關於回郵我有話說

作者: Eva47 發表于 2014-6-30 19:15:00
1681 31
我在園藝館是初哥一名,我想與大家分享朱頂蘭種根,開始時,不知有贈送分享版,只是上了"球根植物"發帖分享,可能因為版塊關係,要求分享的花友不多,我也沒有要求他們回郵,只是要求他們把郵費入我戶口,直接寄給他們了,而我十分重視包裝盒的可靠性,花友們都安全地收到了種球,大家高興;今次上了贈送分享版,與大家分享種根,因為要求分享的花友較多,我沒有這麼多合適的包裝盒(物)所以要求大家作回郵,當我收到包裝盒時,有些花友令我感到失望,明知植物不能受壓,他們卻準備用軟紙盒(鷹粟粉盒),薄膠盒(草莓盒)⋯等來作包裝盒,如果你收到的球根變成了草餠怎麼辦?我不得不替他們再尋找包裝物,這次經驗,使我以後再作分享,我不會收回郵,而是要收收包裝費,保証植身安全。
sfish 發表於 2014-6-30 19:33:37 |顯示全部樓層
不能認同你更多
回復

carcheung 發表於 2014-6-30 19:36:37 |顯示全部樓層
沒錯, 真的要要好好保護花花

送出自己親生子女時,都帶望 花花能安全到步。

多謝你的分享。
回復

B17 發表於 2014-6-30 19:45:33 |顯示全部樓層
唔洗動氣,古靈精怪,乜款式都會有架
所以要寫清楚你既要求,類似咁:
.不是硬盒將不獲分享,硬盒size大約於6cm長,3cm闊,1.5cm厚,厚不可大於3cm
回郵比較適合體積不大物件,朱頂蘭都係收郵費,直接寄出,較穩陣
回復

Eva47 發表於 2014-6-30 19:52:40 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-6-30 19:45
唔洗動氣,古靈精怪,乜款式都會有架
所以要寫清楚你既要求,類似咁:
.不是硬盒將不獲分享,硬盒size大 ...

多謝經驗之談,下次知道了。
回復

heiheimama 發表於 2014-6-30 20:15:10 |顯示全部樓層
其實好多人都沒有留意郵寄包裝的問題,我都已經慣了,所以我每次都不收盒,自己出埋包裝算。當然,花友們都不是惡意的,只是大意吧。
回復

Eva47 發表於 2014-6-30 20:27:41 |顯示全部樓層
heiheimama 發表於 2014-6-30 20:15
其實好多人都沒有留意郵寄包裝的問題,我都已經慣了,所以我每次都不收盒,自己出埋包裝算。當然,花友們都 ...

因為是第一次,沒有經驗,下次知道了,我只是擔心種球被壓壞,我從你處分享過蘭花小苗,深知你是惜花之人,當正它們是你的子女,同理,我也不想它們傷到傷害,來分享的花友,應該也是惜花之人,可能只是考慮不週,他們應該也能理解我們的心情。
回復

dincat 發表於 2014-6-30 20:59:11 |顯示全部樓層

這裡大家都是園藝愛好者,想分享植物,開枝散葉
講我另一個經驗,申請別人分享的種子,收到時信封內只有一小膠袋裝住細細種子,大部份種子已壓得粉碎,這是信封被分信機輾過,種子無保護下被壓扁了,很心痛。

寄出種子也需要好好保護, 方法有多種,又不用花錢買汽泡紙
1. 十字花科的小粒種子,可用幾塊廢紙皮三文治式夾住
2. 大粒種子(秋葵,豆)可放入飲品膠樽蓋內保護
回復

Eva47 發表於 2014-6-30 21:14:51 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2014-6-30 20:59
講我另一個經驗,申請別人分享的種子,收到時信封內只有一 ...

經驗之談,下次如有種子分享時要記得。
回復

B17 發表於 2014-6-30 22:00:14 |顯示全部樓層
上次寄日日春種子,先用紙包住,外面再包紙巾,再用膠紙黐係信封中央
呢個位自動揀信機應該轆唔到
回復

quen 發表於 2014-6-30 22:29:46 |顯示全部樓層
之前分享植物我都要求用回郵方式, 收回來盒子有大有細, 也有軟盒(可能花友沒有細閱我的要求)
後來多數要求存入郵寄及包裝費到戶口, 可以盡快寄出, 確保新鮮
回復

wendy_choy_hk 發表於 2014-6-30 22:52:32 |顯示全部樓層
你不是第一個遇到這種問題,有分享者寫明鐵盒都有人寄紙盒. 名又唔寫清潔都有.
你下次再分享要寫明你的要求, 佢地都係寄紙盒,你唔使理佢地,幫佢地拋落環保箱.

我要考慮吓,再有花友唔聽話,就短暫禁佢地言
花友同唔同意?

回復

Eva47 發表於 2014-6-30 23:05:34 |顯示全部樓層
quen 發表於 2014-6-30 22:29
之前分享植物我都要求用回郵方式, 收回來盒子有大有細, 也有軟盒(可能花友沒有細閱我的要求)
後來多數要求 ...

如你所説,都是收錢入數直接寄出為好。
回復

quen 發表於 2014-6-30 23:11:40 |顯示全部樓層
Eva47 發表於 2014-6-30 23:05
如你所説,都是收錢入數直接寄出為好。

每人做法都吾同, 我選擇了適合自己的方法
回復

lok_1980 發表於 2014-6-30 23:19:42 |顯示全部樓層
禁言好似嚴重左,可以只禁參與分享版嗎?
回復

darrendarren 發表於 2014-6-30 23:23:59 |顯示全部樓層
言論自由不能禁,建議扣分。
回復

faye00 發表於 2014-6-30 23:37:55 |顯示全部樓層
dincat 發表於 2014-6-30 20:59
講我另一個經驗,申請別人分享的種子,收到時信封內只有一 ...

我都試過申請別人需要包裝費的分享
得來的只是小zip袋裝住裂哂既種子 非常失望

zip袋毫無保護作用, 只不過可防止水份外流
懇請大家注意了
回復

B17 發表於 2014-6-30 23:53:53 |顯示全部樓層
又唔需要禁言嘅,取消資格已經係懲罰,分享者最好出帖說明原因,免除爭拗

另外重有其他問題:
1. 總係有申請人出帖只得自己個名,唔跟隊排,好彩下一個都會幫手排番。通常我會將佢地擺到最後先考慮,亦即係話好大機會分享唔到

2. 有D人申請之後會失去聯絡,唔知有冇寄出回郵,呢D一到限期就會取消佢資格。我覺得呢一類,一經投訴,版主可以扣佢分,以示警戒。
回復

Eva47 發表於 2014-7-1 00:33:23 |顯示全部樓層
wendy_choy_hk 發表於 2014-6-30 22:52
你不是第一個遇到這種問題,有分享者寫明鐵盒都有人寄紙盒. 名又唔寫清潔都有.
你下次再分享要寫明你的要求 ...

我就是經驗不足,不過我是對事不對人,希望借此引起大家對包裝物的重視。
回復

wendy_choy_hk 發表於 2014-7-1 00:42:46 |顯示全部樓層
我都唔係想做到甘嚴,但太多火星人.
1. 禁言好似嚴重左,可以只禁參與分享版嗎? >>好似冇得禁一個版
2. 言論自由不能禁,建議扣分。冇得扣分. 仲有關乜言論自由,係唔守法問題.
3. 有D人申請之後會失去聯絡,唔知有冇寄出回郵,呢D一到限期就會取消佢資格。我覺得呢一類,一經投訴,版主可以扣佢分,以示警戒。 你地要通知我,我先做到野. 有花友投訴過有花友失去聯絡. 我都有跟進. 我唔係一野就禁佢,但要佢解釋原因. 如果理由合理,我唔會禁佢言,仲會比多1次機會佢.

回復

12下一頁