橫琴海鮮餐.

作者: seasonsjoe 發表于 2008-8-6 10:01:39
2649 9
上個星期日,為食到橫琴,我已很久沒有到橫琴,今次當然要食個夠本.
步出橫琴的關口,坐上"專線"汽車,向蠔苑出發,不過期間發現該車的奇特音響及車內部件..

到橫琴,當然一定要選當地叫名的紅鬚蝦,非養殖的新鮮海蝦,肉質特別爽口鮮甜,有別一般的養殖蝦.
價錢雖然略貴,物有所值,美味補數!

食蝦的當令時節,除蝦頭部份外,蝦身亦一樣隻隻"爆羔".

花甲 - 大路的菜式及水平,只是這餐內的點綴.

椒鹽九吐魚 - 他們的製法與澳門有點不同,在粉漿調些帶酸的味道,喜好因人而異,對我來說,是還可以的.

酥炸生蠔 - 雖然現在不是食蠔的季節,但今餐蠔的質素不差,蠔肉算是飽滿,不過到邊緣位略起"渣"..

雞什竹笙上湯絲瓜 - 為其他濃味上火的菜來個較清淡的菜式緩和一下,無味的竹笙吸了上湯雞什的味道變得好吃,
           雞什,絲瓜,食的就是其新鮮.

清蒸斑仔 - 蒸的火候控制得宜,魚豉油調味鮮甜,斑仔的肉質略軟,加上蔥花,一人一條,滋味無比.

蒜蓉粉絲帶子 - 炸過蒜蓉舖面香味提升,帶子肉較韌,每人兩隻就夠了.

湯料 - 肉質像蟹,但這東西沒什麼肉可言,只得丁點,拌有冬瓜.

..湯 - 無大啃肉的傢伙,能煮出鮮甜無比的湯,不過千萬不要放涼,否則會呈帶苦味.

水晶雞 - 侍應介紹說隔水蒸雞的煮法,調味與白切雞不同,我覺得與煮沙薑雞無大異,味道亦有點相似.
      蒸得過熟,可能怕禽流感吧,不過鮮活雞怎樣都比冰鮮好,來得肉味豐富;嫩滑...

炒油墨菜 - 少食菜的我卻偏愛食油墨菜,炒油墨菜在菜類是我的最愛,加上水晶雞的汁(雞油),對我來說,更是天衣無縫的絕配.

freddywongdy 發表於 2008-8-6 10:30:43 |顯示全部樓層
止住D口水先!?
好正呀! But 橫琴究竟係邊處??
回復

seasonsjoe 發表於 2008-8-6 11:18:02 |顯示全部樓層
原帖由 freddywongdy 於 2008-8-6 10:30 發表
止住D口水先!?
好正呀! But 橫琴究竟係邊處??

澳門路環非常近的對面.
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-6 12:28:33 |顯示全部樓層
好正呀!!!!
回復

freddywongdy 發表於 2008-8-6 14:32:25 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-8-6 11:18 發表

澳門路環非常近的對面.

有機會要去試下先!
回復

sandy 發表於 2008-8-6 14:49:30 |顯示全部樓層
咦. 呢間野好得. d食材好新鮮咁既樣子
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-7 00:40:54 |顯示全部樓層
原帖由 seasonsjoe 於 2008-8-6 10:01 發表
上個星期日,為食到橫琴,我已很久沒有到橫琴,今次當然要食個夠本.
步出橫琴的關口,坐上"專線"汽車,向蠔苑出發,不過期間發現該車的奇特音響及車內部件..http://img25 ...

係o係澳門境內,定係大陸境內?
使唔使證件過關??
回復

seasonsjoe 發表於 2008-8-7 06:27:57 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-8-6 14:49 發表
咦. 呢間野好得. d食材好新鮮咁既樣子

係唔錯的,有段小插曲,當日我本意點選清蒸多寶魚的,但個魚佬話而家多數養殖,唔做..
所以值得去食的!

原帖由 ChrisTsui 於 2008-8-7 00:40 發表

係o係澳門境內,定係大陸境內?
使唔使證件過關??

係大陸境內.回鄉証.
回復

chris 發表於 2008-8-8 15:24:06 |顯示全部樓層
橫琴灣, 上次跟團去珠海旅行時去過, d蠔隻隻又大又甜,
橫琴灣在珠海, 澳門對面, 係果度睇到澳門電視塔
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-8 18:17:31 |顯示全部樓層
食呢餐要幾多錢呢?
回復