新手種四季蘭

作者: micky0430 發表于 2014-6-8 11:43:52
1091 10
本人第一次種四季蘭,請問用甚麼植料種四季蘭和怎樣種它?
Brev 發表於 2014-6-8 17:55:37 |顯示全部樓層
蘭石即可,大粒放盆底至盆的三分一,然後開始用細一至兩號0既蘭石繼續鋪到上盆面~
室內種等蘭石泛白淋水,室外夏天要遮陰,兩日黃昏淋一次~
不過依個係我0既方法,希望有其他大大指正
回復

霽月瀛台 發表於 2014-6-9 23:24:53 |顯示全部樓層
如果你剛買回來,佢用開蘭石種的話,我就不建議你咁快換植料。個人經驗用純蘭石種有利控制,如水份,養份,消毒等等。
蘭石多小與混合方法因環境而異。用小粒的中式蘭石可以快乾D,減低因太濕而爛根。日式的就保水力較佳,但好容易發霉。。。。
回復

弘安 發表於 2014-6-10 00:40:43 來自手機 |顯示全部樓層
我用日本蘭石。沒發霉。但係生青苔。之前落雨天至少四五日先乾。但而家每朝日出至上午11時晒得好正。前一晚淋完第二晚就見個面乾晒。不過第二晚唔淋。隔一日先淋。驚裏面未乾透。晒唔晒到太陽會差好遠。所以睇佢乾唔乾來決定幾耐淋水
回復

霽月瀛台 發表於 2014-6-10 09:02:53 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2014-6-10 00:40
我用日本蘭石。沒發霉。但係生青苔。之前落雨天至少四五日先乾。但而家每朝日出至上午11時晒得好正。前一晚 ...

其實入面仲好濕。我都用緊日本蘭石。但發覺中式蘭石適合自己多D。
你的蘭花有無抽葉芽?
回復

LOTTE 發表於 2014-6-10 13:36:07 |顯示全部樓層
近年改用日本蘭石種,一星期淋2次沒有大問題. 我覺得重點是淋水不要淋濕蘭頭. 若通風不好很容易瀾心.

回復

micky0430 發表於 2014-6-10 16:38:20 來自手機 |顯示全部樓層
可以用泥種嗎?我買這棵四季蘭回來的時候,是用泥種的
回復

kelvin 發表於 2014-6-11 12:16:38 |顯示全部樓層
一定不可以用泥種,用泥種的過就要減少淋水之數了
回復

弘安 發表於 2014-6-15 10:14:32 |顯示全部樓層
霽月瀛台 發表於 2014-6-10 09:02
其實入面仲好濕。我都用緊日本蘭石。但發覺中式蘭石適合自己多D。
你的蘭花有無抽葉芽? ...

所有國蘭都係今年先開始種,兩棵四季蘭都係大約二月左右出咗新芽,而家3個新芽都已五六寸長了,還未有花芽出。一棵唔知咩蘭買番嚟己經有四個新芽,而家都有兩三寸長了。
回復

霽月瀛台 發表於 2014-6-15 12:51:04 |顯示全部樓層
弘安 發表於 2014-6-15 10:14
所有國蘭都係今年先開始種,兩棵四季蘭都係大約二月左右出咗新芽,而家3個新芽都已五六寸長了,還未有花 ...

咁比心機啦。種耐D明多D。
回復

霽月瀛台 發表於 2014-6-15 14:49:58 |顯示全部樓層
kelvin 發表於 2014-6-11 12:16
一定不可以用泥種,用泥種的過就要減少淋水之數了

國蘭本來就是地生蘭,可以用泥種,但難度高呀。
回復