台灣有D咩肉肉抵買?

作者: heldyng 發表于 2014-6-8 15:47:15
4295 88
Audrey 發表於 2014-6-9 20:45:30 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-6-9 20:41
你咁講,我第一時間諗起某位經常往來兩地嘅花友…

Percy 同我都經常兩邊走。
所有分享嘅嚟都係光明正大咁拎翻嚟嫁!        
回復

Audrey 發表於 2014-6-9 20:49:37 |顯示全部樓層
u915 發表於 2014-6-9 19:20
我後日都會去高雄,好似無咩特別的多肉場可以逛。

高雄勞工公園假日花市,
保泰路台糖假日花市.
回復

ai_amoeba 發表於 2014-6-9 21:02:17 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-6-9 16:17
因為太多野想買...

但唔放哂...現在都仲懷念同自責內疚緊...

咁大大幾時再去過ar?
回復

u915 發表於 2014-6-9 21:02:59 來自手機 |顯示全部樓層
Audrey 發表於 2014-6-9 20:49
高雄勞工公園假日花市,
保泰路台糖假日花市.

好,就去這两樹逛一逛吧^_^。thanks Audrey!
回復

heldyng 發表於 2014-6-9 22:52:28 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-6-9 15:51
在建國, 個人喜好及建議:

買兜, 十二卷, 鸞鳳玉, (新台幣$100 - 4個 那款細細的最好至少買8個唔同款, 慢慢 ...

多謝M大既建議,不過,最近天氣已經好熱,去到唔知道仲有無得賣

Welcome, 應該有好多的 ^^  發表於 2014-6-10 08:45
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 22:55:37 |顯示全部樓層
Melb 發表於 2014-6-9 15:51
在建國, 個人喜好及建議:

買兜, 十二卷, 鸞鳳玉, (新台幣$100 - 4個 那款細細的最好至少買8個唔同款, 慢慢 ...

勁,神算師!

= =  發表於 2014-6-10 08:46
哈、哈、哈!  發表於 2014-6-9 23:01
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:06:11 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-9 19:40
其實,嚴格嚟講係 唔可以 攜帶(海外)植物入境,除非植物已獲得簽發進口許可証!

可click入以下網址查閱Q ...

有一點很重要的:
“產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 和 泥 土 等 則 不 受 此 限”
台湾應該属于中國地方。
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:07:43 |顯示全部樓層
orik 發表於 2014-6-9 20:41
你咁講,我第一時間諗起某位經常往來兩地嘅花友…

唔係話我挂?
回復

阿火 發表於 2014-6-9 23:14:09 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:06
有一點很重要的:
“產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 和 泥 土 等 則 不 受  ...

成段係咁喎!你係咪斷章取義?

"根 據 香 港 法 例 第 207 章 《 植 物 ( 進 口 管 制 及 病 蟲 害 控 制 ) 條 例 》 , 凡 任 何 人 士 未 領 有 漁 農 自 然 護 理 署 預 先 簽 發 的 有 效 植 物 進 口 證 或 授 權 書 而 進 口 植 物 、 植 物 病 蟲 害 或 土 壤 到 香 港 均 屬 違 法 。 不 過 , 進 口 切 花 、 供 食 用 的 種 子 和 蔬 果 、 產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 和 泥 土 等 則 不 受 此 限 。

Under the Plant (Importation and Pest Control) Ordinance, Cap. 207, it is illegal to import plants, plant pests or soil into Hong Kong without a valid Plant Import Licence / Authorization issued in advance by the Agriculture, Fisheries and Conservation Department. However, cut flowers, vegetables / fruits / seeds for consumption, soil and plants produced in and imported from any place in China outside Hong Kong are exempted from requirement of import documents."

http://www.afcd.gov.hk/tc_chi/faq/faq_qua/faq_qua.html

回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:19:22 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-9 23:14

"根 據 香 港 法 例 第 207 章 《 植 物 ( 進 口 管 制 及 病 蟲 害  ...

無窩!
“不 過 , 進 口 切 花 、 供 食 用 的 種 子 和 蔬 果 、 產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 中 國 地 方 的 植 物 和 泥 土 等 則 不 受 此 限 。"
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:21:16 |顯示全部樓層

"根 據 香 港 法 例 第 207 章 《 植 物 ( 進 口 管 制 及 病 蟲 害  ...

最重要有“不過”两個字
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:23:36 |顯示全部樓層

英文意思一樣:
“However, cut flowers, vegetables / fruits / seeds for consumption, soil and plants produced in and imported from any place in China outside Hong Kong are exempted from requirement of import documents."
回復

阿火 發表於 2014-6-9 23:25:04 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:19
無窩!
“不 過 , 進 口 切 花 、 供 食 用 的 種 子 和 蔬 果 、 產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 ...

之前肉友問可否帶多肉植物入境?
多肉植物唔屬於進口切花、供食用的種子和蔬果,所以冇得括免!

如果所有中國植物都可以入境,淘寶就唔駛偷偷摸摸運送啦!

回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:25:58 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:23
英文意思一樣:
“However, cut flowers, vegetables / fruits / seeds for consumption, soil and plant ...

根據這個講法,大陸带返香港都唔驶脱盆Tim。
回復

u915 發表於 2014-6-9 23:27:17 來自手機 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-6-9 23:25
之前肉友問可否帶多肉植物入境?
多肉植物唔屬於進口切花、供食用的種子和蔬果,所以冇得括免!

阿火講得啱,我問左我海關朋友,佢話不可以帶入境。

59# 已覆有關台灣植物入境....  發表於 2014-6-10 00:41
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:32:44 |顯示全部樓層
u915 發表於 2014-6-9 23:27
阿火講得啱,我問左我海關朋友,佢話不可以帶入境。

無論中文或者英文都唔係這個意思,有两個point架:
1. cut flowers, vegetables / fruits / seeds for consumption (中國以外的外國)
2. soil and plants produced in and imported from any place in China outside Hong Kong are exempted from requirement of import documents. (中國)

仲有香港的是普通法,所有有疑點的利益歸于被告。
回復

BenLau 發表於 2014-6-9 23:36:20 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:32
1. cut flowers, vegetables / fruits / seeds for co ...

只要唔係蘭花、唔係頻臨绝種植物,只要能進大陸境,就能進香港境。
回復

阿火 發表於 2014-6-9 23:36:27 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:32
1. cut flowers, vegetables / fruits / seeds for co ...

最簡單明早致電去政府部門問個清楚!
回復

阿火 發表於 2014-6-10 00:26:11 |顯示全部樓層
PercyMKLau 發表於 2014-6-9 23:19
無窩!
“不 過 , 進 口 切 花 、 供 食 用 的 種 子 和 蔬 果 、 產 自 及 來 自 香 港 以 外 的 任 何 ...

Percy你講得正確 ,剛問左有關政府部門朋友,同埋睇左園藝館以前既帖,

屬於中國所出產既植物係可以括免准帶入境 (香港),但如果都屬於頻臨絕種植物 (有些仙人掌都係頻臨絕種) 都一定要申請簽發許可証才准許入境。
至於台灣,朋友說十分難介定,佢話通常都會睇為中國植物准帶入境 (但台灣出境會嚴謹執行檢查植物)

至於其他國家植物不能入境,除非要先申請植物進口證和植物檢疫證明書!

園藝館以前既帖:
http://hkplants.com/forum.php?mod=viewthread&tid=53471&fromuid=83876
回復

orik 發表於 2014-6-10 00:29:57 |顯示全部樓層
我好多年前帶住成袋紅白藍袋嘅山草藥,由大陸番香港被截查,上掃瞄機,關員問幾句就放左我走,袋都唔駛打開
其實會唔會被沒收,好睇個別關警點去詮釋尼條法例。
回復