Thad’s Yellow Birds 就來開花啦~~

作者: hiatus 發表于 2014-5-13 13:19:47
4179 66
WaiWai 發表於 2014-7-2 12:46:35 |顯示全部樓層
好漂亮

多謝waiwai賞花^^  發表於 2014-7-2 12:55
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 12:55:13 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2014-7-2 12:43
金魚種得好好, 植株直直的好強壯, 我個棵條腰生到好似條蛇咁S形, 剩係生左走莖, 無花睇  ...

生走莖都好呀,我都希望尼轉花早d開完,之後希望佢生走莖,可以種大拼盆
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 12:57:25 |顯示全部樓層
abbychan02 發表於 2014-7-2 12:07
隻黃雀好靚, 兩旁的葉片就好似展翅齊飛咁

唔好飛走呀,出面太陽大,唔啱佢哈哈~~
佢而家太大只,已唔能夠再住溫室,唔咁高既地方比佢住。放桌面一個多月,新生出來既葉片仲係平整,很滿意

一個字~~靚^^  發表於 2014-7-2 13:01
回復

B17 發表於 2014-7-2 15:05:01 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 11:42
哈哈,紅色lemon    我只係有yellow bird開花,其他兩種喜蔭只得葉。遲下想同花友換多幾種喜蔭, 幾次 ...

另外兩種係.....?
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 18:42:38 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 15:05
另外兩種係.....?

另外有Lemon Tree, Chocolate Cream, Blue Heaven,數數下有三種哦
回復

B17 發表於 2014-7-2 18:47:05 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 18:42
另外有Lemon Tree, Chocolate Cream, Blue Heaven,數數下有三種哦

等我棵Aloha Mauna Loa再有走莖,送條比你,不過有排等....
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 18:49:55 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 18:47
等我棵Aloha Mauna Loa再有走莖,送條比你,不過有排等....

我唔急架,一切隨緣^^ 你自己都可以留幾條走莖,比佢生得茂盛d啦
回復

pekklewin 發表於 2014-7-2 18:57:46 |顯示全部樓層
你的三種我都沒有, 可否排個等走莖 , 我有Kee Wee, Silver Skies, Pink Panther, 有走莖就可給你, 請稍等, 唔知有沒有興趣呢 ?
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 18:59:50 |顯示全部樓層
pekklewin 發表於 2014-7-2 18:57
你的三種我都沒有, 可否排個等走莖 , 我有Kee Wee, Silver Skies, Pink Panther, 有走莖就可給你, 請稍等 ...

哇,互補呀,你個d我都未有哈哈  
交換唔問題呀~~不過好似我個d好普通呢  
Chocolate Cream已有細細走莖,Lemon Tree好似都生緊,就係Blue Heaven仲未有。遲下收集再通知你
回復

pekklewin 發表於 2014-7-2 19:09:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 18:59
哇,互補呀,你個d我都未有哈哈  
交換唔問題呀~~不過好似我個d好普通呢  
Chocolate Cream已有細細 ...

我個D都是多得花友分享的, 大家可以互補  
回復

B17 發表於 2014-7-2 19:15:51 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 18:49
我唔急架,一切隨緣^^ 你自己都可以留幾條走莖,比佢生得茂盛d啦  ...

我都想一盆成林,弊在冇地方,走莖一大就要送走
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 19:17:21 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 19:15
我都想一盆成林,弊在冇地方,走莖一大就要送走

有冇試過立體空間呀? 高低錯開,應該有幫助?
回復

B17 發表於 2014-7-2 19:22:56 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 19:17
有冇試過立體空間呀? 高低錯開,應該有幫助?

屋外太熱,又冇窗台,喜蔭要用光管種,空間絕對受限
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 19:26:48 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 19:22
屋外太熱,又冇窗台,喜蔭要用光管種,空間絕對受限

又係哦,咁你都種多d品種,精簡一下植株大小啦
回復

B17 發表於 2014-7-2 19:31:35 |顯示全部樓層
hiatus 發表於 2014-7-2 19:26
又係哦,咁你都種多d品種,精簡一下植株大小啦

唔覺唔覺,已經有6種:無名,Aloha Mauna Loa,Chocolate Cream,Fanny Haague,Pink Panther,Thad's Yellow Birds
冇位再加
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 19:42:36 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 19:31
唔覺唔覺,已經有6種:無名,Aloha Mauna Loa,Chocolate Cream,Fanny Haague,Pink Panther,Thad's Ye ...

花色有紅有黃有粉,好齊全啦
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 19:48:08 |顯示全部樓層
B17 發表於 2014-7-2 19:31
唔覺唔覺,已經有6種:無名,Aloha Mauna Loa,Chocolate Cream,Fanny Haague,Pink Panther,Thad's Ye ...

Fanny Hague係藍色架?未種過,仲以為係淺粉呢
回復

Fannycheung 發表於 2014-7-2 20:54:03 |顯示全部樓層
小花好可愛
回復

violet_bb 發表於 2014-7-2 20:59:18 |顯示全部樓層

開得好靚呀!越開越靚!我果棵一直唔多點理佢,所以無野睇呀!

對佢好d好快就會有野睇啦,加油^^

絕對同意!加油中!!!
回復

hiatus 發表於 2014-7-2 21:02:25 |顯示全部樓層
violet_bb 發表於 2014-7-2 20:59
開得好靚呀!越開越靚!我果棵一直唔多點理佢,所以無野睇呀!

我都唔理佢架,之前就放溫室,待佢出花就放桌面。 從未淋肥,只淋水
回復