種出個林

作者: chau_lyc 發表于 2014-5-26 12:43:37
17105 345
ppchu 發表於 2015-5-12 15:01:35 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-12 11:09
多謝pp, 你的花量完全在我之上

pp的私家小天地 應該改名做 pp的私家大花園

我果個係私家荒野小天地就真 !!
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-12 15:09:04 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-12 15:01
我果個係私家荒野小天地就真 !!

咁先証明生機處處

回復

ppchu 發表於 2015-5-12 16:43:32 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-12 15:09
咁先証明生機處處

唔係好多人識欣賞 ! 都係妳最知我
回復

hiatus 發表於 2015-5-12 16:46:10 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-12 16:43

秋姐個度都係野生花園,同你相似呀
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-12 17:35:29 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-12 16:46

我地都種許多植物

其好處.....植物彼此葉片的蒸散作用而提高局部環境濕度

對於喜愛濕潤環境的植物好有幫助

如毬蘭, 紅掌, 秋海棠等

回復

chau_lyc 發表於 2015-5-12 17:38:31 |顯示全部樓層
ppchu 發表於 2015-5-12 16:43

知己知彼嘛
回復

ppchu 發表於 2015-5-12 18:17:59 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-12 16:46

秋秋企理好多 ! 我果度好多雜草...又唔得日日有時間去除草....
回復

almond17 發表於 2015-5-13 13:53:57 |顯示全部樓層

多謝秋秋

試下換過光D位有無改善
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-13 17:11:23 |顯示全部樓層
almond17 發表於 2015-5-13 13:53
多謝秋秋

試下換過光D位有無改善

另一個BLOG有如下資料...

球蘭屬的花,開在葉柄及枝條交接處,即葉腋。葉腋會先長出一個多年生的特別構造,稱為花距(Spur),然後花才由它長出、綻放。因花每年都同樣由這些花距長出,因此花謝後,別把花距剪除或損傷。這些花距隨著開花的季節,每年都會逐漸加長。開花時節,土壤太乾、太濕,或搬移位置、改變光線,都可能引起落蕾。所以開花時,最好別移動它,更別換盆。又勿把球蘭置於冷氣、暖氣的出口附近。

全文 http://cshuang2.blogspot.hk/2013/10/wax-plant.html
回復

hiatus 發表於 2015-5-13 17:19:45 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-13 17:11
另一個BLOG有如下資料...

球蘭屬的花,開在葉柄及枝條交接處,即葉腋。葉腋會先長出一個多年生的特別構 ...
壤太乾、太濕,或搬移位置、改變光線,都可能引起落蕾。

真係唔易攪。。。我見花蕾起又落,已經好多次啦~~ 以為係棵植物未夠成熟,開唔到花。
依家睇來,可能係水既問題,都唔知乾濕點樣算啱
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-13 17:31:18 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-13 17:19
真係唔易攪。。。我見花蕾起又落,已經好多次啦~~ 以為係棵植物未夠成熟,開唔到花。
依家睇來,可能 ...

噚日SAMMY大話...種毬蘭幾失敗, 植料偏乾原來會停止生長的, 但佢唔似草花咁話你知

原文
http://hkplants.com/forum.php?mo ... 8&fromuid=33301

呢樣真係唔講唔知, 曾經種了兩年毬條條, 唔大 唔死 唔開花, 而家先知點解

現在改善了環境光照充足及環境夠濕潤, 就不再担心毬蘭不來花了

回復

hiatus 發表於 2015-5-13 18:58:12 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-13 17:31
噚日SAMMY大話...種毬蘭幾失敗, 植料偏乾原來會停止生長的, 但佢唔似草花咁話你知

原文

sammy大大既話我都讀到啦,我種花槽,光線應該Okay既。
最大 問題 應該係水啦,可能個盆太細,兩三日唔淋水,個盆就會變輕。要揾個合適時機比個大盆先好。。。
同埋,我發現bella葉背面會有少少紅蜘蛛,我衣家用手捉,唔知有冇其他好辦法 ? 我知係偏干先會出現紅蜘蛛,但我又冇可能日日去噴水。。。
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-13 19:04:25 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-13 18:58
sammy大大既話我都讀到啦,我種花槽,光線應該Okay既。
最大 問題 應該係水啦,可能個盆太細,兩三日唔 ...

有段時期我都似有紅蜘蛛, 到農藥行買適合的藥就杜絕了, 可以去農藥行問吓的

回復

hiatus 發表於 2015-5-13 19:09:58 |顯示全部樓層
chau_lyc 發表於 2015-5-13 19:04
有段時期我都似有紅蜘蛛, 到農藥行買適合的藥就杜絕了, 可以去農藥行問吓的

我咪唔想用藥lu。。。好抵觸
花槽多蟻,多蚜蟲,多蝸牛,間中有介殼蟲,基本用手加棉棒解決,有時會用洗潔精水~
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-13 19:15:59 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-13 19:09
花槽多蟻,多蚜蟲,多蝸牛,間中有介殼蟲,基本用手加棉棒解 ...

都幾頭痛噃
回復

hiatus 發表於 2015-5-13 19:20:27 |顯示全部樓層

與蟲斗,又其樂無窮^^戶外種植係咁啦,蟲害都係環境既一部分
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-13 19:31:44 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-13 19:20
與蟲斗,又其樂無窮^^戶外種植係咁啦,蟲害都係環境既一部分

我有限度地用, 要我完全唔用又唔得

回復

ppchu 發表於 2015-5-13 20:48:48 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2015-5-13 19:09
花槽多蟻,多蚜蟲,多蝸牛,間中有介殼蟲,基本用手加棉棒解 ...

開點稀釋漂白水噴盆邊外圍試試!  植料如果唔得閒常比水,試試轉用水苔! 我家毬蘭九成用全水苔!

收到^^ 下次轉盆會加入 多d水苔^^  發表於 2015-5-18 11:13
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-14 10:36:06 |顯示全部樓層

另一棵朱古力香味毬蘭

等...等...等...等了幾年第一次開花

下面個種好似 肉包, 我係貪食鬼 ;)  發表於 2015-5-18 11:14
回復

chau_lyc 發表於 2015-5-18 11:11:32 |顯示全部樓層
Hoya lyi

回復