一D苦苣苔類

作者: fnv234 發表于 2008-8-2 18:38:32
1305 18
之前同好多花友交換/分享咗好多苦苣苔類,有D好成功,但係有D比我種死咗 如果冇貼到嘅話可能已經…或者可能漏咗
fnv234 發表於 2008-8-2 18:43:10 |顯示全部樓層

Sinningia speciosa 'Lavender Queen'

同Moonrise交換嘅大岩桐 有好多個芽,同另一個個體比較下:
Sinn. speciosa
Sinn. speciosa 'Lavender Queen'
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 18:58:41 |顯示全部樓層

Sinningia 'Mighty Mouse'

同Soniamok交換嘅超迷岩,之前將佢分株,但係有球果邊死咗,好彩插枝果棵生番根
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:00:37 |顯示全部樓層

Sinningia 'Beauty'

水母(Kim)分享嘅Sinn. 'Beauty',大咗少少,不過唔知點解葉中心咁黃 P7300144.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:04:03 |顯示全部樓層

Episcia 'Suomi'

又係Kim分享嘅,比我果陣時有一個細花蕾,不過因為缺水所以消苞 另一棵放咗喺另一個地方,要得閒先影相,以下3棵都係同1棵喜蔭分出嚟 P7300145.JPG P7300146.JPG P7300147.JPG P7300148.JPG
回復

豆豆 發表於 2008-8-2 19:05:09 |顯示全部樓層
你的岩桐平時有照灯嗎?D葉都好翠綠呀add12icon
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:07:14 |顯示全部樓層

Sinningia 'Mark Twain'

同Ronson交換嘅,但係上次交換嘅花貓同Mark Twain已經死咗 ,應該係太濕 ,呢2枝今日已經剪咗落嚟插,因為太長
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:10:36 |顯示全部樓層

Sinningia 'Super Orange'

同豆丁媽(Ringring1968)交換嘅,因為生咗D側芽,但係比最大果個遮住,所以將最大果2個側芽剪落嚟插 P7300151.JPG P7300152.JPG P7300157.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:13:43 |顯示全部樓層

Episcia lilicina & Episcia 'Blue Heaven'

同Dick交換嘅,不過我到而家仲未分到係邊種 有棵已經有側芽(走莖?)啦 P7300153.JPG P7300154.JPG P7300155.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:15:51 |顯示全部樓層

Chirita 'Kazu'

同擒擒青交換嘅,之前D花梗比我剪晒,係咪結唔到種子? P7300156.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:18:12 |顯示全部樓層

Kohleria digitaliflora

Jess分享嘅鱗莖,淨係得番1棵,而家種喺室內,有少少唔夠光,不過放出去可能會死 P7300158.JPG P7300159.JPG
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 19:19:58 |顯示全部樓層
原帖由 豆豆 於 2008-8-2 19:05 發表
你的岩桐平時有照灯嗎?D葉都好翠綠呀add12icon

有呀,差唔多全部都放入魚缸,有一兩盆喺魚缸邊
回復

Tony 發表於 2008-8-2 21:00:03 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-8-2 19:13 發表
同Dick交換嘅,不過我到而家仲未分到係邊種 有棵已經有側芽(走莖?)啦 535305353153532

Blue Heaven D葉冇咁深色架.....
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 21:57:17 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-2 21:00 發表

Blue Heaven D葉冇咁深色架.....

唔記得係Blue Heaven定係Blue Nile,兩種都唔係好似
回復

Tony 發表於 2008-8-2 22:08:36 |顯示全部樓層
唔似Blue Heaven,Blue Heaven D葉淺綠色,好多毛,毛茸茸架
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 22:12:25 |顯示全部樓層
原帖由 Tony 於 2008-8-2 22:08 發表
唔似Blue Heaven,Blue Heaven D葉淺綠色,好多毛,毛茸茸架

咁係咪Blue Nile?但係Blue Nile葉邊有斑喎
回復

Tony 發表於 2008-8-2 22:16:46 |顯示全部樓層
又唔多似Blue Nile喎,Blue Nile D葉深色D架
回復

fnv234 發表於 2008-8-2 22:18:49 |顯示全部樓層
咁唔通2棵都係lilicina?
回復

Tony 發表於 2008-8-2 22:19:24 |顯示全部樓層
兩棵都似係 lilicina

回復