有人種/食過樹草莓(Strawberry Tree)嗎?

作者: wktser 發表于 2008-8-5 10:05:33
2668 7
樹草莓 / Strawberry Tree / Arbutus Unedo

成熟o既果系鮮紅色,好似士多啤梨但生o向樹上面,所以叫做樹草莓。同咕咕行街時影既,有人話食得,又有人話唔食得....我唔敢試,

Picture 665.jpg

D 花好靚,有少少似藍莓既花(個人認為)

Picture 663.jpg
Picture 657.jpg

哩個未熟

Picture 660.jpg

一束束既果呀

Picture 664.jpg
Picture 664.jpg
BanbieChan 發表於 2008-8-5 10:07:46 |顯示全部樓層
樹草莓add3icon 見都未見過
回復

Alfphy 發表於 2008-8-5 10:29:03 |顯示全部樓層
不但未見過,還是頭一次聽啊!
回復

Tony 發表於 2008-8-5 10:41:26 |顯示全部樓層
個果D花紋好似專賣貝殼ge鋪頭賣嗰D冇晒刺ge海膽殼呀
回復

sel 發表於 2008-8-5 10:48:35 |顯示全部樓層
樹草莓 - 英文名譯番中文, 其實係楊梅! 未熟架, 熟咗紫紅色架!!
回復

Alfphy 發表於 2008-8-5 11:05:57 |顯示全部樓層
原帖由 sel 於 2008-8-5 10:48 發表
樹草莓 - 英文名譯番中文, 其實係楊梅! 未熟架, 熟咗紫紅色架!!

噢!原來係咁,完全被個中文名所誤導,嘩哈哈!謝謝sel指正。
楊梅嘛,都算係常見啦!
回復

yangac 發表於 2008-8-5 11:19:01 |顯示全部樓層
周街都有楊梅樹呀...幾好喎!不過好似好多蟲架喎!
回復

wktser 發表於 2008-8-5 11:25:37 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-5 11:05 發表

噢!原來係咁,完全被個中文名所誤導,嘩哈哈!謝謝sel指正。
楊梅嘛,都算係常見啦!

o向拍賣網見到英文名先,再search既時候只找到台灣網站既資料,所以只知道樹草莓這名字。
大鄉里嘛,少見多怪.....

阿飛!你搶左我句對白呀!多謝 Sel 既提供!
回復