工聯會化妝品配方師班分享

作者: liwaiyan 發表于 2014-7-11 01:31:00
6000 14
讀完後滿腦子疑問,老師原來也是教DIY那一位小姐,她照著NOTES讀,我向她提問問題時,她重覆讀notes,那即沒答過?問多兩問,她便口黑面黑,後有同學仔提醒我,不要再問,會令她尷尬,考試會晤合格....她上堂仲sell我上高級班,說可參觀化妝品廠,然後給我証書.我以沒空作藉口,她說看了一堆notes便可給我高級配方師証書?讀完後沒增加我知識,但有張証書,又但沒有公司會認受?
jellyfishy 發表於 2014-7-11 10:26:29 |顯示全部樓層
垃圾證書,只能騙無知婦孺~~
回復

Today 發表於 2014-7-11 13:18:32 |顯示全部樓層
這課程我之前見到也很想報讀,但因為學費好貴,所以就打電話到 "工聯會" 了解多些
(因學費幾貴) :
問 : 這課程由那位老師教.
答 : 由劉 XX 教. (我一聽便倒抽一口涼氣,因我第一次學 DIY,便是她教)
問 : 那劉 XX 老師有無專業資格或認可資格去教這課程.
答 : 這課程我們不是第一次舉辦,而且劉 XX 老師是好有經驗。
我即時打了突及有好多不明,職員答非所問,我懂游泳是否可教游泳班........

回復

mrswilliam 發表於 2014-7-15 16:28:52 |顯示全部樓層
sell野都有聽聞過, 但係咁樣收賣人就比證書, 咁學到D咩

死啦, 我都報左個香薰課程, 會唔會都係咁? 驚驚
回復

Today 發表於 2014-7-15 23:18:56 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-7-15 16:28
sell野都有聽聞過, 但係咁樣收賣人就比證書, 咁學到D咩

死啦, 我都報左個香薰課程, 會唔會都係咁? 驚驚 ...

如果授課老師是 "劉 X 琪"的話,就祝你好運
回復

mrswilliam 發表於 2014-8-22 12:48:32 |顯示全部樓層
Today 發表於 2014-7-15 23:18
如果授課老師是 "劉 X 琪"的話,就祝你好運

我開始左個香薰課程, 好在唔係你地講個位老師

都唔好得去邉  發表於 2014-8-25 09:47
回復

mrswilliam 發表於 2014-8-27 12:42:28 |顯示全部樓層
其實我都係諗住平平地試下自己有幾大興趣, 想再進一步學既學會去出面私人機構度學。始終工聯會咁平, 師資都唔可以要求太高

學壞理念就會洗多左錢, 仲要教錯手勢, 錯成世~  發表於 2014-9-3 14:46
回復

mono 發表於 2014-8-29 23:30:10 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-8-27 12:42
其實我都係諗住平平地試下自己有幾大興趣, 想再進一步學既學會去出面私人機構度學。始終工聯會咁平, 師 ...

咁妳其實真係想學野定只係想要張證書?如果只係要證書,妳揾啱地方。
回復

mrswilliam 發表於 2014-9-2 15:47:18 |顯示全部樓層
mono 發表於 2014-8-29 23:30
咁妳其實真係想學野定只係想要張證書?如果只係要證書,妳揾啱地方。

我係對香薰有興趣, 想學有關既知識。如果有興趣想考埋香薰治療師個試, 不過要讀上去我唔會揀係工聯會讀, 覺得似興趣班多D
回復

mrswilliam 發表於 2014-9-3 17:52:52 |顯示全部樓層
mrswilliam 發表於 2014-8-27 12:42
其實我都係諗住平平地試下自己有幾大興趣, 想再進一步學既學會去出面私人機構度學。始終工聯會咁平, 師 ...

即係想真正學就唔好去工聯會??

學壞手勢~  發表於 2014-9-4 08:51
回復

mrswilliam 發表於 2014-9-4 12:18:32 |顯示全部樓層
jellyfishy:咁請問邊度學會好D?

我是自學的~  發表於 2014-9-4 14:54
回復

火星 發表於 2014-9-10 23:50:07 |顯示全部樓層
我都有上過手工皂, 賣嘢多過敎嘢, 重要由跟班動手, 佢冇咩點出手.
回復

mrswilliam 發表於 2014-9-12 17:53:19 |顯示全部樓層
有冇咩好書推介可以自學? 我見出面都唔係太多關於香薰既書
回復

maychoi555 發表於 2014-9-26 16:24:21 |顯示全部樓層
DIY姐姐?是牛頭角DIY beauty姐姐嗎?
回復

姬二 發表於 2014-9-26 21:41:53 |顯示全部樓層

我近期上個她敎個班, 基本95%都是由上過她堂的學員出手教, 她...看電話多個出手

但唔知點解堂堂都爆
回復