請問從相中可否知道狗狗幾多歲呢?

作者: osais 發表于 2008-7-24 11:07:18
1881 8
它被棄在街, 想知狗狗大概有幾多歲?
虛宿寶瓶 發表於 2008-7-24 12:19:35 |顯示全部樓層
嗯..... 睇下眼睫毛同 d 鬍鬚 有冇白,同埋睇牙仔,但我唔知點話你聽佢有幾大囉!都好睇佢之前個主人 keep 得佢好唔好!但毛色就冇得 keep 嘅!佢活躍嘛?
回復

osais 發表於 2008-7-24 15:20:03 |顯示全部樓層
原帖由 虛宿寶瓶 於 2008-7-24 12:19 發表
嗯..... 睇下眼睫毛同 d 鬍鬚 有冇白,同埋睇牙仔,但我唔知點話你聽佢有幾大囉!都好睇佢之前個主人 keep 得佢好唔好!但毛色就冇得 keep 嘅!佢活躍嘛? ...

狗狗我仲未見到, 係有一個好心人拾返來的! 我今晚會去探狗狗,  我會從這幾種方法去分辨, 謝謝你!

其實從相片中看, 狗狗唔似好大年齡!
回復

prodorothyhkg 發表於 2008-7-24 16:10:26 |顯示全部樓層
你e起佢d牙,睇下白唔白淨,多唔多牙石
回復

osais 發表於 2008-7-24 16:32:10 |顯示全部樓層
原帖由 prodorothyhkg 於 2008-7-24 16:10 發表
你e起佢d牙,睇下白唔白淨,多唔多牙石

係喎! 睇d牙有無牙石同蛀牙, 都分辨出狗狗既大約年幾!
回復

花貓貓 發表於 2008-7-24 17:20:39 |顯示全部樓層
原帖由 osais 於 2008-7-24 16:32 發表

係喎! 睇d牙有無牙石同蛀牙, 都分辨出狗狗既大約年幾!

我覺得應該先帶它睇獸醫, 由獸醫鑑定它究竟幾多歲, 因為你貿貿然依起它的牙齒,
佢又唔認識你, 佢可能會蛟你,唔好已為佢細細隻喔,  發起惡上黎,  都幾危險.
回復

Sophia 發表於 2008-7-28 17:11:32 |顯示全部樓層
一般睇牙仔可以估倒佢幾多歲,但如果佢之前個主人無take care 佢,可能兩、三歲已經滿報牙石,我就見過咁的情況。所以都係帶去比Vet睇下,順便scan o下有無晶片。
回復

Grace 發表於 2008-7-28 19:38:12 |顯示全部樓層
帶去獸 e 度 check 吓啦~
scan 吓佢有冇植入晶片, 如有, 可以搵返佢前主人, 佢可能係走失呢~
如冇, 就順便做埋 body check.
植晶片, 打預防針, 瘋狗症針, 杜蟲, 驗血, 打心絲蟲針/食心絲蟲藥, 絕育, 這些都是基本動作, 少不了的.
回復

osais 發表於 2008-7-30 16:46:31 |顯示全部樓層
我都有叫個好心人帶去check吓有無晶片, 如有可以試下搵返個主人, 希望狗狗唔洗去愛護動物協會啦!
回復