Pamela天台種咗嘜? 綠綠節瓜高高掛 23-oct

作者: PAMELATSE 發表于 2008-7-26 13:12:38
9882 82
BanbieChan 發表於 2008-8-2 22:56:24 |顯示全部樓層
嘩!Pamela,你天台種嘅植物,打理得好齊整,收成又多,羨慕中
回復

PAMELATSE 發表於 2008-8-3 12:08:44 |顯示全部樓層
斑比 -- 其實冇嘜收成, 暫時只係食過一造苦的通菜, 一造莧菜及10條豆豆....
花園仔 -- 我俾我家主人睇你砌花圃嗰張相, 佢即刻叫我咪巔    
maymay靚 -- 你棵指天椒實在令人羨慕

我又加大咗我個菜棚   我家主人問我可唔可以俾番啲位佢, 佢要買套枱櫈wor, 佢都傻傻地, 佢一星期都冇一個鐘响天台, 我睬佢都傻 add1icon
回復

PAMELATSE 發表於 2008-8-12 22:57:56 |顯示全部樓層
今日update下我個天台d植物先

1./ 茄子有花冧
DSC01030.jpg DSC01032.jpg

2./ 辣椒  --- 收咗20隻啦, 不過啲辣椒係綠色, 唔係紅色架....
DSC01011.jpg DSC01012.jpg

3./ Basil 一盤, 我响舊嗰盤剪咗嚟種.

4./ 苦瓜有雌花
苦瓜全相

5./ 節瓜好矮but開緊花, 啲花好大朶

6./ 豆角--- 因我老公好鐘意食, 所以種多啲
DSC01013.jpg DSC01014.jpg

7./ 蕃茄 ---有好多花但仲未見果

8./ 青瓜 --- 因8號风球嗰日有3棵雌花開花, 不過受唔切粉, 死jor
另有3個K型青瓜, 點解佢哋咁醜樣架?
DSC01043.jpg DSC01045.jpg

仲有幾朶雌花待開
DSC01029.jpg DSC01039.jpg DSC01041.jpg

9./ 最後有新加入成員 --- 矮種木瓜
DSC01048.jpg DSC01049.jpg
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-12 23:01:34 |顯示全部樓層
Pamela 你D青瓜好似俾果蠅針咗喎
回復

阿晴 發表於 2008-8-12 23:22:51 |顯示全部樓層

回復 23# PAMELATSE 的帖子

第8種(第13幅)果張青瓜仔好似舉重運動員隻手瓜~
回復

貓貓 發表於 2008-8-13 00:25:54 |顯示全部樓層
好有規模呀!
十足一個小農場,犀利!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-8-13 00:30:03 |顯示全部樓層
同斑比個天台一樣種咁多o野,真係犀利呀~
回復

PAMELATSE 發表於 2008-8-14 11:27:34 |顯示全部樓層
斑比:
我就係估d青瓜俾果蠅針過,但係我一帮佢哋受粉後就即套袋啦, 激死add2icon
回復

BanbieChan 發表於 2008-8-14 11:38:42 |顯示全部樓層
原帖由 PAMELATSE 於 2008-8-14 11:27 發表
斑比:
我就係估d青瓜俾果蠅針過,但係我一帮佢哋受粉後就即套袋啦, 激死add2icon

會唔會係個袋太薄呀?
回復

蛀米虫 發表於 2008-8-14 18:53:07 |顯示全部樓層
快d包好後掉左d有瓜/果蠅既果呀!  會越來越多架!!!!
回復

PAMELATSE 發表於 2008-8-14 20:47:00 |顯示全部樓層
蛀米虫:

我今日剪咗嗰3個青瓜啦, 冇眼睇add1icon
回復

PAMELATSE 發表於 2008-9-19 17:37:18 |顯示全部樓層
Hello 咁多位花友, 因呢排太懶啦, 好耐冇update, 今日要"的"起心肝update 吓D寶貝先add4icon

茄子篇

好多花冧, 但係開完花但結不成果

正當失望之際, 竟然有驚喜

DSC01740.jpg DSC01976.jpg

我打算買罐梅菜鯪魚炆咗隻茄瓜先

回復

PAMELATSE 發表於 2008-9-19 17:50:19 |顯示全部樓層
豆角篇 (total 32棵 )

DSC01014.jpg DSC01260.jpg DSC01744.jpg DSC01980.jpg DSC02195.jpg

我啲豆角都有好多害蟲入侵, 我每日要用水同佢哋沖涼兩次, 沖走d不知名物体
DSC01101.jpg DSC01760.jpg

係咪好恐佈呢 , 我唔敢用手掂佢哋, 我會用枝舊牙刷幫拖

回復

PAMELATSE 發表於 2008-9-19 18:01:17 |顯示全部樓層
青瓜篇

之前d青瓜已被我纖滅咗, 重新種過兩棵

DSC01277.jpg DSC01748.jpg

個形係咪好過之前呢?

節瓜篇

DSC01276.jpg DSC01751.jpg

回復

蛀米虫 發表於 2008-9-19 18:01:18 |顯示全部樓層
好有規模喎! 沒法啦 豆豆開花好易有蟻, 代表就快有得食lu!
瓜瓜好易打果, 但亦好多虫虫...... 想食就有點難度!
回復

PAMELATSE 發表於 2008-9-19 18:04:53 |顯示全部樓層
仲有種緊荷蘭豆

DSC02203.jpg DSC02204.jpg

最後想問吓呢啲係bees定係果蠅?  我唔想捉錯良民

回復

sammyzoe 發表於 2008-9-20 03:33:09 |顯示全部樓層
喎好堅呀~~~~
天台可以變果園,
真係少d心機都唔掂呀~~~

個樽仔入面果d咁似我屋企附近蜂巢d蜂既,
最近政府毛出通告比我地,
話附近有個大型蜜蜂巢,
叫我地出入小心d,
連屋企前面條走廊都有呀,
個樣好似你影果d咁,
不過我唔係好肯定你果d係唔係呀,
都係問多d人好d喇.
回復

BanbieChan 發表於 2008-9-20 05:59:17 |顯示全部樓層
原帖由 PAMELATSE 於 2008-9-19 18:04 發表
仲有種緊荷蘭豆

最後想問吓呢啲係bees定係果蠅?  我唔想捉錯良民

PAMELATSE,樽裹面係果蠅嚟架,呢隻捕蠅器嘅誘劑,係針對果蠅,放心啦冇殺錯良民,呀你D收成又多又靚
回復

yannes 發表於 2008-9-20 08:57:40 |顯示全部樓層
你好勁呀~~~炆左茄子未??豆角收成左未??一定有好多收獲啫!!
回復

gary1 發表於 2008-9-20 09:02:03 |顯示全部樓層
我都想種茄子呀
好味好味
回復