返回列表 發新帖

鉤吻”(斷腸草)

作者: 神農侍 發表于 2014-6-2 22:05:27
3621 26
nothink 發表於 2014-6-3 19:49:29 |顯示全部樓層

講起蟬脫 琴日行山見到的
回復

金剛 發表於 2014-6-3 19:56:41 |顯示全部樓層
回復

神農侍 發表於 2014-6-5 11:16:00 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-3 17:16
嘜你有面紅耳赤咩?? 好怕醜呀  聞葉都可中毒係嗰個醫師講,嫰葉和根部是最毒的部份,好多中醫藥書籍都有記 ...

咁大叔你有無藥理常識咖?唔好斷章取義咁~嗰個醫師都無話邊個情况下聞先會中毒,係你叻唔切自己走咗上山聞啫

我仲好後生﹐0吾算係“大叔”﹐你可以叫我“靚仔” 或者“0靚仔”(買 0野 0個陣 0的“阿姐”通常都係 0甘樣稱呼我! )
另外﹐我冇斷章取義﹐係你自己 0力 0吾切﹐未了解 0羊情況下聞下先會中毒就出 0黎死撐 0者!人 0地話聞下棵植物係 0吾係雞屎藤﹐你就話「鈎吻聞吓都中毒」﹐我就係有藥理常識先知“斷腸草”0吾會就 0甘聞下就中毒!如果你係都要死雞撐飯蓋﹐話要用超多份量呀、或者連佢 0既汁液都吸埋入鼻腔呀.....等等﹐0甘就叫尋死﹐0吾係叫聞 0野啦﹐一個正常 0既人 0吾會 0甘樣聞 0野 0卦!連基本 0既聞 0野方式都未學識 0既人﹐佢學其他 0野會學成點呢?藥理常識?哈!哈!哈!

儍瓜大叔,你今日好得閑呀?仲唔去放羊,等收錢?我只相信有諸內必形諸外,大家都心裡有數,你自己自問自答喇,不再回你了,完。  發表於 2014-6-5 12:31
回復

神農侍 發表於 2014-6-5 11:18:27 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-6-3 19:31
http://www.5115.hk/herb_90.asp   蝉蜕与金蝉蜕

蝉蜕

儍瓜大叔~你想我點回你呀?你的點評無聊兼低B,一時話想我介绍靚女你識,一時又話唔使,你已同某某過緊d牧羊生活,我多口問句,你係咪係非洲住過咖?咁鍾意研究d蟲,不過!做人謙虛d好,唔好吓吓扮代表,如果唔係好唔受歡迎咖^_^

傻瓜”留番俾你自己啦!
估 0吾到呢個玩笑你到依家都仲念念不忘﹐似乎你都幾關心我 0波!
另外﹐我 0吾係鍾意研究d蟲﹐只係有一般 0既昆蟲知識 0者!我本來都想謙虛d 0架﹐但係真正有相關知識 0既“大師”又 0吾肯出 0黎賜教﹐我只好略盡綿力解答花友 0既疑問 0者!點會因為 0甘樣而唔受歡迎 呢?你 0吾好以小人之心度君子之腹啦!

你自己心裡有數喇~解釋即係掩飾,你自己玩飽去喇,唔再回你喇,完。  發表於 2014-6-5 12:22
回復

神農侍 發表於 2014-9-4 18:36:20 |顯示全部樓層
mikecho 發表於 2014-6-2 23:10
我覺得好多有毒種物的毒性是被誇大的,洋金花我有種,有說聞下都會暈,我正實不會!它還會有虫吃葉的,又會 ...

野外 0既“鉤吻”(斷腸草) 依家開始開花啦!開花期間好搶眼、好易認!

暫時只有好零星 0既花

暫時只有好零星 0既花

早幾日行山影 0既﹐依家先係花期 0既開始 ﹐所見 0既都係花蕾較多

早幾日行山影 0既﹐依家先係花期 0既開始 ﹐所見 0既都係花蕾較多
回復

novernber 發表於 2014-9-6 02:24:34 |顯示全部樓層
神農侍 發表於 2014-9-4 18:36
野外 0既“鉤吻”(斷腸草) 依家開始開花啦!開花期間好搶眼、好易認!

那即是說斷腸草是秋天開花的植物?

根據我 0既統計﹐佢 0既花期係8月至第二年2月!  發表於 2014-9-7 21:45
回復

344a 發表於 2014-9-6 10:34:29 來自手機 |顯示全部樓層

見到d蟬殼有d起雞毛!
而斷腸草—般行山容易見到嗎?

算易見!我冇刻意搵都撞到!  發表於 2014-9-7 21:46
回復