老上海飯店

作者: seasonsjoe 發表于 2008-7-30 13:41:16
2851 9
老上海飯店位於灣仔謝斐道,很多傳統的滬菜,地方闊落.

醃蘿白 - 甜甜的,咬感脆.

醉雞 - 酒味與雞調制得平衡,不會重於酒只有酒味,重於雞而無酒味.
     致于雞...冰鮮的貨式倘算可以了.

肴肉 - 肴肉點醋來吃美味,且消減滯感.
海蜇 - 普通,可點黃芥辣吃.

酸辣湯 - 相比澳門的不太酸,多了份肉味.

油浸荀殼 - 即炸荀殼,荀殼的肉質鮮嫩,配以香炸淋上魚醬油,上桌不久便剩下魚骨了.

清炒鱔糊 - 雪藏味很重,肉質差,不好吃.

塞螃蟹 - 油份算不多,水準可以.

紅燒獅子頭 - 吃下後,只聯想到豬肉球...並沒什麼了..

上海炒麵 - 普普通通,不過不失,價錢貴!

小籠包 - 這個每到上海飯店必吃的菜點,皮薄,肉汁豐富,越熱吃越好味.

此餐盛惠:$891

後記:老上海飯店後,已差不多時間需回澳了,這兩天吃的實在很多,好幾次捧著肚子..最後回到上環,還是再次敵不過牛腩的誘惑,臨別秋波..牛記!~
sandy 發表於 2008-7-30 22:58:19 |顯示全部樓層
WA 你成日港澳兩邊走. 成日去不同既食肆試唔同既野食. 好正.  得閒又介紹下澳門既特式野食丫.
回復

Tony 發表於 2008-7-30 23:01:54 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-30 22:58 發表
WA 你成日港澳兩邊走. 成日去不同既食肆試唔同既野食. 好正.  得閒又介紹下澳門既特式野食丫.

D交通費咪好甘囉~~~add3icon
回復

seasonsjoe 發表於 2008-7-31 08:25:17 |顯示全部樓層
原帖由 sandy 於 2008-7-30 22:58 發表

好呀,不過o係這區暫時我有二個澳門食post,無記錯係關於牛雜的 ~ 

原帖由 Tony 於 2008-7-30 23:01 發表

D交通費咪好甘囉~~~add3icon

我都係放假先會過o黎,每月二次左右...還可以啦..
回復

tata 發表於 2008-7-31 10:05:55 |顯示全部樓層
老上海無以前咁好食喇, 都唔平喎~ 得閒介紹吓你嗰邊啲美食啦, 早兩年朋友帶我去食咗幾間, 都幾正, 真係想再去多次
回復

蛀米虫 發表於 2008-7-31 11:43:19 |顯示全部樓層
好掛著上海菜!
回復

chris 發表於 2008-7-31 13:20:22 |顯示全部樓層
我比較鐘意食小籠包, 不過唔係間間都咁好食, 其他的好多都識叫, 所以食來食去係係果幾味
回復

eat-together 發表於 2008-7-31 21:00:40 |顯示全部樓層
睇落好似唔錯喎
不過都差唔多要900蚊
你地幾多人食?
回復

freddywongdy 發表於 2008-7-31 21:11:53 |顯示全部樓層
酸辣湯唔夠酸唔夠辣會另人好失望呢!
講真! 好似貴左D喎!
回復

seasonsjoe 發表於 2008-8-1 09:06:08 |顯示全部樓層
原帖由 eat-together 於 2008-7-31 21:00 發表
睇落好似唔錯喎
不過都差唔多要900蚊
你地幾多人食?

四個人平分!!
回復