肉肉曬燈分享

作者: yamamo 發表于 2014-4-29 01:12:05
2215 5
大家喺冇得曬太陽嘅時候會用咩燈曬啲肉肉?

我初初唔識,睇完一輪之後攪到自已一頭霧水,試完光管又試UVB燈,結果就是嘥錢。

其實白光光管近距離照射都勉強有少少功效,起碼啲肉肉唔會HUR HUR 聲標高。不過後尾我終於搵到一個比較好啲嘅人造光源藉此分享一下,就係 “藍白色LED燈”啦!

因為理論上藍光係可以令到植物嘅顏色出啲但生長速度較慢,雖然實際上我唔多覺得啲顏色出咗幾多 ,但係起碼冇陽光時曬下燈啲顏色都KEEP到下,同埋因為白色燈本身都有藍光嘅成份,所以啲肉肉都唔會HUR HUR 聲咁標高。

有人話用紅藍燈好,因為理論上紅光係可以加速植物生長,又因為紅藍燈嘅紅燈數量一般較多,所以紅藍燈較適合用來種菜種花。

以上純粹個人分享,希望有用,不喜勿插

April104 發表於 2014-4-29 13:12:47 |顯示全部樓層
謝謝分享
我平時就用枱燈補補光
回復

ckkuen 發表於 2014-4-30 07:04:26 |顯示全部樓層
多謝分享補多小小資料,(來自網上,的一小段)
日光燈、植物燈、鎢絲燈、太陽燈均有促進植物生長的功效。

人眼可見光:波長範圍為3800埃~7700埃。

紅外線:光波長超過7700埃稱之。

紫外線:光波長短於3800埃稱之。

太陽光溫度約為5500K~5800K。

市面上的燈種類很多,用途很廣,有一般植物用的.水中植物用的等等,大概如下~

超白太陽燈管 10000K

1.藍白色燈管。
2.光譜能量集中,色溫高達10000K,具有多束日光燈管的光束值。
  10000K的藍白光譜,釋放微量紫外線促進動物維他命D3及鈣的合成吸收。

純白太陽燈管 6500K
1.白色燈管。

植物燈管
1.顏色為淡紅色。
2.光譜能量值接近光合作用效率曲線,是植物生長的理想光源,尤其對綠色植物具有顯著效果。
3.適用於各類綠色水草植物。

珊瑚藍燈管
1.顏色為淡藍色。
2.光的穿透力強,能穿透4-6m的海水。
3.適用於光照需求較弱的生物。

超強光鹵素燈管 (紅光)(耐用8000小.qi 時)(色溫10000k)
提供高能量自然光,可促進氧氣的合成,更適合植物的光點作用,它準確地提供了所需的光,而不產生無用的甚至有害的光。

四波長超強光燈管 (白光)(耐用8000小時)(色溫6500k)
就像太陽的自然光,他的光輸出能與自然光的波長範圍相匹配,可滿足光合作用和葉綠素合成的需要,加上Ra值達90,提供最真實自然顏色。

三波長太陽燈管(9000k)
9000K自然呈現出明亮清澈,演色性為85,應用於水草

超強光植物燈管(10000k)
提供高能量自然光,可促進氧氣的合成,更適合植物的光點作用,它準確地提供了所需的光,而不產生無用的甚至有害的光。

所以影響植物生長關鍵是光波長,不同的波長對植物生長發育有不同的影響,當光合色 素吸收光的波譜段,才能行光合作用。
若室內完全照不到陽光,植物量大可以用植物生長燈補充光線 ,或量少的話至少用一般的檯燈、桌燈、探照燈等照射即可。
回復

tindayun828 發表於 2014-4-30 07:38:03 |顯示全部樓層
ckkuen 發表於 2014-4-30 07:04
多謝分享補多小小資料,(來自網上,的一小段)
日光燈、植物燈、鎢絲燈、太陽燈均有促進植物生長的 ...

kuen 兄,多謝分享寶貴嘅經驗!

客氣了師兄  發表於 2014-5-1 07:47
回復

yamamo 發表於 2014-5-6 23:03:34 |顯示全部樓層
多謝大家回覆,獲益良多
回復

BenLau 發表於 2014-5-6 23:21:22 |顯示全部樓層
多谢經驗分享!短期内會嘗试用普通白LED照玉,有乜體會到時再分享。
回復