請問 我盆臭草仲有冇得救?

作者: 344a 發表于 2014-7-9 09:54:56
8136 14

種嘢新手請教:
盆臭草黃晒,但個頂仲有新葉出,咁佢仲有冇得救?

順便請教一下,臭草應該点養?  有人話要晒太陽,又有人話唔好晒太陽 ...!

Thank you.

silicon 發表於 2014-7-9 10:18:10 |顯示全部樓層
臭草不宜露天曝曬,尤其盛夏時份,冬天還可以沒遮陰下曬。
可嘗試將頂芽切下扦插,置於陰涼有充足散射光處待發根,
扦插泥土最好不含肥,太多肥料只會醃爛枝條,影響發根。
回復

金剛 發表於 2014-7-9 10:47:12 |顯示全部樓層
見你個盆咁少泥,喺咪買回來一直無換盆?種在室內?
回復

344a 發表於 2014-7-9 17:59:37 來自手機 |顯示全部樓層

Thank you 兩位師兄!

盆草買返黎就只系晚上淋水,乜都冇做過!  盆草系係室內,其實都唔算成日晒太陽,就早上有一個鐘左右有陽光射到佢!  會唔會係因為水太多呢?

ok,琴日我又買咗兩盆,我唔敢比太陽晒到佢地,夜晚淋一次水,咁系咪会好d呢?   

師兄,請問d植物買返黎係要換泥嗎?  還是加肥都得呢?

Thx you 晒,新手乜都唔識,唔好意思!
回復

金剛 發表於 2014-7-9 22:52:37 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-7-9 17:59
Thank you 兩位師兄!

盆草買返黎就只系晚上淋水,乜都冇做過!  盆草系係室內,其實都唔算成日晒太陽,就 ...

臭草可以種到好大棵的,好多時買回來的植物盆裡的根系已生長到成盆都係,我會換個大d的盆加泥種,香草植物不宜種在室內,通風唔好加上高溫潮濕不利植物生長,臭草唔喜歡夏季,给佢避吓暑,放通風涼爽地方
回復

344a 發表於 2014-7-9 23:47:51 來自手機 |顯示全部樓層

香草不宜室内種?!  死火!  Anyway,都已經買咗,咁只好盡人事種!  多謝大家解答。
回復

catnmay 發表於 2014-7-25 10:32:50 |顯示全部樓層
換泥  去除頂部支葉, 試下啦.
回復

344a 發表於 2014-7-25 11:07:31 來自手機 |顯示全部樓層
catnmay 發表於 2014-7-25 10:32
換泥  去除頂部支葉, 試下啦.

師姐,棵嘢已經c咗啦,之后去賓賓買咗棵強壯d,又跟金剛師兄做,so far 都ok.  所以我諗,係買盆栽時,—定要揀棵壯嘅,唔好諗住買返去慢慢種到佢強,e樣对新手 可能好緊要!
回復

Eva47 發表於 2014-7-25 14:32:19 |顯示全部樓層
我盆臭草都玩完了,估計都還是天氣太熱了,等涼快些再買盆回來種。
回復

344a 發表於 2014-7-25 22:15:50 |顯示全部樓層
Eva47 發表於 2014-7-25 14:32
我盆臭草都玩完了,估計都還是天氣太熱了,等涼快些再買盆回來種。

我e+嗰棵,一買返黎就加泥,放系窗附近,但又冇中午太陽光直接射到,千其唔好日日淋水,so far 都幾好。  唔知可以keep到幾耐。
回復

hahacome 發表於 2014-8-4 11:57:23 |顯示全部樓層
拿拿林剪短長枝  曬下太陽  勿淋太多水   好快又一大叢
回復

344a 發表於 2014-8-7 19:53:05 來自手機 |顯示全部樓層
hahacome 發表於 2014-8-4 11:57
拿拿林剪短長枝  曬下太陽  勿淋太多水   好快又一大叢

e+連生得好地地嗰盆都開始軟!
有冇人系室内種到臭草?  
回復

hahacome 發表於 2014-8-11 12:19:15 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-7 19:53
e+連生得好地地嗰盆都開始軟!
有冇人系室内種到臭草?

e+連生得好地地嗰盆都開始軟!>>>>>唔畀盆花見光   咁就易患骨質疏鬆   點會唔變掉掉fing喎

有冇人系室内種到臭草?>>>>>>>如果有太陽燈照   唔講臭草  就連曇花都可以種到開花 !
回復

344a 發表於 2014-8-11 17:48:39 來自手機 |顯示全部樓層
hahacome 發表於 2014-8-11 12:19
e+連生得好地地嗰盆都開始軟!>>>>>唔畀盆花見光   咁就易患骨質疏鬆   點會唔變掉掉fing喎

有冇人系室 ...

我以前有太陽燈,用嚟比我個珊瑚缸,但太陽燈太熱,要加部水冷機...
回復

hahacome 發表於 2014-8-15 15:47:42 |顯示全部樓層
344a 發表於 2014-8-11 17:48
我以前有太陽燈,用嚟比我個珊瑚缸,但太陽燈太熱,要加部水冷機...

神呀   你將佢地近距離接觸   太陽燈同盤臭草日夜對口對面   梗係唔掂啦   好彩你冇用唻照自己!!!   
回復