吹水帖 - 2024年 新年快樂!繼續吹水~~

作者: 八王爺 發表于 2014-4-28 10:21:07
113641 6168
川流不息 發表於 2020-1-26 22:32:41 |顯示全部樓層
我都祝大家身體健康, 心想事成!
回復

powergun 發表於 2020-2-2 10:27:03 |顯示全部樓層
今日影到兩隻蜜蜂黎採花蜜
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-2 19:47:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-2 10:27
今日影到兩隻蜜蜂黎採花蜜

好有大自然氣息!

下次佢黎搵你  發表於 2020-2-3 20:35
回復

powergun 發表於 2020-2-4 09:07:24 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日係立春, 今日有微雨, 唔凍唔熱, 但較濕, 無咁乾, 唔錯的
回復

小雷子 發表於 2020-2-4 11:16:13 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-4 09:07
各位早晨, 今日係立春, 今日有微雨, 唔凍唔熱, 但較濕, 無咁乾, 唔錯的

根爺早呀!希望春天可以帶比大家新景象,惡菌快啲消失!
回復

powergun 發表於 2020-2-4 12:05:02 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-4 11:16
根爺早呀!希望春天可以帶比大家新景象,惡菌快啲消失!

陛下早晨, 大家咁話,但苛政猛於虎, 最想都係連黑警同埋廢政府都一齊消失
回復

小雷子 發表於 2020-2-4 12:07:26 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-4 12:05
陛下早晨, 大家咁話,但苛政猛於虎, 最想都係連黑警同埋廢政府都一齊消失 ...

我地要做好保護,要自救!
回復

powergun 發表於 2020-2-4 12:33:16 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-4 12:07
我地要做好保護,要自救!

救鬼救馬, 我地口罩消毒用品都唔夠, 但個廢政府重不停地將d毒放入黎, 驚死我地染唔到疫咁, 真係替係醫院打緊仗個班醫護牙煙, 佢地罷工有理
回復

小雷子 發表於 2020-2-4 12:46:04 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-4 12:33
救鬼救馬, 我地口罩消毒用品都唔夠, 但個廢政府重不停地將d毒放入黎, 驚死我地染唔到疫咁, 真係替係醫院 ...

真係嬲到瞓唔着!
回復

powergun 發表於 2020-2-4 12:56:43 |顯示全部樓層
小雷子 發表於 2020-2-4 12:46
真係嬲到瞓唔着!

咪係, 豈有此理的
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-4 17:29:40 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-4 12:33
救鬼救馬, 我地口罩消毒用品都唔夠, 但個廢政府重不停地將d毒放入黎, 驚死我地染唔到疫咁, 真係替係醫院 ...

無錯!哩個弱智政府團隊禍港害人,都係自求多福吧!
睇電視仲有人話醫護罷工唔應該,
我想話如果果d係佢地身邊最親嘅人,
而家有人乜福利乜保護乜支援都無就推佢地去最危險之地唔理佢地死活,
睇佢地會點諗!
發完嗡瘋!
哩d天氣有利細菌滋生,大家都要保重!

回復

powergun 發表於 2020-2-5 00:23:19 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-4 17:29
無錯!哩個弱智政府團隊禍港害人,都係自求多福吧!
睇電視仲有人話醫護罷工唔應該,
我想話如果果d係佢 ...

正常醫護罷工係唔應該的, 但依家實情係真係封關較好嘛, 可以cut哂d大陸人入黎, 避免佢地係香港播毒, 再係咁, 醫院真係負擔唔黎的
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-5 10:31:03 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-5 00:23
正常醫護罷工係唔應該的, 但依家實情係真係封關較好嘛, 可以cut哂d大陸人入黎, 避免佢地係香港播毒, 再係 ...

對!
可惜已經太遲,社區傳染已經開始!大家小心!   
回復

powergun 發表於 2020-2-5 11:22:50 |顯示全部樓層
freddywongdy 發表於 2020-2-5 10:31
對!
可惜已經太遲,社區傳染已經開始!大家小心!

應都未太遲, 因為依家爆發的個案未算多, 只要市民做好防疫設施, 未必會大規模爆發的, 現時政府應要確保市面上有足夠口罩等防禦或消毒用品供應
回復

小雷子 發表於 2020-2-5 13:13:36 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-5 11:22
應都未太遲, 因為依家爆發的個案未算多, 只要市民做好防疫設施, 未必會大規模爆發的, 現時政府應要確保市 ...

今日收到呢個訊息很感動,同大家分享!

巴士內,貌似母女的婆婆與中年婦女並肩而坐,沒戴口罩,旁人側目。

終於有乘客忍不住出聲:「外出要戴口罩啊婆婆。」

中年婦女(帶點羞愧地):「唔好意思,我哋買唔到口罩啊。」

其他人:「無口罩就唔好出街啦!」

中年婦女:「唔好意思,唔好意思!我哋有少少事要去醫院。」

眾鼓譟:「嘩,醫院!」(馬上彈開,原本有少少擠逼的車廂原來可以騰出咁多空間。)

中年婦女連忙澄清:「唔好意思,唔好意思!我媽有腎病,我哋去醫院洗腎而已。」

眾暗自透出一口氣,未幾有人說:「你哋咁樣零保護出入醫院唔掂㗎喎,高危㗎。」

有人:「唏,都話買唔到口罩咯!你估人哋想嘅咩?」

有人:「醫院唔派嘅咩?」

有人:「邊有?醫護都唔夠!」

巴士內頓時你一言我一語,成個城市論壇咁。

粗眉大眼市井阿叔造型大肚腩中年男子從隨身包包中掏出用密實袋包裝的口罩乙個,豪氣干雲:「我預多了一個一陣夜更替換,送你!」

中年婦女滿面通紅答謝,接過。

另有手挽買餸籃師奶也掏出一個:「你媽有,你也要一個,否則是但一個感染都唔掂。」

又有好事之徒問:「你阿媽每星期要洗幾多次腎㗎?」

中年婦女差不多是歉意地回答:「三次。」

「那怎麼夠?」「口罩供應我看二月底才能穩定。」「穩定也不是人人買到!」「阿婆唔識上網睇口罩消息㗎喎。」「這幾個星期點捱?」「唉!」

「都話家中如有超過一星期供應嘅口罩就送一個俾有需要嘅人咯。」

一人攞一個出來,一人攞一個出來,一人攞一個出來……好快,中年婦女手上已堆滿十來個口罩。

中年婦女(熱淚盈眶):「夠了,夠了,多謝大家,多謝大家!」

眾七嘴八舌:「客咩氣?」「我用少一個唔使死!」「你需要多啲!」「唉,自私無用,一日仲有人有事,一日未安全!」「香港人,守望相助。」「自己香港自己救!」

有一把聲,好鬼大,人人蒙面,不知是誰講的:「我話你知,香港人,無事無幹時利欲薰心,一有事,全世界最有義氣!所以我話你知,香港一定唔會死!」

市井阿叔:「X!香港梗係唔會死,我同你哋講,我哋大家都~唔~X~准~死!」

以上是今早朋友上班途中所見所聞,她才返到辦公室就急不及待打電話給我要我如實記述並刊登。五餅二魚不一定是神蹟,你我他每個凡人都可以幫手成就。

回復

Ming36 發表於 2020-2-7 19:39:23 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-4 12:05
陛下早晨, 大家咁話,但苛政猛於虎, 最想都係連黑警同埋廢政府都一齊消失 ...

根爺,好一句,苛政猛於虎
亂世用重典,香港人一定要自救,不要陣腳大亂,防禦物資足夠就可以,自己安全、鄰居也要安全、社區都要安全,香港才能渡過這一難關!
一定要加油
回復

powergun 發表於 2020-2-7 21:26:53 |顯示全部樓層
Ming36 發表於 2020-2-7 19:39
根爺,好一句,苛政猛於虎
亂世用重典, ...

但依家香港無口罩無消毒藥水, 乜都無, 但有病毒同埋大陸人, 唉
回復

powergun 發表於 2020-2-8 09:24:57 |顯示全部樓層
各位早晨, 今日係農曆正月十五元宵節, 中國情人節, 未有情人的希望今日搵到一個啦
回復

freddywongdy 發表於 2020-2-8 15:23:01 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-8 09:24
各位早晨, 今日係農曆正月十五元宵節, 中國情人節, 未有情人的希望今日搵到一個啦 ...

根爺,元宵節快樂!
回復

小雷子 發表於 2020-2-8 15:33:11 來自手機 |顯示全部樓層
powergun 發表於 2020-2-8 09:24
各位早晨, 今日係農曆正月十五元宵節, 中國情人節, 未有情人的希望今日搵到一個啦 ...

我幫朋友人搶到一條廁紙!應該係最開心嘅元宵節禮物!
回復