郵局報關單

作者: EddieOR 發表于 2008-8-4 17:36:49
2930 9
今日寄種子俾 xanniex 既時候,郵差俾左張報關單我,
我唔知咩黎,之後寄信到海外都未試過收過呢 d 野,
最後我直接把信件掉在郵箱,沒有理會它
請問張野有咩用途 ? 係唔係要交俾郵差 ? 冇交又會點 ?
蛀米虫 發表於 2008-8-4 17:50:02 |顯示全部樓層
唔知會唔拆開睇下咩來......
我寄種子, 只寫文件, 博佢地唔 查 law!
回復

EddieOR 發表於 2008-8-4 18:00:13 |顯示全部樓層
填完係唔係要交俾郵差,定係貼係信封 ?
回復

noel 發表於 2008-8-4 18:11:49 |顯示全部樓層
填呢張 form 嘅目的,係申明有關包裹嘅內容及價值,
以方便兩地海關、郵局等部門運作,是一個簡單的情序。

填妥後貼在郵包上便成!
回復

EddieOR 發表於 2008-8-4 18:17:39 |顯示全部樓層
如果沒有貼到的話,那麼會怎樣 ?
回復

noel 發表於 2008-8-4 18:24:04 |顯示全部樓層
原帖由 EddieOR 於 2008-8-4 18:17 發表
如果沒有貼到的話,那麼會怎樣 ?

這個要看你的運氣,如果是書本之類的包裝,問題都唔係好大。
如果是包裝成 "盒 --> 即 parcel" 以及是寄回國內的話....
回復

EddieOR 發表於 2008-8-4 18:44:57 |顯示全部樓層
我將 d 種子放左係 OK 一包紙巾入面
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-4 18:57:14 |顯示全部樓層
我估佢地會用 x-ray照, 睇下好唔好彩, 抽中你封信, 睇唔睇到你沒報關. 之後會唔會拆或退就好難講lu~
回復

EddieOR 發表於 2008-8-4 21:20:34 |顯示全部樓層
照完 X-Ray 既種子會唔會變質 ?
回復

everydayfan 發表於 2008-8-5 12:11:18 |顯示全部樓層
我試過寄貨去Malaysia, 就係無貼呢張野, 批貨扣留左成個星期, 客果邊要拎住invoice去拎貨, (果邊海關問題)
不過呢個情況係10次先中一次,

回復