牛油果成長篇-開花啦(23.09.12)

作者: llaus 發表于 2008-7-29 07:40:04
67833 185
llaus 發表於 2008-9-22 07:20:08 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-9-21 22:18 發表

好似話係tuscan oil wor、橄欖油值錢$$$$$$$ d ~

意大利種BOR!
來老貨來呀!
回復

llaus 發表於 2008-9-24 15:14:56 |顯示全部樓層
今日牛油果條根又長長左啦!
回復

llaus 發表於 2008-10-5 15:06:58 |顯示全部樓層
根又長左啦

再來一張大合照先啦

嘩~ 食咗好隻牛油果喎  發表於 2012-9-2 19:21
回復

蛀米虫 發表於 2008-10-5 19:19:58 |顯示全部樓層
嘩! 浸甘多個想攪個果園乎??
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-5 20:12:10 |顯示全部樓層
有根仲唔落嚟
回復

llaus 發表於 2008-10-5 20:36:05 |顯示全部樓層
原帖由 BanbieChan 於 2008-10-5 20:12 發表
有根仲唔落嚟http://lanshinetweb.myweb.hinet.net/msn/love/l%20(390).gif嘅http://a2233.myweb.hinet.net/msn/dears/dears%20(6).gif

現正做緊實驗:
據美國加州牛油果網頁上講,到條苗6-7吋時要剪短再3吋,這會逼使其根部發達
等到其苗再出葉時才放入泥呀
http://www.avocado.org/about/growing-avocado
回復

BanbieChan 發表於 2008-10-5 20:40:33 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-5 20:36 發表

現正做緊實驗:
據美國加州牛油果網頁上講,到條苗6-7吋時要剪短再3吋,這會逼使其根部發達
等到其苗再出葉時才放入泥呀
http://www.avocado.org/about/growing-avocado ...

明白 , 加油呀
回復

bebe 發表於 2008-10-7 11:13:32 |顯示全部樓層
baby~我粒牛油果核無任何處理剩埋落泥, 到而家一個月左右, 發現佢剛剛bill芽, 小小的啡啡地的好可愛~
不過變咗樹仔點算呢?   睇怕又要同你果d指腹為婚... ....或者童養媳吼唔吼?
回復

llaus 發表於 2008-10-7 11:22:13 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-10-7 11:13 發表
baby~我粒牛油果核無任何處理剩埋落泥、到而家一個月左右、發現佢剛剛bill芽、小小的啡啡地的好可愛~
不過變咗樹仔點算呢?   睇怕又要同你果d指腹為婚... ....或者童養媳 ...

妳粒咁快就出芽呀??  我等左成兩個月都是剛剛出根

"指腹為婚或者童養媳"---"童養媳"好D,妳可隨便揀啦--我唔使種咁多唷

好PAUL 橄欖怎呀?有花未呀?
回復

bebe 發表於 2008-10-7 11:31:53 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-7 11:22 發表

妳粒咁快就出芽呀??  我等左成兩個月都是剛剛出根

"指腹為婚或者童養媳"---"童養媳"好D,妳可隨便揀啦--我唔使種咁多唷

好PAUL 橄欖怎呀?有花未呀? ...

童養媳係好, 但我棵牛油果係千金小姐來wor, 有個妹仔叫鳳眼果, 要佢陪嫁的, 哈哈哈~
橄欖無花呀, 我諗係地方淺窄無換盆所致, 不過唔驚唔驚, 遲d搬新屋就同佢換, 得佢生大個女d至同你d橄欖仔仔相親吧 by the way, 最大問題係我唔知捨得整枝, 人地d種到樹仔咁, 我就唔係好忍心落剪, 而家成棵灌木仔咁樣
回復

llaus 發表於 2008-10-7 11:47:29 |顯示全部樓層
原帖由 bebe 於 2008-10-7 11:31 發表

童養媳係好、但我棵牛油果係千金小姐來wor、有個妹仔叫鳳眼果、要佢陪嫁的、哈哈哈~
橄欖無花呀、我諗係地方淺窄無換盆所致、不過唔驚唔驚、遲d搬新屋就同佢換、得佢生大個女d至同你d橄欖仔仔 ...

哈哈!!
大家棵牛油果都是大少和千金小姐來BOR!!
因牛油果是完全花--只是雌花和雄花唔同時間開花,所以要有兩種唔同種果果樹一齊.夾好兩種果果樹同時有一棵有雌花另一棵有雄花才能結果BOR!
我棵橄欖就有花啦,買回來時以為是果果,其實是花,現在開花啦,所以才問妳棵開未.......

回復

winsam 發表於 2008-10-27 13:06:58 |顯示全部樓層

牛油果樹一問

我上年11月去了NEWZELAND, 買了幾個牛油果回來, 吃完彼貪得意將個核埋在泥度, 幾個月後發芽標高,依家都有65CM高, 想問下係幾耐會開花? 是否一定要兩棵才有機會結果?

附上照片參考

回復

曇花一現 發表於 2008-10-27 13:22:47 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-5 20:36 發表 [
現正做緊實驗:
等到其苗再出葉時才放入泥呀...

嘩 ... 你好pro 呀
牛油果 王子 ? 定 公主 ??
回復

llaus 發表於 2008-10-27 14:43:34 |顯示全部樓層
原帖由 winsam 於 2008-10-27 13:06 發表
我上年11月去了NEWZELAND, 買了幾個牛油果回來, 吃完彼貪得意將個核埋在泥度, 幾個月後發芽標高,依家都有65CM高, 想問下係幾耐會開花? 是否一定要兩棵才有機會結果?

附上照片參考
http://farm4.static.flickr.com/3 ...

從核種起要3-4年才有花開
要兩棵樹及同時間一棵開雄花,另一棵開雌花(通常要兩種不同種牛油果)
回復

llaus 發表於 2008-10-27 14:45:35 |顯示全部樓層
原帖由 曇花一現 於 2008-10-27 13:22 發表

嘩 ... 你好pro 呀
牛油果 王子 ? 定 公主 ?? http://shiehcho22.myweb.hinet.net/msn/onion/onion%20(60).gif

只是草民一個來law!
談唔上什麼王子/公主呀!
回復

草民 發表於 2008-10-27 14:48:46 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-27 14:45 發表

只是草民一個來law!
談唔上什麼王子/公主呀!

咩事咩事,青蛙王子叫我咩事
回復

llaus 發表於 2008-10-27 14:52:14 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-27 14:48 發表

咩事咩事,青蛙王子叫我咩事

草民師兄午安!
回復

草民 發表於 2008-10-27 15:05:56 |顯示全部樓層
原帖由 llaus 於 2008-10-27 14:52 發表

草民師兄午安!

這裡公主、王子、多得很吶,草民就只有俺在下一個唷
回復

llaus 發表於 2008-10-27 15:10:22 |顯示全部樓層
原帖由 草民 於 2008-10-27 15:05 發表

這裡公主、王子、多得很吶,草民就只有俺在下一個唷http://a2233.myweb.hinet.net/msn/hikids/hikids%20(56).gif

是呀!稱得上師兄都是你一個唷!
回復

gtrnismo 發表於 2008-10-27 16:15:17 |顯示全部樓層

你D章魚小咩子好得意wor

你想種禁多?

食死人wor
回復