想種毛毯苔問題{由頭種起}

作者: 0_0irene0_0 發表于 2014-5-5 09:12:24
2325 20
近來對毛毯苔有興趣。不知道播種後要如何使她生長--溫度?濕度?陽光多少?

我家日照大約4-6小時,不知道適不適合由頭種起?

還有,有甚麼長成了的毛毯苔是不需要全日照但又可以接受4-6小時的陽光光照?

想請問要多少天毛毯苔才會由種子變成長成的毛毯苔?

請問種毛毯苔又有甚麼其他要注意的地方?

請各位高人幫忙解答>< 好像試下種這種食蟲植物,但又怕種死她們,因此想吸納各位高手的意見 thx。
Victor9394 發表於 2014-5-5 17:09:29 |顯示全部樓層
其實種種都要曬多過10個鐘, 爭在種得靚唔靚咁解, 我有盆 多叉葉毛 同 好望角毛 因為照左一個禮拜燈生得好好所以擺花槽, 適逢落雨天, 多叉葉毛雖然捉到小許蟲仔, 都係D葉長到斷左; 好望角毛就大飽口福, 仲更加靚. 妳可以考慮下~
回復

0_0irene0_0 發表於 2014-5-5 17:29:11 來自手機 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-5 17:09
其實種種都要曬多過10個鐘, 爭在種得靚唔靚咁解, 我有盆 多叉葉毛 同 好望角毛 因為照左一個禮拜燈生得好好 ...

寬葉果隻都要照10個鍾鐘?!@@
咁可能要買太陽燈先可以“搞掂”佢wo~
但…太陽燈貴嗎.?....
我都想種多角望,好令

你家環境4-6小時直射,外加其他時間有散光的話,應該足夠,只是有可能曬不紅而已  發表於 2014-5-6 10:25
好望角如果太熱會休眠的,我會建議新手先種叉毛,因為好生養,適應力較強  發表於 2014-5-6 10:23
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 19:16:57 來自手機 |顯示全部樓層
寬葉同常見都係咁種. 買燈既事...... 爬一爬文了解下會好啲, 我怕我講漏野.
回復

louis626 發表於 2014-5-5 19:37:45 來自手機 |顯示全部樓層

其實你最好種下毛先,食蟲植物既種子對環境既要求遠比成株高,而且死亡率高,就新手而言,由種子種起唔係一個好既選擇,如果由種子種起應該要接近一年先會好似我地平時見到個啲禁
唔同毛有唔同種既方式,了解自己想種咩品種先
唯一一隻毛最近死左,仲有隻bb同啲ping一齊種,一日十到十二個鐘燈,如果個日有大約六個鐘太陽我就唔用燈了
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 20:03:25 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2014-5-5 19:37
其實你最好種下毛先,食蟲植物既種子對環境既要求遠比成株高,而且死亡率高,就新手而言,由種子種起唔係一 ...

你平時比佢又曬太陽又曬燈?
回復

louis626 發表於 2014-5-5 22:15:10 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-5 20:03
你平時比佢又曬太陽又曬燈?

係呀,但如果個日有6個鐘太陽我就唔會開燈,而且我個人覺得用太陽光好過用燈,無太陽,好似依幾日,我會比10-12個鐘燈佢
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 22:25:32 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2014-5-5 22:15
係呀,但如果個日有6個鐘太陽我就唔會開燈,而且我個人覺得用太陽光好過用燈,無太陽,好似依幾日,我會 ...

我分兩批, 一批擺花槽就有冇太陽都聽天由命, 另一批擺室內, 有人o係屋企就開燈, 朝早返工就熄燈, 我之前試過搬黎搬去, 好似對佢地冇咁好
回復

louis626 發表於 2014-5-5 22:29:05 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-5 22:25
我分兩批, 一批擺花槽就有冇太陽都聽天由命, 另一批擺室內, 有人o係屋企就開燈, 朝早返工就熄燈, 我之前 ...

其實我放係窗邊,所以無搬佢,總知個日番學前有太陽就唔開燈,無就開燈,所以光源都算穩定既
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 22:38:49 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2014-5-5 22:29
其實我放係窗邊,所以無搬佢,總知個日番學前有太陽就唔開燈,無就開燈,所以光源都算穩定既 ...

哦~ 小弟屋企人並唔容許有雜物附近既燈o係無人在家既時候長著

請教下你照幾多棵? 用咩燈?
回復

louis626 發表於 2014-5-5 22:44:44 |顯示全部樓層
我個個位清左無雜物+屋企長期有人
11盤ping+1盤bb毛+下面一個有豬既魚缸
只係一支好普通既13W枱燈
回復

louis626 發表於 2014-5-5 22:45:39 |顯示全部樓層
只係一支好普通既13W枱燈
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 23:32:40 |顯示全部樓層
louis626 發表於 2014-5-5 22:44
只係一支好普通既13W枱燈 ...

照唔照得紅DPING?
回復

louis626 發表於 2014-5-5 23:53:16 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-5 23:32
照唔照得紅DPING?

照得紅呀,都快出色,除左隻victoria
回復

Victor9394 發表於 2014-5-5 23:56:29 |顯示全部樓層
咁又幾好喎, 點解我仲未照得紅任何一棵蝕架~
回復

louis626 發表於 2014-5-6 00:09:07 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-5 23:56
咁又幾好喎, 點解我仲未照得紅任何一棵蝕架~

你光源要穩定同咪要做到早同夜,要比佢有休息時間
回復

Victor9394 發表於 2014-5-6 00:39:09 |顯示全部樓層
穩定既意思係時間上?

有比佢休息
回復

louis626 發表於 2014-5-6 00:45:43 |顯示全部樓層
Victor9394 發表於 2014-5-6 00:39
穩定既意思係時間上?

有比佢休息

係,例如燈照我一定係10-12個鐘,太陽就6個鐘到,唔會今日一D光都唔比聽日就比十八個鐘佢,同咪要有休息時間
回復

Victor9394 發表於 2014-5-6 00:51:18 |顯示全部樓層
試下先~ 多謝師兄賜教
回復

12下一頁