有點"苦惱"

作者: 奶油酥片 發表于 2008-8-5 12:45:43
5773 59
答應一位花友將我的苦苣科花圖分享出來
我就慢慢PO
大家慢慢欣賞

Episcia 'Chocolate Soldier'

奶油酥片 發表於 2008-8-5 12:52:44 |顯示全部樓層
還不會PO圖
若有傷眼
請見諒
Episcia 'Silver Skies'
Episcia 'Silver Skies'.jpg
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 12:58:20 |顯示全部樓層
Episcia 'Faded Jade'
Episcia 'Faded Jade'.jpg
Episcia 'Faded Jade' -1.jpg
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:03:22 |顯示全部樓層
Episcia 'Temptation'與 Episcia. lilacina
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:08:23 |顯示全部樓層
獨住的Episcia 'Tiger Stripe'
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:11:48 |顯示全部樓層
一直長不大 Episcia 'Kee Wee'
Episcia 'Kee Wee'.jpg
回復

藍天使 發表於 2008-8-5 13:16:16 |顯示全部樓層
Episcia 'Tiger Stripe' 既葉紋好靚
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:18:52 |顯示全部樓層
Episcia 'Ronnie' 來朵小花
Episcia 'Ronnie'.jpg
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:21:01 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-8-5 13:16 發表
Episcia 'Tiger Stripe' 既葉紋好靚

藍天使~~呵呵
遇到朋友了
我也很喜歡Episcia 'Tiger Stripe' 喔
喜蔭中它的花紋最特別!
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:25:51 |顯示全部樓層
葉子可以長的像手掌大的 Episcia fimbriata 'Blue Heaven'
Episcia fimbriata 'Blue Heaven'.jpg
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:28:09 |顯示全部樓層
Episcia 'Tri-color'
Episcia 'Tri-color'.jpg
回復

Tony 發表於 2008-8-5 13:45:15 |顯示全部樓層
原帖由 奶油酥片 於 2008-8-5 13:25 發表
葉子可以長的像手掌大的 Episcia fimbriata 'Blue Heaven'

呢個多咗''fimbriata'',佢同Episcia 'Blue Heaven' 有咩分別呀?add3icon

回復

藍天使 發表於 2008-8-5 13:48:57 |顯示全部樓層
原帖由 奶油酥片 於 2008-8-5 13:21 發表

藍天使~~呵呵
遇到朋友了
我也很喜歡Episcia 'Tiger Stripe' 喔
喜蔭中它的花紋最特別!

但是這個我沒有呢, 你種得很好.
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:56:02 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-5 13:45 發表

呢個多咗''fimbriata'',佢同Episcia 'Blue Heaven' 有咩分別呀?add3icon

應該是一樣的
但是根據Episcia圖鑑上說的名稱是Episcia fimbriata 'Blue Heaven'
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 13:59:32 |顯示全部樓層
原帖由 藍天使 於 2008-8-5 13:48 發表

但是這個我沒有呢, 你種得很好.

呵呵~
等我把它種一片那時候你就有了
回復

Fleur 發表於 2008-8-5 14:26:07 |顯示全部樓層
喜蔭真喺超粗生,我啲喜蔭都不停出走莖,不停開花...你盆keewee唔生,試吓放明亮有散射太陽嘅地方, 我都有keewee, 我覺得呢類花好like太陽吓,當然唔好晒太利害啦。仲有好熱嘅時侯,我一日都會噴幾次水落啲葉,啲葉好似好咗,唔會燶。
回復

奶油酥片 發表於 2008-8-5 14:56:21 |顯示全部樓層
原帖由 Fleur 於 2008-8-5 14:26 發表
喜蔭真喺超粗生,我啲喜蔭都不停出走莖,不停開花...你盆keewee唔生,試吓放明亮有散射太陽嘅地方, 我都有keewee, 我覺得呢類花好like太陽吓,當然唔好晒太利害啦。仲有好熱嘅時侯,我一日都會噴幾次水落啲葉,啲葉好似好咗,唔 ...

可是我試過喔
keewee好像比較喜歡陰涼處
曬太陽太多葉子會捲起來
整株像枯乾掉
我改天若有走莖再來重新試試
謝謝您提供的方法
回復

fnv234 發表於 2008-8-5 15:37:54 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-5 13:45 發表

好似係原種嘅其中一個個體,Blue Nile好似係lilacina嘅其中一個個體
回復

藍天使 發表於 2008-8-5 16:04:59 |顯示全部樓層
原帖由 奶油酥片 於 2008-8-5 13:59 發表

呵呵~
等我把它種一片那時候你就有了

先多謝你
回復

oprah 發表於 2008-8-5 16:18:26 |顯示全部樓層
Episcia 'Chocolate Soldier'的叶子好亮啊。。。湿度一定很好了
我的blue heaven一直往高处长。。很头疼呀。。
回復

123下一頁