二選一,大家喜歡邊盆多D

作者: yuenedmund 發表于 2014-5-8 00:30:34
720 13
Gigas定小乳香

金剛 發表於 2014-5-8 00:33:12 |顯示全部樓層
鍾意就有?我揀乳香
回復

yuenedmund 發表於 2014-5-8 00:46:47 |顯示全部樓層
金剛 發表於 2014-5-8 00:33
鍾意就有?我揀乳香

每盆連運費都過千,所以只能忍手買一盆。

呢個月頭已經用咗半個月人工買肉肉了,比老婆知道死定。但真係忍唔到手

慢慢來,真的喜歡才下手,否則地方不夠用才是最頭疼的,我是過來人。我兩棵都超喜歡。  發表於 2014-5-8 21:24
回復

powergun 發表於 2014-5-8 01:14:51 |顯示全部樓層
yuenedmund 發表於 2014-5-8 00:46

呢個月頭已經用咗半個月人工買肉肉了,比老婆知道死定。但真係 ...

朋友, 除非你身家豐厚, 否則用半月人工買肉肉, 最好同你老婆商量下至好,  種植無需玩得咁大的, 要買可以買花墟的幾十蚊的貨色已可以了, 無必要買咁貴的, 況且買左都未必一定種到的

多謝提點,其實玩什麼興趣都好,最重要唔好影響自己日常生活。 好像玩車一樣,改裝部車係無完美的。呢個道理我會記著的。  發表於 2014-5-8 01:44
回復

金剛 發表於 2014-5-8 04:56:14 |顯示全部樓層

呢個月頭已經用咗半個月人工買肉肉了,比老婆知道死定。但真係 ...

唔值得!有甚麽吸引你去買呢?兩盆植物也不是美觀~_~每樣東西皆有生住異滅,一切都是浮雲~
回復

sal.l 發表於 2014-5-8 06:25:57 |顯示全部樓層

半個月人工咁多?? 我覺得興趣野每個月用10% 都好多喇~
植物除非絕種唔係既遲D一定買到, 由其有家室無謂為左D 植物鬧交~
另外外國買野, 你買一棵係好唔抵~ 不如你等下次有多D 彈藥買多盆先再買喇, 或者搵朋友一齊買SHARE 運費~
回復

Audrey 發表於 2014-5-8 08:47:00 |顯示全部樓層
睇落兩盆都係 Dorstenia!
就算係 Dorstenia giagas 也不應該太貴。

因為只想買一盆,所以運費比較貴,美國速遞3-5天到港收55美金。  發表於 2014-5-8 14:31
回復

bylccn 發表於 2014-5-8 13:16:56 |顯示全部樓層

正常的事實!!! 以我對女性的認知來說, 閣下的太太如果知道真實價錢, 閣下
所以赧上價錢時要減少數個零吧!!!
回復

BluePrincess 發表於 2014-5-8 13:44:22 |顯示全部樓層
我覺得上面果盆型d,不過要買的話還是買自己的心頭好吧
不過敗家買肉也不是明智之舉, 施主及早回頭是岸, 其實有冇諗過淘種子來種?

種子我怕無能力打理好。  發表於 2014-5-9 00:33
回復

yipman 發表於 2014-5-8 21:33:28 |顯示全部樓層
留意到您買的都是較希有名貴,而且個頭不少的,可以買小棵一點的。種死了也不會那麼傷,而且可以玩多點品種,也慢慢累積經驗。

多謝葉師父提點,其實我初學種肉肉只想擁有些市面比較難找到的品種而已,因為畢竟家裏環境有限,其實細棵或小苗會否比較難種些?謝謝。  發表於 2014-5-9 00:21
回復

Audrey 發表於 2014-5-8 22:46:47 |顯示全部樓層
yipman 發表於 2014-5-8 21:33
留意到您買的都是較希有名貴,而且個頭不少的,可以買小棵一點的。種死了也不會那麼傷,而且可以玩多點品種 ...

Master Yip-Man 講得非常正確。

我會檢討吓自己的需要,我都覺得家裏的盆栽增長得太快,謝謝版大的提點。  發表於 2014-5-9 00:25
回復

corina 發表於 2014-5-9 00:18:45 |顯示全部樓層
如果兩盆都係 Dorstenia,我寧願去別家買盆小乳香好過~

我都覺得小乳香合惜我多D,夠細盆,唔洗淰地方。  發表於 2014-5-9 00:36
回復

BenLau 發表於 2014-5-9 02:55:22 |顯示全部樓層
我唔知你10樓講初學種肉的定義是有幾初。如果真的係剛剛開始玩而唔係谦虚的講法,真係聽聽以上各前辈的意见。来日方长,可以慢慢收集。

謝謝提點  發表於 2014-5-9 11:24
回復

yipman 發表於 2014-5-9 10:47:44 |顯示全部樓層

D gigas and B nana come from Socotra Island ,both of them are very rare and expensive plants,it was difficult to propagate before until recently.
Gigas is the biggest dorstenia which will become a small tree in many years. My 10 year old one is about 10cm x 35cm .It is still in its childhood.
Boswellia is one of my most favorite plants. Nana is the smallest boswellia , the one in your picture is a big one already, it will bear pink-red flower and the leaves are beautiful too.

Thankyou for your help.  發表於 2014-5-9 11:28
回復