熱帶雨林種植大賽頒獎帖~朱蕉復活 及 秋海棠插葉

作者: 八王爺 發表于 2014-7-9 13:42:45
2535 31

首先多謝各位花友參加種植大賽,歷時兩個月的比賽,終於在上周末結束,並進行激烈的投票。
雖然投票期間發生了不愉快事件,園藝館全民公投受到攻擊,休館兩天,但眾志成城,星期一下午閉館重開,收到各花友熱烈投票。

今次比賽成功,實有賴各位花友的熱心和愛心支持。特別鳴謝提供20片秋海棠葉葉的花友ht,還有各位代領的花友,即使某些參加者未能按指定日期時間,取得參賽的植株或葉片,不過,因為有你們的捨己為人精神,使他們也能參加是次精彩比賽。園藝館不是由一個人建成,乃是由各位花友的付出與愛心成就。

講咗咁多,頒獎禮正式開始。

朱蕉復活大賽,參加者不多,但每一位都種得十分出色。
本來由本人手上發出去的衰弱殘缺植株,全都如同醜小鴨,短短兩個月內,變成了美麗的天鵝。真的驚為天人。
最初很多花友不知道朱蕉是甚麼,如今因為各位的努力和養功,愛心照顧和培育成長,朱蕉成為很多花友心中的美女,也可能推薦其它花友種植。
推廣朱蕉是這次比賽的目的,看來是成功了。謝謝各位參加者。

1. 最佳復活獎。
    不必多講,只要參考下面連接中的種植紀錄,大家都承認,JOSIE花友,由一根殘枝,置諸死地而後生,成為最佳復活大獎得主。
    連接:http://hkplants.com/thread-170153-1-1.html
    獎品於今日網上發放。再次恭喜。

2. 我最喜愛的朱蕉。
    這個很對不起,因為是我最喜愛,所以必定有偏私。各位參加者都種得好好,實在太好,所以投票十分激烈。
    投票結果如下:
akita815        5
claudia        7
josie              10
lameric        2
peggy        1
vvboy        7

投票結果明顯是得票最高的10票,然而本人希望不同的花友都可以得到鼓勵,所以奬項應由第二得票最高者獲得。
不過,第二得票最高也有同票的情況,結果由本人決定,這個獎項頒給新手 VVBOY。恭喜!!
各參賽作品參考:http://hkplants.com/thread-170152-1-1.html

3. 秋海棠插葉大賽 - 最大單一子株
     秋海棠插葉大賽最頭痛的事,很多參加者的葉葉都早夭,或者很多參加者只發帖,以後不跟進,未能發揮比賽精神。
     幸好仍有十分有比賽精神的幾位參加者,即使香消玉磒,仍然把插葉紀錄全程獻上。謝謝JoanneBB, boyboylo, claudiatang......等等。  同時,單一仔株計算法,實在有賴各位參加者誠實報導,以尺量大小。參考投票情況,花友MelB成功奪得本獎項。實至名歸。
    參考連接:http://hkplants.com/thread-170169-1-1.html

4. 秋海棠插葉大賽 - 最多子株
    同時奪得最大單一子株的,也得到最多花友投票,最多子株大獎。按照本人一直的意願,希望不同的花友得獎,所以最多子株的投票率即使非常高,但仍然要頒獎給第二得票最高的花友。這個不容爭議,恭喜chau_lyc。
    另外,花友Melb也對獎品的花盆要求甚高,小的愛莫能助,只能把獎品交給花友chau_lyc。省心省時省力,大家合皮。
    參考比投票結果:http://hkplants.com/thread-170168-1-1.html

以上秋海棠插葉比賽的得獎者,請於2014年7月12日下午2時,親自到花墟領奬。

再次感謝各位熱心參與。明年再見。

或者,12月底,美麗毬蘭插插插結果公怖再見!

評分

查看全部評分

hiatus 發表於 2014-7-9 13:57:07 |顯示全部樓層
可以回帖嗎~~
恭喜josie, vvboy, chau, Melb,實至名歸

多謝..多謝...拾吓拾吓竟然有奬攞...失禮晒...  發表於 2014-7-9 18:31
當然可以。希望大家俾多D意見,以後可以改進。  發表於 2014-7-9 15:11
回復

fool'sgrape 發表於 2014-7-9 14:11:21 |顯示全部樓層
恭喜各得獎花友!
另外,亦很欣賞各參賽花友積極及投入的參與,令我獲益良多!

多謝..多謝...拾吓拾吓竟然有奬攞...失禮晒...  發表於 2014-7-9 18:32
喺吖!真喺見到花友好有愛心,好好心機。  發表於 2014-7-9 15:11
回復

chau_lyc 發表於 2014-7-9 14:43:42 |顯示全部樓層
多謝晒, 我的5小苗多謝大家

恭喜!恭喜!恭喜!恭喜!  發表於 2014-7-9 18:33
哈哈....... 我真喺偏心咯!  發表於 2014-7-9 15:12
咁係咪要充公呀^^ 我有投票哦,嘻嘻 :)  發表於 2014-7-9 14:51

評分

查看全部評分

回復

chau_lyc 發表於 2014-7-9 15:00:51 |顯示全部樓層
太開心只代自己的小苗致謝
還要恭喜josie, vvboy, Melb獲勝

多謝..多謝...拾吓拾吓竟然有奬攞...失禮晒...  發表於 2014-7-9 18:32
回復

lameric 發表於 2014-7-9 15:07:58 |顯示全部樓層
獎項結果也相當中肯, 多謝王爺仲裁及平衡各方利弊.

雖然其他花友得唔倒獎, 其實大家都有所得著, 希望各參賽者繼續養育手上秋海棠成才, 不要本末倒置, 不要比賽完了無獎攞便把它打入冷宮或是遺棄, 獎品當然吸引, 但是當初參賽總是因為對該種植物有興趣才參加, 不是只為得到獎品,要仔唔要乸吧?

(純粹個人意見 , 如有冒犯, 恕本人表示遺憾).

好嚴肅吖! 都唔似我識果個五代嘅?你喺咪間碟?  發表於 2014-7-9 15:12
回復

Melb 發表於 2014-7-9 15:20:45 |顯示全部樓層
OH..多謝王爺...

還要恭喜josie, vvboy, Chau_lyc獲勝

恭喜!恭喜!恭喜!恭喜!  發表於 2014-7-9 18:34
結果喺咪出人意外? 對你來講。  發表於 2014-7-9 15:33

評分

查看全部評分

回復

lameric 發表於 2014-7-9 15:24:15 |顯示全部樓層
八王爺  發表於 9 分鐘前

好嚴肅吖! 都唔似我識果個五代嘅?你喺咪間碟?  

haha... 王爺有所不知, 我其實係園館 "甸狗" 來的!

變左布甸狗咁就要見下啦  發表於 2014-7-10 13:47
甸狗?布甸狗,有咁可愛?  發表於 2014-7-9 15:32
回復

小紅楓樹 發表於 2014-7-9 15:24:17 |顯示全部樓層
恭喜得奬花友
最重要享受過程楽趣!
回復

claudiatang 發表於 2014-7-9 15:31:11 |顯示全部樓層

比賽完滿結束。大家合皮﹗

claudia你就真係happy啦,咁靚棵朱蕉 ^^  發表於 2014-7-9 18:34
回復

cyamy 發表於 2014-7-9 15:52:22 |顯示全部樓層

恭喜各位得獎者啊!能參與今次比賽真的十分開心,亦令我接觸和嘗試去種植不同的植物。比賽競争激烈,賽果十分公平,各得奬者都實至名歸 希望日後再參加其他的比賽,嘗試向多方面種植
回復

cyamy 發表於 2014-7-9 15:56:09 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2014-7-9 15:07
獎項結果也相當中肯, 多謝王爺仲裁及平衡各方利弊.

雖然其他花友得唔倒獎, 其實大家都有所得著, 希望各參 ...

當然lor ,咁難得先種到隻小苗,點都要嘗試下適唔適合家中的種植環境
回復

cyamy 發表於 2014-7-9 16:00:35 |顯示全部樓層
明年再見<---之係仲有好多比賽&奬品排住隊來
回復

sfish 發表於 2014-7-9 16:00:54 |顯示全部樓層
實在太出人意表, 但平衡各方面, 對新手花友確實有極大鼓勵, 恭喜各得獎者, 你地無白費心基, 恭喜....恭喜...
回復

Melb 發表於 2014-7-9 16:02:57 |顯示全部樓層
到比賽完了一刻....

係度想多謝投票比我的花友....雖然大家投票比我各有不同的原因...但都多謝哂...

同埋多謝花友cyamy, chau_lyc 同幾位成日入我參賽帖睇我的花友...

大家每星期係我個帖參賽帖吹下水, 又睇下我塊葉.....對我努力堅持每星期更新都有大幫助

其實比賽最意外,最開心, 係我成功插葉插佢唔死, 仲出到芽....同埋有一般相熟的花友陪我一齊玩...

明天/下星期開始, 秋海棠去到新花友度....相信會更加開心..更幸福

因為我自問無咩用心點成日打理佢...只係比水同光照...

唯一現在留低的...係我插葉成功的紀錄....等我將來有得自己睇返...又或者有機會其他花友當一個參考....

現在比賽緊的花友加油了...

RE:八王爺...

又唔係好意外, 只係如果係拿到花盆...都想問你拿D實用D JI...

因為7月5日個時, 我已覺比賽完左了...忘記左有公投...

加上我一早覺王爺公投...唔會按真實公投結果既....所以你問我是否意外...又唔係好深深感到...

但都好多謝咁用心攪比賽, 令熱帶雨林版旺返好多...

同埋比個機會我知道自己都可成功插葉.....不是別人/自己眼中的沒用...對自己一個小小的肯定同信心既加強....

回王爺: 咪就係嗰個成日話自己老,又話自己無.....嘅 "喵X" 囉! XD  發表於 2014-7-9 17:34
邊X個話你沒用? 你種咁多嘢都沒用????????????  發表於 2014-7-9 16:10

評分

查看全部評分

回復

八王爺 發表於 2014-7-9 16:11:50 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-7-9 09:02
到比賽完了一刻....

哩篇似足XX小姐攞到冠軍的感謝言。

妖長一周的雪嘩!

多謝~! ( 邊個話我沒用...我唔講邊個了...廢事好似咩咁...)  發表於 2014-7-9 16:21
回復

lameric 發表於 2014-7-9 16:12:38 |顯示全部樓層
cyamy 發表於 2014-7-9 15:56
當然lor ,咁難得先種到隻小苗,點都要嘗試下適唔適合家中的種植環境

係呀! 我塊葉仲未出根呀!

未出根,又未死!你至叻!  發表於 2014-7-9 16:44
回復

cyamy 發表於 2014-7-9 16:30:45 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2014-7-9 16:12

未爛仲有希望的

兩個月都未有根,又未死!佢住喺金字塔?有防腐功能?  發表於 2014-7-9 16:44
回復

powergun 發表於 2014-7-9 16:33:33 |顯示全部樓層
lameric 發表於 2014-7-9 16:12

我個塊都未呀, 重有希望的

咁利害?青春常駐?  發表於 2014-7-9 16:44
回復

powergun 發表於 2014-7-9 16:56:28 |顯示全部樓層
八王爺
咁利害?青春常駐?

可能佢地要跟埋AV葉一齊生根發芽呀
回復

12下一頁