〔問題〕想問聲水苔

作者: 阿袁 發表于 2008-7-30 16:56:03
4911 22
想問聲水苔上面“ 敖 ”左一層綠色的顏色是否冇問題?  
卓男媽 發表於 2008-7-30 17:57:36 |顯示全部樓層
係咪平時晒的時間很多? 我之前都有棵蘭花係咁, 我覺得似青苔, 我會換左 d 水苔.
回復

simoncml 發表於 2008-7-30 21:33:40 |顯示全部樓層
嗰 D "青笞散" 可能係你成日腰水冇由頂直接淋水形成, 又或者係冇定期清理底盆引至, 又係換植料嘅時候啦!
回復

阿袁 發表於 2008-7-30 22:58:40 |顯示全部樓層
原帖由 simoncml 於 2008-7-30 21:33 發表
嗰 D "青笞散" 可能係你成日腰水冇由頂直接淋水形成, 又或者係冇定期清理底盆引至, 又係換植料嘅時候啦!

d 植料換左未夠壹個月喎, 快唔快d 呀?咁果d 青苔散有冇害既先? ~~~~   

回復

LEUK9884 發表於 2008-7-31 08:08:24 |顯示全部樓層
冇問題 ! 起青苔好正常 , 証明光照足!
回復

阿袁 發表於 2008-7-31 09:30:26 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-31 08:08 發表
冇問題 ! 起青苔好正常 , 証明光照足!

我都覺得冇咩問題, 因為自從換左呢種水苔後缸都聞唔到 d 臭味... 感覺係几好!          
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-31 09:57:38 |顯示全部樓層
過濕 , 水苔腐爛才有臭味 !  舊木後要有乜機關??
回復

阿袁 發表於 2008-7-31 14:44:51 |顯示全部樓層
衹是放直好看一些 , 什麼機關也沒有哦!   
回復

阿袁 發表於 2008-7-31 14:48:27 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-31 09:57 發表
過濕 , 水苔腐爛才有臭味 !   

但是如果揭起 d 水苔就聞到坑渠水味 , 差不多似天光墟那坑渠 d 味 .................
回復

LEUK9884 發表於 2008-7-31 15:47:15 |顯示全部樓層
我又冇揭過喎!  有冇換水呀?
回復

cf0 發表於 2008-7-31 18:36:13 |顯示全部樓層
路過 8 下,

可唔可以用的靚的濕炭 放在水 苔下面 ?  吸味同保持水質

回復

阿袁 發表於 2008-8-1 00:39:41 |顯示全部樓層
原帖由 LEUK9884 於 2008-7-31 15:47 發表
我又冇揭過喎!  有冇換水呀?

你揭層水苔試聞下啦, 應該都係坑渠味  ................................................  
回復

阿袁 發表於 2008-8-1 00:44:22 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-7-31 18:36 發表
路過 8 下,

可唔可以用的靚的濕炭 放在水 苔下面 ?  吸味同保持水質

未試過 , 但要先考慮他日如果想拿走 d 炭時要用什么方法? ...... 才可以試 ...........................
回復

cf0 發表於 2008-8-1 01:02:34 |顯示全部樓層
當然唔會就咁放的炭落缸,
用一個炭袋裝好, 唔好裝咁滿, 平平的放一袋
" 傳聞 " 的4-5 十元的 靚炭比 一 般 10元 2 , 3包的好用好多.

你果幾舊木下面反正都唔種野, 可以考慮大面積放炭在下面,可能會好的
用幾塊膠格仔 間個長方形房 , 裡面放炭, 上面放木.
因為係利用水作為介體的關係, 我 "估 "的雜質應該可以慢慢被炭吸收左.  
我 "估" 2 個禮拜會知得唔得.

(都係段 估 )

回復

阿袁 發表於 2008-8-1 17:43:11 |顯示全部樓層
但缸內的水体冇流動 ..... 有功效嗎?  
回復

cf0 發表於 2008-8-1 18:45:28 |顯示全部樓層
不 如.....做個水流比佢 ?
在缸內最底層做一個最小的底喉架, 加個小 馬達 做水流,
好似養魚咁, 不過, 唔係由底吸上來, 係吹入個底喉架內.
在 喉架上面放一層膠格板(要最細格果種, 再放水苔, 的 setting 同你其余的一樣,
個機關(馬達) 同炭就在果幾舊木的下面開個大長方格,
不過, 成個缸的野會高左 1 - 1.5 吋, 同貴左 200 元 左右
每幾個月可以吸一次水出來, 再入新水.

不過, 都係"吹下水" ,  你咁搞法, 分分鐘又搞 2 days.
但係咁, 的水唔係死水, 種乜都好的.
而且, 種蝕都唔要求的泥有養份, 落左炭 理論上都唔怕.

(怕就怕的炭原來吸唔到味 , 不過,  我都幾有信心)
回復

阿袁 發表於 2008-8-2 01:15:54 |顯示全部樓層
原帖由 cf0 於 2008-8-1 18:45 發表
不 如.....做個水流比佢 ?
在缸內最底層做一個最小的底喉架, 加個小 馬達 做水流,
好似養魚咁, 不過, 唔係由底吸上來, 係吹入個底喉架內.
在 喉架上面放一層膠格板(要最細格果種, 再放水苔, 的 setting 同你其余的 ...

很好的討論課題, 不過之前小弟曾經試過在缸底裝迷你潛水泵把缸底的水抽上水苔上面, 然後再經水苔流返缸底,如此操作確實可把氧氣帶入水中, 亦可減除水的異味.....可惜潛水泵帶來缸底度提升,可能對蝕根部不利,故不久立即棄用..然而當時的用途並不是針對異味,而是把水帶上來灌溉同缸的鳳尾苔蘚! 如果單單針對水的異味, 衹要不抽起水苔是聞不到的! .................................
回復

cf0 發表於 2008-8-2 01:36:59 |顯示全部樓層
怕熱. . . . . . ..
無法, 我無奶油提議加個" 水冷" 暏  . ..
唉, 投降 !投晒降 !

btw, 你個蝕缸又真係好正 wor  !

回復

infinity 發表於 2008-8-2 03:36:54 |顯示全部樓層
植料出現異味表示巳有細菌滋生,而且都是一些有害的細菌,加速植料的腐敗,產生對植物有害的毒素,植物的根部遲早亦會受感染而腐爛,一個在底床封閉的環境下,由於沒有足夠的氧氣,細菌便很容易滋生,要避免問題的產生,其一便是要攘底床的水流產生活動,不斷帶進氧氣,可用 powerhead的方法帶動水流、帶進氧氣到底床,壞處是會增高熱量,因此便有必要增設降溫的設備;其二便是利用光合作用的原理,光合作用的形成可分為二部份,葉片可透過光照及吸收二氧化碳而產出氧氣,但由於根部在封閉的環境下不容易吸取二氧化碳及光照,但卻可透過根部吸取碳原素而產出氧氣,但這方法對於食蟲植物來說亦有很大的難度,這是由於那些含有豐富碳原素的介質或土壤同時都含有許多的礦物質,而且食蟲植物普遍來說根部都並不發達,難於生產足夠的氧氣供應底床所需,因此可嘗試同時種植一些根部較為發達的其它植物,有助於供給底床更多的氧氣。對了,據聞泥碳土亦含有一定數量的碳原素,反而干水苔沒有,不知是否屬實?若然屬實的話,那麼用封閉的方式(魚缸)種食蟲植物應用泥碳土優於水苔了。在我種植水草的經驗所知,有兩種物質都含有豐富的碳原素,其一是 excel,其二是仙土,至於是否同時含有其它礦物質就不清楚了,因沒有做過化學化驗。

回復

phongchansenh 發表於 2008-8-2 05:06:53 |顯示全部樓層
活性炭好像很會吸附有毒物質的樣子,不知道耗用不?
回復

12下一頁