又來迷岩研修班~

作者: heiheimama 發表于 2008-7-28 13:03:59
1687 15
半年前有花友相贈了一隻無名岩桐,相信不少花友都有.她的樣子有點像Sinn. Snowbird,但喉頭一抹是淡紫透粉紅,而不是Snowbird的清晰的紫.後來在外國網站找到了名字叫Sinn. First Snow,很貼切的名字,但台灣花友和妙妙網的First Snow都是紫白底有點的花.花友如果有這兩款花花的可以指點一下嗎?妙妙很權威,但聽名字又覺得First Snow似是白色的花呢!~

妙妙的First Snow:http://www.dollyyeh.idv.tw/sinn_first_snow_cherylliao_2.jpg

我的不知名花花,但在外國網站顯示為Sinn. First Snow.

我的不知名花花,但在外國網站顯示為Sinn. First Snow.

candyafr 發表於 2008-7-28 13:12:23 |顯示全部樓層
希媽,你好利害啊add7icon .......我唔識答,不過,我也來學嘢啦............
回復

南瓜妹 發表於 2008-7-28 13:14:22 |顯示全部樓層
叶片颜色和花都相差很大呢。
回復

ronson 發表於 2008-7-28 13:32:41 |顯示全部樓層
我也跟貼
回復

lolo 發表於 2008-7-28 14:27:24 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-28 13:03 發表
半年前有花友相贈了一隻無名岩桐,相信不少花友都有.她的樣子有點像Sinn. Snowbird,但喉頭一抹是淡紫透粉紅,而不是Snowbird的清晰的紫.後來在外國網站找到了名字叫Sinn. First Snow,很貼切的名字,但台灣花友和妙妙網的First  ...

花似 "Snowbird"     但葉片不似      會是雜交品種嗎
回復

heiheimama 發表於 2008-7-28 14:33:03 |顯示全部樓層
ronson,我記得你都有snowbird,你說這花和snowbird是不是不同呢.~

至於我在外國網站看到的照片:
http://s198.photobucket.com/albu ... ningiaFirstSnow.jpg

http://cgi.ebay.com/African-Viol ... QrdZ1QQcmdZViewItem
回復

C0126 發表於 2008-7-28 14:42:18 |顯示全部樓層
好靚呀.....
回復

ronson 發表於 2008-7-28 14:45:01 |顯示全部樓層
你個棵花開得比較盡,sinn sonwbrid通常開花冇咁盡,好似我個棵(我的愚見)
回復

CSRC 發表於 2008-7-28 14:58:22 |顯示全部樓層
搬个凳子坐下学习
回復

heiheimama 發表於 2008-7-28 15:04:10 |顯示全部樓層
原帖由 ronson 於 2008-7-28 14:45 發表
你個棵花開得比較盡,sinn sonwbrid通常開花冇咁盡,好似我個棵(我的愚見)

我有比較過,兩種花是有點像,但不是一樣,葉子也有差別.所以我肯定這花不是Sinn. Snowbird,但是不是Sinn. First Snow?如果是,那妙妙網的照片豈不是誤貼?又或者是外國的網頁錯誤...
回復

kong 發表於 2008-7-28 23:17:06 |顯示全部樓層
妙妙網的 Sinn. First Snow 應該對吧, 看幾個台灣網站都是有點點的.
WUF 內的迷你岩桐大集合:
http://www1.pu.edu.tw/~cfchen/

我還是覺得你的像 snowbird 啊!
花友的網誌:
http://hk.myblog.yahoo.com/ninacorner/article?mid=34&prev=37&next=33
回復

heiheimama 發表於 2008-7-29 09:29:39 |顯示全部樓層
的確,台灣花網的firstsnow是紫色斑點花,連kong都說這是正印,那麼我想是外國花友誤貼吧.~
回復

小丸子 發表於 2008-7-29 12:40:47 |顯示全部樓層
嘩!好靚呀, 我係種花猫同迷岩新手, 究竟花猫是否需要晒太陽架, 因為花店老闆又話唔可以晒, 迷岩又是否需要太陽呢?  請各位有經驗的花友提供寶貴意見。 Thank you!
回復

kong 發表於 2008-7-29 12:52:41 |顯示全部樓層
原帖由 heiheimama 於 2008-7-29 09:29 發表
的確,台灣花網的firstsnow是紫色斑點花,連kong都說這是正印,那麼我想是外國花友誤貼吧.~

亦都可能台灣的 First Snow 跟 美國的 First Snow 係唔同嘅! 好似日本非洲堇都係自己配, 自己比個名佢,唔駛理外面係唔係已經出現左呢個品種而用緊別的名字咁.
回復

Fleur 發表於 2008-7-29 12:59:13 |顯示全部樓層
我都係種猫新手, 種咗幾盆....結論喺要半陰晒,散射光最好. 有時太熱我會噴水落啲葉上, markc哥(我哋星加坡猫王)教平日保養要注意強壯根部呀...你可以睇番呢兩星期post, 有講呀.
回復

小丸子 發表於 2008-7-29 14:24:06 |顯示全部樓層
Fleur, thank you so much !
回復