新設缸景

作者: 魚皮 發表于 2014-5-21 15:46:35
1688 10
set左一個月,多多指教!

底用左格仔板升高,用左無肥泥炭土混蛭石!

之前出相不是可以直接在電腦上傳嗎?
waimcw 發表於 2014-5-21 20:39:47 |顯示全部樓層
打算養咩?
蛇?
回復

小魚仔 發表於 2014-5-21 21:23:14 |顯示全部樓層
好快game over
回復

WYMAN0319 發表於 2014-5-21 23:51:52 |顯示全部樓層
發毛,臭..生虫
回復

uzshing 發表於 2014-5-22 08:16:22 |顯示全部樓層
樓上兩位好似有慘痛經歷…
回復

魚皮 發表於 2014-5-22 09:12:54 |顯示全部樓層
waimcw 發表於 2014-5-21 20:39
打算養咩?
蛇?

無架師兄,只係咁多野架炸
回復

魚皮 發表於 2014-5-22 09:14:28 |顯示全部樓層

師兄,我係新手,可講解一下嗎?

謝謝
回復

小魚仔 發表於 2014-5-23 11:52:34 |顯示全部樓層
魚皮 發表於 2014-5-22 09:14
師兄,我係新手,可講解一下嗎?

謝謝

好少新手咁有禮貌,本身豬就會生得好大………………唔適合造景……除非用風鈴~

捕蠅草太濕好快又黑又爛…………光照唔足夠兩樣都會追曬光畸形,你俾多D光照,溫度又會太高…………

點解一直咁少人玩食蟲造景?因為短時間堆砌無問題,但長時間種就要考慮各種因素…………
回復

魚皮 發表於 2014-5-23 12:21:29 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2014-5-23 11:52
好少新手咁有禮貌,本身豬就會生得好大………………唔適合造景……除非用風鈴~

捕蠅草太濕好快又黑又爛 ...

明白晒,唔該晒小魚仔師兄,

其實開頭啲草真係無事,而且出好多新芽,

但慢慢啲草開始變黑了,都有不停試其他改善辦法,

也有不停爬文,想睇下其他師兄平時種食蟲嘅環境同方法,

因為小弟玩食蟲不足半年,但已死傷無數了,中途有想放棄,但又抵受唔住.......

昨日早上見師兄們回覆咁SET樣有問題,放工返到屋止即時將植入嘅草移走晒,

幸好未至於全軍覆抺

另外,小魚仔師兄,

想問一下其實馴化嘅過程係要點架?

爬文睇到啲師兄可以不用盆浸只需用赤玉土或水苔就可幾生得好靚,

其實之前係咪都已經馴化左先可幾咁種架?

太多問題,希望師兄不嫌其煩.....

謝謝師兄賜教~!                
回復

小魚仔 發表於 2014-5-26 22:14:31 |顯示全部樓層
魚皮 發表於 2014-5-23 12:21

但慢慢啲草開始變黑了,都有不停試其他改善辦法,

也有不停爬文,想睇下其他師兄平時種食蟲嘅環境同方法,

因為小弟玩食蟲不足半年,但已死傷無數了,中途有想放棄,但又抵受唔住.......

昨日早上見師兄們回覆咁SET樣有問題,放工返到屋止即時將植入嘅草移走晒,

幸好未至於全軍覆抺

另外,小魚仔師兄,

想問一下其實馴化嘅過程係要點架?
通常馴化指可以令植物唔需要刻意加濕,慢慢適應種植環境......如果係豬籠草..就會套袋....
慢慢逐少逐少剪穿個袋佢......等植物適應比較低既環境濕度........至於果班話馴化高地豬係低地種就可以叫佢地摺埋彈開

爬文睇到啲師兄可以不用盆浸只需用赤玉土或水苔就可幾生得好靚,

其實之前係咪都已經馴化左先可幾咁種架?

太多問題,希望師兄不嫌其煩.....
並非師兄,經常有版友插我,不過呢到有好多廢柴....

謝謝師兄賜教~!                 
回復

魚皮 發表於 2014-5-27 10:08:50 |顯示全部樓層
小魚仔 發表於 2014-5-26 22:14

其實好老實講句呀,尼度係有好多識野嘅師兄,但係我覺得只係選擇性回覆同埋選擇性去教新手....

大部份都只係吹噓某幾位"大師",

所以都已經好少再上尼個網了........
回復