家 於 2008-8-6 13:16 發表

試吓腐乳我抄飯丫,加o的葱添,好好味架。

諗起都嘴 lam lam, 家中有冇雞蛋?最後加蛋炒, 飯粒更香更爽.
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-6 14:31:15 |顯示全部樓層
嘩 Agnes! 真係又"了能"又方便o既食法!
不過我屋企得樽勁辣腐乳, 唔係我就即刻去 circle x,
買包整!
唔知夾兩片义燒得唔得呢!?
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 14:38:22 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-6 14:31 發表
嘩 Agnes! 真係又"了能"又方便o既食法!
不過我屋企得樽勁辣腐乳, 唔係我就即刻去 circle x,
買包整!
唔知夾兩片义燒得唔得呢!?

Hi, Freddy!
打風有义燒喺屋企咁正, 使乜食腐乳麵包呀?
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-6 14:50:19 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 14:38 發表

Hi, Freddy!
打風有义燒喺屋企咁正, 使乜食腐乳麵包呀?

更係無啦, 係我幻想緊果種味道姐!
今早起身食左即食麵到而家都未食野呀!
打完風去 supermaket 買包同腐乳先得!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 15:00:32 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-6 14:50 發表

更係無啦, 係我幻想緊果種味道姐!
今早起身食左即食麵到而家都未食野呀!
打完風去 supermaket 買包同腐乳先得!

叻咗好多喎!咁識發揮小宇宙.
記得食時瞌埋眼細嚼, 當如落咗 palma ham, 要慢慢品嚐.
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-6 15:08:21 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 15:00 發表

叻咗好多喎!咁識發揮小宇宙.
記得食時瞌埋眼細嚼, 當如落咗 palma ham, 要慢慢品嚐.

唔好引我啦! 飲左大杯麥皮, 而家仲好肚饑!
回復

Agnes 發表於 2008-8-6 15:13:05 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-6 15:08 發表

唔好引我啦! 飲左大杯麥皮, 而家仲好肚饑!

你諗真 d, 嗰杯唔係麥皮, 係冰糖鮮奶燉燕窩呀!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-6 15:19:15 |顯示全部樓層
原帖由 Agnes 於 2008-8-6 15:13 發表

你諗真 d, 嗰杯唔係麥皮, 係冰糖鮮奶燉燕窩呀!

杏汁官燕....再講我又要摷野食啦!
回復

小寶 發表於 2008-8-6 16:18:06 |顯示全部樓層
嘩,從未諗過腐乳塗面包,仲要加蔥咁有創意
唔該順便整杯熱OT
回復

12下一頁