病人一號----呢盤花有得醫嗎?

作者: 紫紫 發表于 2008-7-28 18:14:40
3122 21
這盤花的中心點已經停止生長兩個月了,我試過換泥,檢差根部,但仍無起色,點算?

peeseela 發表於 2008-7-28 20:08:53 |顯示全部樓層
應該將中間果DK型葉CUT走落hi-fresh,如果唔係唔會生新葉.
回復

maggielawkm 發表於 2008-7-28 21:37:29 |顯示全部樓層
係咪蟎害呀
回復

lammanfung 發表於 2008-7-28 22:24:20 |顯示全部樓層
似乎是中蟎多一點,其他的有沒有這樣的情況呢?
回復

芝士波 發表於 2008-7-28 23:08:30 |顯示全部樓層
原帖由 peeseela 於 2008-7-28 20:08 發表
應該將中間果DK型葉CUT走落hi-fresh,如果唔係唔會生新葉.

我都用過同一個方法..一個星期唔洗就生返小葉~~
你都快D試下啦~~
回復

silicon 發表於 2008-7-28 23:39:17 |顯示全部樓層
似乎是中蟎嘞~
回復

keung 發表於 2008-7-28 23:57:19 |顯示全部樓層
好似中蟎
回復

Fleur 發表於 2008-7-29 00:20:59 |顯示全部樓層
中蟎機會好大, 如果中蟎要用冶蟎方法, 只CUT葉落hi-fresh唔得架.如何冶理睇吓精華版啦.
回復

Alfphy 發表於 2008-7-29 01:34:00 |顯示全部樓層
睇d葉都好似中蟎。
如果我見到棵野,根無事,葉開始走樣,,我會唔理咁多,一於隔理、消毒,以防萬一。
回復

貓后 發表於 2008-7-29 09:13:45 |顯示全部樓層
把有問題的花先隔理,可參考而個http://www.steverd.com/violets/leaves/leaf-id.htm
回復

marcolo110 發表於 2008-7-29 10:49:30 |顯示全部樓層
放棄佢啦  
我都試過想醫的花, 結果因小失大, 其他花都傳染哂,  最後全部無哂
回復

Alfphy 發表於 2008-7-29 11:04:11 |顯示全部樓層
原帖由 marcolo110 於 2008-7-29 10:49 發表
放棄佢啦  
我都試過想醫的花, 結果因小失大, 其他花都傳染哂,  最後全部無哂

好慘痛的教訓!
回復

danica 發表於 2008-7-29 11:14:15 |顯示全部樓層
原帖由 marcolo110 於 2008-7-29 10:49 發表
放棄佢啦  

慘痛的經歷喎 ,令人同情  不過花花有事, 當然希望可以救得返, 救花的經驗都好珍貴, 將來一定有所得益, 這裡真係有很多資深的花友分享了他們的種植心得, 很有用, 我都正在向其他花友學習中....
所以我都讚成樓主試下救...

無論最終結果如何, 總算可以向花兒有交代
回復

Fleur 發表於 2008-7-29 12:51:41 |顯示全部樓層
如果要救記得check埋其他花, 因為蟎傳染得好快架.
回復

卓男媽 發表於 2008-7-29 13:54:01 |顯示全部樓層
似乎病人一號同二號都係中蟎喎, 要快 d 攪攪佢喎
回復

Alfphy 發表於 2008-7-29 23:23:41 |顯示全部樓層
無論如何,一發現有問題,一定要先隔離,免得傳染啊!
而有問題的那株,再慢慢找出問題,留不留或是對症下藥,可以再作考慮。
回復

george 發表於 2008-7-30 02:24:51 |顯示全部樓層
原帖由 紫紫 於 2008-7-28 18:14 發表
這盤花的中心點已經停止生長兩個月了,我試過換泥,檢差根部,但仍無起色,點算?

只係生長環境唔理想,
建議可以轉返個細D既盆,
Cut走舊根同腐爛的葉(無需將整個中心點切除~),
用返d較疏水既泥(紫羅蘭專用泥比例 ~ 金泥:日本珠石:泥炭土=2:2:1)
放返o係一個可以暗小小的環境 (中心點新葉長不出來係因為太光的關係)
放進溫箱住一個月,待新根長出~

但注意因為而家天氣太熱,
做呢個手術就會有危險(因為熱天新根較難長出)~
回復

紫紫 發表於 2008-7-30 15:59:11 |顯示全部樓層
病人1,2號都是擺埋一齊架, 一定是互相傳染坐啦!!!

我會試下George的辦法先將它換盤,消毒,(但其實花擺放的位置不算光猛)觀察一段時間再看看有無改善.我都唔想放棄它,即管盡下人事啦.

其實我呢邊是澳洲,正是嚴冬天啊,會唔會同寒冷天氣有關呢?(7-14度左右)
回復

danica 發表於 2008-7-30 16:59:59 |顯示全部樓層
, 原來你人在澳洲, 大家以為你在香江, 咁個種植環境很不一樣啦 ,
av 最適合的溫度是18-25度, 寒冷天氣av都會呆滯架,
你試下G大的辨法先....祝你成功 add6icon
回復

Fleur 發表於 2008-7-31 00:13:37 |顯示全部樓層
原帖由 紫紫 於 2008-7-30 15:59 發表
病人1,2號都是擺埋一齊架, 一定是互相傳染坐啦!!!

我會試下George的辦法先將它換盤,消毒,(但其實花擺放的位置不算光猛)觀察一段時間再看看有無改善.我都唔想放棄它,即管盡下人事啦.

其實我呢邊是澳洲,正是嚴冬天啊,會唔會同 ...

....嗰邊啲屋唔喺應該一般有恆溫架咩?
回復

12下一頁