炎夏的垂筒花

作者: fnv234 發表于 2008-8-2 21:50:47
2158 8
呢種季節竟然仲有花開,可能熱到傻咗 呢種花色係粉紅定白色?我諗應該算粉紅掛
P8010172.JPG P8010173.JPG P8010174.JPG P8010175.JPG P8010196.JPG P8010197.JPG P8010198.JPG P8010199.JPG

Alfphy 發表於 2008-8-3 09:51:35 |顯示全部樓層
確實係唔正常!此花只應夏末秋初開!
你到底俾左乜野補野佢,令佢失常?
回復

八王爺 發表於 2008-8-3 11:11:48 |顯示全部樓層
似黃色喎!
回復

fnv234 發表於 2008-8-3 17:19:33 |顯示全部樓層
原帖由 Alfphy 於 2008-8-3 09:51 發表
確實係唔正常!此花只應夏末秋初開!
你到底俾左乜野補野佢,令佢失常?

香港係冬天至春天開喎,盆花唔係我
回復

fnv234 發表於 2008-8-3 17:20:14 |顯示全部樓層
原帖由 八王爺 於 2008-8-3 11:11 發表
似黃色喎!

相機問題… 應該係白色有少少粉紅
回復

豆豆 發表於 2008-8-3 18:35:04 |顯示全部樓層
隻垂筒花都幾靚add6icon
回復

fnv234 發表於 2008-8-3 23:05:34 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-8-3 18:35 發表
隻垂筒花都幾靚add6icon

係呀,仲好香添,不過呢種味唔似花香
回復

johnny 發表於 2008-8-3 23:26:26 |顯示全部樓層
植物沒有按照季節生長開花,近年來經常發生. 通常是因為異常的氣候所導致.
垂筒花夏季開花,可能和之前長時間的雨天有關. 之前,天天的大雨或陰雨的天氣,使得溫度較為偏低.
陽光也弱了許多,造成植物的錯覺. 我家的春石斛,本來一年只在春天開一次,但初夏陰雨天氣太長,
在應該是生長,充實枝條的季節又長出花苞,令人哭笑不得.
回復

小白 發表於 2008-8-4 01:23:21 |顯示全部樓層
我之前分享回來的垂筒花唔識大...   只有1吋多 d (已幾個月了) ...  放於遮光網下....   點樣可以快 d 大呢 ?
回復