返回列表 發新帖

現時花墟植物品質

作者: tinwui 發表于 2008-7-26 14:44:34
14681 30
夜魔 發表於 2010-2-26 02:04:55 |顯示全部樓層
買咗包黃色嘅,開咗D咁嘅花
本來開第隻色我都唔介意,但係咁樣嘅花真係接受唔到
...
fnv234 發表於 2010-2-25 22:59

消蕾?
有時唔知點解會咁....開 d 畸形花
回復

fnv234 發表於 2010-2-27 22:50:19 |顯示全部樓層
繽紛 d 球根點都好過森記...
屈金香....同期 11-12 月買, 森記嗰 d....嘩, 又細粒又好似放左好耐好多傷口 ...
夜魔 發表於 2010-2-26 02:02

我係成包買番嚟,包裝係黃色單瓣
點知開咗呢D又紅又綠嘅花,個型仲要好怪
因為係幫學校買嘅,種咗咁嘅野出嚟,都唔知點算
回復

冰兒 發表於 2010-9-11 09:27:05 |顯示全部樓層
之前我在縯紛買了黃斑檸檬百里香,回家後立即換盆加沙,由於我覺得它的泥太濕,所以沒有澆水,第二天就失去了香味。之後就越來越差,到了第四五天的時候再澆水,再過一天就改水種。水種後最強壯的一株又再有回香味,不過到現在已經死了九成。

現在我每次都問不同的花店,買回去之後怎樣種,他們都異口同聲說乾水澆水,等乾了再澆,然後問他們移盆怎樣,他們又異口同聲說沒有問題。直到我回去繽紛,說我之前買了種死了,才有人告訴我買回去的東西不能立即移盆,因為他們要適應一下新環境...唉...
回復

cherrysm 發表於 2010-9-14 13:12:03 |顯示全部樓層
我買十棵有九棵都冇事,可能我好彩掛...
但係一定不要靠花墟的店員提供養殖資訊,很多都是「山埃」,信自己上網或看書好過。
回復

冰兒 發表於 2010-9-15 20:56:01 |顯示全部樓層
對啊!每次問他們怎樣種,他們都回答:「水乾澆水,濕透。」答了等於沒答。
回復

有心有力 發表於 2010-9-15 22:50:25 |顯示全部樓層
生意難做,想做多幾轉生意
回復

karenclc1 發表於 2010-9-15 23:32:19 |顯示全部樓層
我覺得買苗要拎到返home係好辛苦, 所以我多數係團購
回復

冰兒 發表於 2010-12-20 20:41:27 |顯示全部樓層
夜魔 發表於 2010-2-26 02:02
繽紛 d 球根點都好過森記...
屈金香....同期 11-12 月買, 森記嗰 d....嘩, 又細粒又好似放左好耐好多傷口 ...

我也種不到,不是發育慢,就是只長葉。
回復

青翼蝠王 發表於 2011-3-21 22:56:05 |顯示全部樓層
最緊要小心選購...我買左幾次都ok
回復

lan2004 發表於 2011-3-26 20:18:25 |顯示全部樓層
蘋果不要買啦 因為這些寒帶的果樹大多要五六年才會開始結果 過年在廣州有好多賣蘋果盆栽的 仔細一看 原來那些蘋果都是用快乾膠黏上去的
回復

gunbuster363 發表於 2011-8-15 10:32:20 |顯示全部樓層
買番來d植物的泥太濕啦
唔通氣
間接好易死
回復