小宇的經驗分享文章...新手必看

作者: almond17 發表于 2014-6-7 13:07:53
624 9
小宇的經驗分享文章...新手必看

經驗分享: 關於新購入或換盆時多肉的黃葉、掉葉狀況?
http://raygarden2013.blogspot.tw/2014/06/blog-post_6.html

渡夏前的整理工作
http://raygarden2013.blogspot.tw/2014/06/blog-post_5.html

新手應該好有用.
我到今時今日都會犯Q2的錯
要再忍心D先得.
mayl12 發表於 2014-6-7 18:15:02 |顯示全部樓層
謝謝分享訊息 .
回復

yuenedmund 發表於 2014-6-7 21:01:20 |顯示全部樓層
謝謝分享
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-8 00:35:07 |顯示全部樓層
以前都睇過呢位達人既作品, 如果冇記錯佢d 肉係全天候露養的, 對嗎 ?
台灣都有颱風和暴雨啊 ....
先唔講技巧, 講膽量我都有排未跟得上呢

回復

almond17 發表於 2014-6-8 15:54:53 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-6-8 00:35
以前都睇過呢位達人既作品, 如果冇記錯佢d 肉係全天候露養的, 對嗎 ?
台灣都有颱風和暴雨啊 ....
先 ...

係呀!大部份露養,有些位有置算是半露養。
佢個花園何其壯觀,想搬都難。
我今年就用十幾盆試試自己胆量
回復

kings5 發表於 2014-6-8 20:14:07 |顯示全部樓層
長知識了。謝謝!
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-8 23:18:40 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2014-6-8 15:54
係呀!大部份露養,有些位有置算是半露養。
佢個花園何其壯觀,想搬都難。
我今年就用十幾盆試試自己胆量 ...

嘻嘻,原本都放左10盆左右晌外面,諗住c就c啦,實踐出真相。
不過剛剛掛紅雨,又忍唔住收返幾盆入蓬底...
慈母多敗兒,醜樣都好過冇覺好訓啦

回復

almond17 發表於 2014-6-8 23:32:46 |顯示全部樓層
xx_Luca 發表於 2014-6-8 23:18
嘻嘻,原本都放左10盆左右晌外面,諗住c就c啦,實踐出真相。
不過剛剛掛紅雨,又忍唔住收返幾盆入蓬底... ...

哈哈,我又係 見到掛紅雨都係唔忍心收左一半返黎。失敗
回復

xx_Luca 發表於 2014-6-8 23:37:47 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2014-6-8 23:32
哈哈,我又係 見到掛紅雨都係唔忍心收左一半返黎。失敗

哈哈哈 ~ 555555555555555
回復

亞魚 發表於 2014-6-10 09:26:32 |顯示全部樓層
多謝指教了!
爬文爬得好開心~
回復