自己種其實係平d定貴d

作者: hilamsir 發表于 2014-6-13 12:05:02
1650 8
小弟想學下種菜 (露台個種)
其實自己種係貴過定平過出面買? (只係講成本上, 心機就無計啦~~因為種既過程都開心ga ma)
同埋我見台灣人講到好誇張, 種一個陽台就唔駛去街市買菜, 其實有無可能?
另外需唔需要學埋點樣"管理"好d作物? 因為一次種太多根本食唔曬
幾時種咩 幾時採收 大家有無學?

jwhongkong 發表於 2014-6-13 12:30:49 |顯示全部樓層
本論壇有種植時間參考表, 我都是看著它來種o的咩的
http://hkplants.com/thread-8331-1-1.html?_dosign=ebb470c9
回復

芝士寶寶 發表於 2014-6-13 12:36:34 |顯示全部樓層
應該貴過買!但係見到佢哋一曰一曰成長至收成嗰一刻真係好開心同好有滿足感,而且自己種一定唔落農藥肯定有機,又新鮮。真係好好㗎!貴少少都值得!
回復

芝士寶寶 發表於 2014-6-13 12:38:05 |顯示全部樓層
應該貴過買!但係見到佢哋一曰一曰成長至收成嗰一刻真係好開心同好有滿足感,而且自己種一定唔落農藥肯定有機,又新鮮。真係好好㗎!貴少少都值得!
回復

LHS1 發表於 2014-6-13 13:00:04 |顯示全部樓層

假如你用果皮及在街市拾爛瓜爛菜(臨收鋪時)作肥,成本就可以平過出面買。而要自給自足就起碼需一個大天台。
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-13 13:12:26 |顯示全部樓層
應該種貴過買, d 肥料唔平呀.
不過種植過程好有樂趣, 由一粒種子變成你飯桌上既佳餚, 係種其他植物都無法媲美既滿足感

曾經睇過一篇外國文章, 一位女士晌後園開左100呎地, 細心記錄收成, 再比較超市價錢,
得出結果係一年種出價值 7xx 美元的有機蔬菜.
我無咁好手藝, 亦無詳細記錄, 只知我家泥面面積約 60呎, 靠佢開飯一定餓死 ...

回復

llaus 發表於 2014-6-13 13:47:38 |顯示全部樓層

睇你種乜啦

例如隻蛙種合掌瓜,機本上只搞好第一次基肥後
就幾年未再施肥,年收二/三佰個合掌瓜,都收了幾年啦
你話抵唔抵種呀
回復

mikecho 發表於 2014-6-13 15:02:12 |顯示全部樓層
如果計上地租,貴過進口有机菜
回復

昭帆 發表於 2014-6-13 15:56:35 |顯示全部樓層
種收穫快的物種,或者可以多次收穫的物種。這個時候種莧菜,通菜,潺菜,剪完又有的生出來,唔使重頭落種子由頭開始。秋天種各種生菜,蘿蔔苗菜,生菜如果唔介意可以一路食外圍的葉,一路食一路生可以食好耐,蘿蔔苗菜種兩個星期就有的食。
我自己種用有機土,一開始要投資買土,種子同菜盆,之後用的肥料都係用果皮整酵素,或者小部分直接埋入去。
種一個陽台就唔駛去街市買菜, 有可能,不過要陽台面積,規劃,陽光,肥料,菜種選擇各方面條件符合,還需要屋企人少D
回復