講完實俾人鬧 - 養狗者最好唔好睇

作者: 比得大帝 發表于 2008-8-1 12:09:02
3957 30
chowie 發表於 2008-8-2 12:46:52 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:11 發表
我都唔明d人點可以做得出咁樣對生自己出嚟啲父母

果時住公屋, 有對夫婦要奶奶瞓冷巷, 佢唔係屋企冇站, 係佢唔想同個奶奶一起住

看到这哲,心里很酸,我一大把年纪都是和父母一起住,虽然两老都作古,但他们都永远留在我的心里。佛经有一句,对世间一切应以同体大悲对待。
回復

蘑菇 發表於 2008-8-2 22:04:23 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-1 22:47 發表
一點兒也没激動嫁, 可能表達得唔好啫, 其實是想以當日串個同事的故事喚醒大家的愛心, 愛狗也要關心家人

可能我實在太唔了解你了 ,日後要多d睇吓你d帖先 ,如有得罪-->>包涵包涵
回復

四少 發表於 2008-8-3 03:17:29 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-2 10:23 發表
好嘢, 冇被人鬧

多謝各位正面的態度

因為你根本就唔認識狗跟人的生理構做唔同先會有呢 d 問題 ....
即係好似貓咁, 佢會自己清潔, 佢的舌頭跟你的舌頭唔同, 同樣狗的汗線分佈體液的分泌又跟你唔同
其實北方人都唔會好似南方人日日沖涼, 有時好似古時 d 人咁沖少 d 可能仲健康 d ...
人係咁, 有 d 本來有的, 你小用就會退化 .... 少接觸就會識應唔到 ....

其實若人自小接觸狗, 佢會健康 d 而且亦會比無接觸過的人咁易有過敏 ... 就好似 d 貧窮的國家, 如 菲律賓 以前那個 垃圾山 d 細佬仔, 佢地對某 d 細菌的免疫係比一般人強好多 ....
回復

四少 發表於 2008-8-3 03:37:36 |顯示全部樓層
第二個問題 ...

俾我屋企人聽到一定破口大罵 ... 點可以用隻狗去跟母親比較
同住的, 可以一齊 work dog, 其實好多人的父母, 當佢 d 細佬長大了, 佢地緊隻狗仲多過 d 細佬, 因為佢地無隻狗咁雖要人照顧
唔同父母住的, 亦唔介意啦, 養得狗就要照顧佢, 佢唔同你父母可選擇地出去社交, 而做父母的又點會想自己的仔女養狗會對隻狗唔好, 我媽會話無陰公, 要對佢好 d 積返 d 陰德. 人可有朋友/鄰居, 狗要你比佢先可以出街, 而且狗的智商點高都只是幾歲小孩.
只要對父母係好的, 問心無愧, 都唔怕比你問, 相信你同事都只係一時間唔知點回應你的奇想姐
父母病左, 又點會無人去照顧去睇佢, 有時人會權衡輕重, 睇下邊一邊需要多 d 姐, 有時 d 兄弟姐妹輪住去睇雙親嫁嘛, 若果真係如你講得咁嚴重, 我相信狗主會帶隻狗去渡假, 住下 pet shop 或 狗酒店先囉 又唔會話咁極端唔理佢父母生死, 照顧父母係一個責任, 養狗都係一樣啦 ...
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 15:47:22 |顯示全部樓層
原帖由 磨菇 於 2008-8-2 22:04 發表

可能我實在太唔了解你了 ,日後要多d睇吓你d帖先 ,如有得罪-->>包涵包涵

車, 欠缺溝通, 小事一宗
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 15:49:43 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-8-3 03:17 發表

因為你根本就唔認識狗跟人的生理構做唔同先會有呢 d 問題 ....
即係好似貓咁, 佢會自己清潔, 佢的舌頭跟你的舌頭唔同, 同樣狗的汗線分佈體液的分泌又跟你唔同
其實北方人都唔會好似南方人日日沖涼, 有時好 ... 其實若人自小接觸狗, 佢會健康 d 而且亦會比無接觸過的人咁易有過敏

1. 多謝炳得細細力
2. "若人自小接觸狗, 佢會健康 d 而且亦會比無接觸過的人咁易有過敏”讚成吖, 其實養狗係好事嚟嫁.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-4 15:54:21 |顯示全部樓層
原帖由 四少 於 2008-8-3 03:37 發表
第二個問題 ...

俾我屋企人聽到一定破口大罵 ... 點可以用隻狗去跟母親比較
同住的, 可以一齊 work dog, 其實好多人的父母, 當佢 d 細佬長大了, 佢地緊隻狗仲多過 d 細佬, 因為佢地無隻狗咁雖要人照顧
唔同父母 ...

咁你就唔好俾你屋企人聽到喇 , 不過你果頭又話好多人的父母對狗點點點, 咁點解又唔可以用狗同人的關係嚟比較子女同父母的關係呢   
回復

carolc 發表於 2008-8-4 17:04:34 |顯示全部樓層
我都啱啱做咗我個女既媽媽個多月, 在於我同奶奶住, 既然我唔係好中意我奶奶既方針, 我會安排好唔比佢 HANDLE 太多野, 如出街放狗, 梳毛.......... 但會比佢地一齊玩, 其實孝唔孝順講你點樣調節, 識得有兩公婆, 個老婆冇做野, 有養狗仔又養人仔, 成日都唔出去同個奶奶飲下茶, 調轉要個老人家就佢, 有乜好講??
老人家有事入院, 一次都冇去探過, 兩公婆一樣係廢既

養狗仔, 你要照顧佢一生
身為一個人, 當父母養大自己, 就要去孝順番佢地, 天經地義!!!!!
回復

charlie 發表於 2008-8-11 16:08:49 |顯示全部樓層
我有養狗的, 我每日都會幫我隻狗抺身, 佢出唔出街我都會抺, 佢上唔上床佢自己決定, haha
其實我好想同我另一半去旅行, 但唔想放低佢(隻狗), 有人話可以帶埋隻狗去, 我第一時間就諗, 我都未帶隻亞媽去, 就帶隻狗去, 會唔會過份咗, 所以冇再諗, 我雖然唔多算孝順, 起碼未同亞媽去過遠的旅行. 但起碼唔會有狗冇亞媽囉.
回復

比得大帝 發表於 2008-8-11 21:32:55 |顯示全部樓層
唔, 你有咁諗已經好有孝心
回復

peeseela 發表於 2008-8-18 00:51:55 |顯示全部樓層
原帖由 Peter 於 2008-8-1 12:09 發表
不過你要睇, 我都阻你唔住........., 請唔好鬧到咁勁, 謝謝

有日我問個同事:
有一個人, 一個月洗一次澡, 成世人唔刷牙, 食完嘢唔抺咀, 去完廁所唔刷屁股, 唔著鞋通街走, 乜都放入口, 連拖鞋報紙都唔放過, 不過呢個 ...

我覺得如果你都有得閒就照顧下父母.... 咁就唔過份.....
但係有d 人真係愛隻狗多過愛父母.....
回復