蜜瓜失蹤了

作者: royhinn 發表于 2008-7-28 10:15:29
2461 11
我早排買左 D 蜜瓜種子,響屋企樓下既地種!
第一次播種過左大概一個星期,已發芽既 6 棵蜜瓜苗全部唔見晒 ,開頭以為係因為俾雀仔吃左,所以用左 CD 同自制鐵絲網笠住 D 新播既種
點知當佢地發左芽開始出真葉既時候 ... 又唔見晒
諗住今次係有蟲啦,但又一 D 蟲都見唔到,可能吃飽走晒啦!咁上黎見到網友話可以用「苦楝油」試下!咁就試第三次落種啦~
落左 12 粒種,出左 12 個芽,好開心啦 ,諗住今次無死啦,咁就再濆埋苦楝油,應該無事喇掛 ~ ~ ~
上星期五有 12 棵芽,星期六得番 10 棵 ... 我再噴苦楝油,星期六晚零晨時份 ... 得番 1 棵 ...

我想問下大家知唔知咩蟲咁鍾意吃蜜瓜呢?我有睇過 D 葉面,好乾淨咩都無架播 ... 有無咩方法可以令到下次落種可以令佢地生存耐 D ?
會唔會話響屋企等佢地發左芽生長大 D 先放落地會好 D 呢?
咁種落去下年都無蜜瓜吃播
惡姨 發表於 2008-7-28 10:39:28 |顯示全部樓層
我覺得似人為多D, 比人攞哂,仲要連根拔起個種....
回復

小雲 發表於 2008-7-28 11:51:08 |顯示全部樓層
如果你屋企係有充足陽光既話可以在家種到有4-5塊葉強壯些先移落地面,基本上瓜葉好少被蟲咬,因為瓜葉大多又硬又多毛,蟲蟲不會對它有興趣,所以無需胡亂落苦楝油. 相反苦楝油毒性很高,可能會傷及幼苗添....
回復

royhinn 發表於 2008-7-28 12:06:00 |顯示全部樓層
to 惡姨:應該唔會人為 .. 因為私人地方 ... 無人入到去既 ^o^ 同埋佢唔係連跟架 ... 響泥面仲見到佢條死剩莖架~

to 小雲:但係我種青瓜都見有青色蟲蟲咬喎 ... ?_? 如果毒死苗應該有屍鞋,但係有無喎!咁苦楝油咩情況用先岩呢?蝸牛又會唔會吃左 d 幼苗架?

多謝兩位既回覆呀~

回復

小寶 發表於 2008-7-28 13:27:35 |顯示全部樓層
苦楝油唔可以噴小苗, 噴多幾次就會死架, 說明書上面寫的.
蝸牛雀仔狗仔都會食架~
試下將種子種深d,或者大棵d先移到戶外去
另外又可以試下用個我地用來蓋餸果d似遮型的網, 網住佢,睇下有冇事?
回復

royhinn 發表於 2008-7-28 14:23:13 |顯示全部樓層
咁可能係蝸牛喎 .... 咁有無咩好方法防蝸牛架呢?
回復

小寶 發表於 2008-7-28 14:33:38 |顯示全部樓層
想天然d的用咖啡渣, 想高效d的買殺蝸牛藥(toxic架)
回復

royhinn 發表於 2008-7-28 14:42:57 |顯示全部樓層
咁咖啡渣使唔使用好多架?舖滿成個泥面?
回復

小寶 發表於 2008-7-28 15:07:14 |顯示全部樓層
我諗你圍住D植物咁落..一個小圈咁啦
回復

royhinn 發表於 2008-7-28 15:08:08 |顯示全部樓層
好多謝幾位既意見,他日如果有收成,一定請幾位 ... 望下個成果
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-28 15:09:05 |顯示全部樓層
原帖由 royhinn 於 2008-7-28 14:42 發表
咁咖啡渣使唔使用好多架?舖滿成個泥面?

睇番舊帖,有講點樣用咖啡渣防蝸牛~
http://hkplants.com/viewthread.p ... p;extra=&page=1
回復

royhinn 發表於 2008-7-28 16:04:28 |顯示全部樓層
收到 .. 唔該晒~
回復