Blue Heaven 黃葉點解

作者: lsk123 發表于 2014-5-23 13:41:43
902 6
5月頭接佢返黎果陣, 佢d 葉好飛起
但今日, 都未夠一個月, 佢雖然有出新葉, 但原本果幾塊都dum 晒, 想問正唔正常?
仲要唔知搞咩佢d 葉會有黃邊, 但又唔係乾/燶左!
係比水唔啱, 光線唔啱?
我放佢係窗台, 好好天的日子, 下午3-5點會有陽光直照 (但又唔算好強光)

今日個樣3

今日個樣3

今日個樣2

今日個樣2

今日個樣1

今日個樣1

5月頭返黎的時候

5月頭返黎的時候
阿火 發表於 2014-5-23 13:50:10 |顯示全部樓層

淋水既時候有冇淋到D葉而積聚水珠起葉面?葉邊緣有冇"high"埋窗台塊玻璃?

個人認為,以上兩者都可能令到葉部份變黃,待其他花友再解答!

回復

lsk123 發表於 2014-5-23 17:28:38 |顯示全部樓層
阿火 發表於 2014-5-23 13:50
淋水既時候有冇淋到D葉而積聚水珠起葉面?葉邊緣有冇"high"埋窗台塊玻璃?

個人認為,以上兩者都可能令到 ...

淋水都係直接淋泥, 但有時朝早會見佢葉邊有水珠
咁佢d 葉dum 晒 (但唔係軟, 係葉尖指向地, 之前係葉尖向橫指) 有無問題?
回復

freda 發表於 2014-5-23 17:31:38 |顯示全部樓層
我無理的,只要其他無事就算,或者..新陳代謝呢..
回復

lsk123 發表於 2014-5-23 17:36:36 |顯示全部樓層
freda 發表於 2014-5-23 17:31
我無理的,只要其他無事就算,或者..新陳代謝呢..

因為只係20日, 佢就變左d 樣, 怕唔理佢, 佢會死埋比我睇
回復

Louky 發表於 2014-5-23 21:12:10 |顯示全部樓層
我都試過咁,重種便沒事了!記住重種後放温箱,等新的根生好便可重見天日!
回復

tindayun828 發表於 2014-5-24 20:02:31 |顯示全部樓層
喜荫花,要荫,不要再晒了,已入夏,邊黄是晒多了,另外加上水不足。
將植株放在没有太陽到的地方,只有光綫,多給點水,荫養一下,會有幫助。
回復