我盆百里香好慘

作者: mini830 發表于 2014-5-14 21:45:32
2299 8
呢盆百里香係上个星期買既,知道百里香唔濕得所以一直唔敢淋水,但我見佢好唔健康,点做好? 請指教,
silicon 發表於 2014-5-15 12:10:07 |顯示全部樓層
百里香只不喜泥土積水不去,泥土仍要一定水分滋潤,太乾缺水植株枝條會軟垂甚至枯萎
回復

金剛 發表於 2014-5-15 14:46:19 |顯示全部樓層
可能你換盆傷咗d根~_~日照,通風,对香草都重要
回復

mini830 發表於 2014-5-15 16:56:23 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-15 14:46
可能你換盆傷咗d根~_~日照,通風,对香草都重要

謝謝回答
那我現在可以做D 咩?謝謝
回復

金剛 發表於 2014-5-15 19:38:35 |顯示全部樓層
mini830 發表於 2014-5-15 16:56
謝謝回答
那我現在可以做D 咩?謝謝

種植百里香宜選闊身淺盆,這樣比較易控制水份亦方便将高身的枝條壓條繁殖,百里香忌濕高温,夏天放通風陰涼處,依架你觀察住先,待泥乾先淋水,如果你怕乾可以嘖水在葉面上也可
回復

nysum730 發表於 2014-5-15 23:11:28 來自手機 |顯示全部樓層
你可以試下前左上面d葉,看看會唔好轉
回復

mini830 發表於 2014-5-16 10:56:39 來自手機 |顯示全部樓層
謝謝各位解答 今天壯況
擔心是否天氣太熱影响生長
所以將它放了室内有陽光空調地方,是否比較好?
另泥乾剛才下了点水,它好像缺水,對嗎?
回復

silicon 發表於 2014-5-16 12:47:26 |顯示全部樓層
mini830 發表於 2014-5-16 10:56
謝謝各位解答 今天壯況
擔心是否天氣太熱影响生長
所以將它放了室内有陽光空調地方,是否比較好?

如淋水後枝條恢復直立,代表之前是泥土過乾,植株未能吸收足夠水分。
如放室內,也要有半天充足日照的窗邊位置,而且需要空氣足夠流通。
回復

chan1988 發表於 2014-5-18 13:46:05 |顯示全部樓層
如果你淋水後情況無明顯好轉,咁9成9又係因為你種的位置唔夠光,導致徒長
因為我見到你相的節間幾長同幼
園藝館的新花友常見的情況,原因可能係唔熟種的植物的特性同比花店職員老點
解決方法係移到多陽光的地方種植
回復