舊年冬天種下嘅洋水仙喺今春盛開喇

作者: mpry 發表于 2014-4-26 21:46:16
1493 2
入手八個品種。仲有1個品種消咗苞冇花開,希望出年可以開到。
香港啱唔啱種洋水仙我真係唔知,因為我住係國內。喺我呢度冬天好凍,可以俾到種球生長所需嘅低溫。
其實種佢哋並非一帆風順。種落泥嘅第一周我就發現種球球底有發霉(都係因為我手賤挖出嚟先睇到嘅  ),清潔時又碰斷晒啲嫩根 ... 而跟住三個星期,種下嘅球球反覆生霉,我又不斷挖出,消毒。某天靈光一閃,嘗試將佢哋擺喺室外,雖然冇晒信心,但凍凍下,吹吹寒風,可能會好番啲。到咗二月,葉子慢慢長出嚟,三月佢哋順利開花。我真係覺得好欣慰啊。

舊年11月底種下

舊年11月底種下
C-12.jpg C-32.jpg
DSCN1512.jpg DSCN1551.jpg
DSCN1576.jpg DSCN1848.jpg
DSCN1850.jpg DSCN1851.jpg
DSCN1852.jpg DSCN1855.jpg
DSCN1867.jpg DSCN1897.jpg
栽客 發表於 2014-4-27 22:46:40 |顯示全部樓層
很美, 讚讚讚 !

多謝欣賞!  發表於 2014-4-28 05:57
回復

forest 發表於 2014-4-30 06:33:05 |顯示全部樓層
好靚, 下次种前用多菌靈浸咗先, 會少的机會發毛

多謝指點!  發表於 2014-5-3 16:41
回復