邊度有得買此爽身粉

作者: danica 發表于 2008-8-4 12:29:06
9585 19
請問你地知唔知在那裡可以買到此貨品

heiheimama 發表於 2008-8-4 12:31:53 |顯示全部樓層
各大藥房有售.我起碼在大埔見過.俾小朋友用好呀,防”熱費”.~
回復

danica 發表於 2008-8-4 12:43:36 |顯示全部樓層
唔該希媽, add6icon  我家附近搵唔到, 我正是買給小朋友用的, 這隻品牌好用過其他牌子的.
回復

KATY 發表於 2008-8-4 12:46:25 |顯示全部樓層
泰國產品
回復

danica 發表於 2008-8-4 15:13:21 |顯示全部樓層
係呀, 係泰國產品, 好好用架, 我去過屈x士 / 萬x 都無, 所以問下你地有無見過那裡有貨, 唔知葵青區的藥房有無呢
回復

KATY 發表於 2008-8-4 15:40:31 |顯示全部樓層
我阿媽都有用 , 佢話呢隻爽身粉最吾"痴"肉 .
葵青區就吾知呀 , 我住元朗既 , 就有見過 .
泰國雜貨店有泰文鐵罐版出售 .
即係賣新鮮香茅 , 青檸 , mama麵既舖頭 .
回復

everydayfan 發表於 2008-8-4 15:50:46 |顯示全部樓層
你去普通藥房, 大叫一盒蛇粉, 果度D人就會俾呢盒野你架喇, 我平時買10蚊一盒. 石陰路近你嗎? 成條街既藥房都有....
係以前有個印尼華僑朋友介紹我用, 依家天氣咁熱岩用, 用左嘆冷氣會打黑chi~
仲有, 平時爽身粉出完汗會chi立立, 呢隻就唔會有呢個情況發生, 我用左成10年lu~
去曼谷旅行時, 週街都見到有得賣~
另外仲有小朋友配方

回復

danica 發表於 2008-8-4 16:12:58 |顯示全部樓層
唔該哂咁多位花友 的意見, add6icon .
個名咁得意---蛇粉add3icon , $10 一盒 好似好平喎,
石陰路我想是在石蔭吧 , 我唔係個邊住, 但會試下搵,
多謝你們的 意見 , 真係好有用 , 唔該哂
回復

everydayfan 發表於 2008-8-5 12:05:01 |顯示全部樓層
我都唔知點解咁樣叫, 可能係印尼話掛, 我去藥房買時, 佢地又知係乜東東~
試下普通藥房有無先喇, 唔洗特地走去石陰路既~
回復

豬骨煲 發表於 2008-8-5 12:47:11 |顯示全部樓層
原帖由 danica 於 2008-8-4 12:29 發表
請問你地知唔知在那裡可以買到此貨品

妳住邊架?去d賣東南亞既小店/大少系既藥房多數會有
叫蛇粉呀
不過如果妳既小朋友係好細既,佢仲有一隻bb粉
中間係有個bb趴左係度架,果隻冇薄荷味,溫和d冇咁刺激
細小小既小朋友/bb適合用厘隻多d
效果都係一樣,只係冇咁涼浸浸
回復

雲雲 發表於 2008-8-5 15:00:04 |顯示全部樓層
依個牌子好好用架,我買都係鐵罐包裝,搽上身有涼浸浸的效果。我去泰國旅行時買薰衣草味,不過最好係原味。
回復

danica 發表於 2008-8-5 15:53:14 |顯示全部樓層
原帖由 豬骨煲 於 2008-8-5 12:47 發表

妳住邊架?去d賣東南亞既小店/大少系既藥房多數會有
叫蛇粉呀
不過如果妳既小朋友係好細既,佢仲有一隻bb粉
中間係有個bb趴左係度架,果隻冇薄荷味,溫和d冇咁刺激
細小小既小朋友/bb適合用厘隻多d
效果都係一樣,只係冇 ...

唔該哂
回復

danica 發表於 2008-8-5 15:54:12 |顯示全部樓層
原帖由 雲雲 於 2008-8-5 15:00 發表
依個牌子好好用架,我買都係鐵罐包裝,搽上身有涼浸浸的效果。我去泰國旅行時買薰衣草味,不過最好係原味。

原來還有薰衣草味, 真係唔講唔知
回復

雲雲 發表於 2008-8-5 19:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 danica 於 2008-8-5 15:54 發表

原來還有薰衣草味, 真係唔講唔知

左面係薰衣草味,右面係XXL的爽身粉,我用左差不多一年重未用完。
回復

Monse 發表於 2008-8-6 00:16:27 |顯示全部樓層
add3icon   我知道點解佢叫蛇粉,你地睇吓佢個罐上面個Trade Mark係條蛇黎架!

入去睇吓
http://www.britishdispensary.com/product/personal_care.asp?no=1

回復

heiheimama 發表於 2008-8-6 08:28:11 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-8-6 00:16 發表
add3icon   我知道點解佢叫蛇粉,你地睇吓佢個罐上面個Trade Mark係條蛇黎架!

入去睇吓
http://www.britishdispensary.com/product/personal_care.asp?no=1

真係咩都有網站...
回復

peeseela 發表於 2008-8-6 09:10:21 |顯示全部樓層
我都去買嚟比阿媽試吓,佢經常用爽身粉.
回復

everydayfan 發表於 2008-8-7 11:43:22 |顯示全部樓層
我有一次見到印尼舖有herbal果隻賣, 我仲以為佢係假野~
回復

Pinkyleung 發表於 2013-7-29 21:31:50 |顯示全部樓層
我也買了,但它不似 Johnson 那樣幼細。
回復

sausau 發表於 2013-7-30 10:51:22 |顯示全部樓層
Pinkyleung 發表於 2013-7-29 21:31
我也買了,但它不似 Johnson 那樣幼細。

此粉的成份是滑石粉(TALC POWDER),使用時要避免吸入,女性要避免用於下體,因為滑石粉的微粒若進入肺部或陰道是會致癌.
這隻由玉米粉做的爽身粉較安全,只是在港買不到,在加拿大買的. CIMG2763.jpg
回復