岩桐遺傳問題

作者: fnv234 發表于 2008-7-29 10:27:06
1045 6
見到有D岩桐用種子種出嚟嘅花同原本嘅有D唔同,但係有D又一樣,喺唔喺原種至可以遺傳到一樣嘅花?有冇方法令雜交嘅岩桐D花可以用種子遺傳?遺傳唔到嘅話係咪要喺名後面加 x self?
heiheimama 發表於 2008-7-29 11:16:37 |顯示全部樓層
咁深,唔識答 .不過用種子繁殖不及用側芽繁殖穩定則是肯定的.~
回復

loklok 發表於 2008-7-29 11:54:59 |顯示全部樓層
種多幾代就會穩定,這些品種有時我覺得太早命名了
回復

Exodus 發表於 2008-7-29 11:59:59 |顯示全部樓層
原帖由 fnv234 於 2008-7-29 10:27 發表
見到有D岩桐用種子種出嚟嘅花同原本嘅有D唔同,但係有D又一樣,喺唔喺原種至可以遺傳到一樣嘅花?有冇方法令雜交嘅岩桐D花可以用種子遺傳?遺傳唔到嘅話係咪要喺名後面加 x self? ...

你個concept錯晒

「遺傳唔到嘅話係咪要喺名後面加 x self」
佢點會完全無另一個親本既gene係入面?
溝左係咪等於無溝?
我種蝴蝶蘭, violacea x amboinensis兩個原種溝出黎都可以開出同其中一個親本一模一樣既花
但係唔代表佢既既後代會同其中一個親本一樣, 因為植物界有太多隔代遺傳出現
回復

lammanfung 發表於 2008-7-29 12:00:02 |顯示全部樓層
嚴格來說,這個真的要一些植物學家來說才成‥‥
回復

Fleur 發表於 2008-7-29 13:08:11 |顯示全部樓層
Exodus, 你嗰signature好cool喎, 可唔可以教我點整...做得好好
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-29 13:16:33 |顯示全部樓層
其實樓主有冇讀生物科有關繁殖 lee個 topic,簡單來說,如果要繁殖,繁殖性細胞內的每對DNA數目以一開二來減半,再與另一個`性細胞結合,而DNA內的物質不會平均分配,所以會與母系不一樣,點都會有變異;以遺傳因子穩定物種來說,如果用無性繁殖,細胞與母株100%相同(突變除外),所以子株母株100%相同

回復