你們有什麼書願意介紹的呢 ?

作者: cedric523 發表于 2008-7-24 10:59:02
2125 17
我比較喜歡勵志的書

1. The Secret ( 秘密 )

2. The Master Key System Open The Secret To Health, Wealth and Love ( 世界上最奇妙的 24 堂課 )

3. Five People You Meet In Heaven ( 在天堂遇見的五個人 )

freddywongdy 發表於 2008-7-24 20:53:11 |顯示全部樓層
我鍾意李碧華寫o既所有短篇小說同散文!
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-24 22:40:45 |顯示全部樓層
區樂民所有散文集~
文字簡單,幽默輕鬆,思想正面~
男女老幼皆宜,極力推介~
回復

羊咩咩 發表於 2008-7-24 23:32:08 |顯示全部樓層
鍾意睇愛情小說
回復

悠遊鳥 發表於 2008-7-25 06:47:31 |顯示全部樓層
我咩野書都睇嫁~不過我都可以推薦幾本書既︰

1. 向達倫大冒險 系列(冒險小說,其中幾集我睇過幾次,次次都喊到停唔到)

2. 多情浪子癡情俠(武俠+愛情小說,好多人都推介過。呢本書上過電視)

3. 嘉薰醫生 系列(一個法醫破案既書,都學到好多野)

暫時得咁多,未諗到
回復

cross 發表於 2008-7-25 09:01:55 |顯示全部樓層
多情浪子癡情俠
名唔太討好啵
你地睇過的黎講下
回復

tabo 發表於 2008-7-25 14:16:36 |顯示全部樓層
區樂民.....

Agree
回復

ChrisTsui 發表於 2008-7-25 15:48:07 |顯示全部樓層
原帖由 tabo 於 2008-7-25 14:16 發表
區樂民.....

Agree

每年書展佢都會出一本書,今年o個本叫《做個快樂人》 ~
o係書展每日開場後15分鐘,有50本佢親筆簽名的新書發售~
年年如是,以前我會專登去買佢既簽名書~
回復

阿晴 發表於 2008-7-26 00:34:52 |顯示全部樓層
我都推介下  全部都好正ga~

<林麗琪的秘密花園-植物。生活。畫> / 林 麗琪
愛花之人的生活雜記,一個普通的台灣師奶愛上畫畫,拿起畫筆把花園中和日常生活的點滴用水彩記錄下來。

<月日,別消失>系列 / 深雪
夢遊開天辟地時眾神的世界。用詞內文寫得好靚。

<Harry Potter>系列 / J.K.ROWLING
魔幻小說的代表作。

<鉄道員> / 淺田 次郎
盡忠職守的鐵道員,縱使女兒病逝及妻子去逝仍獨自堅守著雪中的幌舞站,直到死去的一刻。
淺田 次郎 因此作得到直木賞。小說還包括其他幾篇短篇小說。曾被拍成電影(高倉 健, 広未 涼子 )。

回復

阿晴 發表於 2008-7-26 01:35:32 |顯示全部樓層
<蝴蝶・天堂・探險記 Journey to the River Sea> / Eva Ibbotson
滿有童真的冒險小說,有時看看這些兒童小說也可反樸歸真。
失去雙親的女孩瑪雅,原本生活在英國的寄宿學校,因為監護人找到了她的親戚,而前往巴西投靠。但是原來這對親戚是行逕古怪又自私的怪人,但她卻得到隨行家教的支持,更在亞馬遜河流域認識了很多不同的朋友,而展開有趣的探險旅程。

<幸福的六年> / 加藤 浩美
感人之作…媽媽級可能會睇到喊…
「你是我唯一的寶貝…」
加藤 秋雪是一位唐氏症兒,出生後被發現有嚴重的心臟病…父母把與他一起生活的六年間的回憶結集成書。
縱使生來是有缺憾,卻得到了一輩子的愛和關懷,愉快地度過了短暫的一生。

<感謝你,大五郎> / 大谷 淳子, 大谷 英之
同上面果本大致相近,都是勁感人之作…
「動物版《五體不滿足》」
1977年夏天,在日本淡路島進行畸形猿猴攝影的攝影師大谷 英之,將一隻被母親遺棄,出生即先天性四肢不全及嚴重倒睫的初生小猴帶回家飼養,為失去四肢的小猴子取了一個充滿奮鬥力量的名字-大五郎。身懷殘疾的大五郎,與大谷一家人共同生活了兩年四個月,帶給一家人不少歡樂。

回復

Heidi 發表於 2008-7-26 10:31:43 |顯示全部樓層
曾繁光醫生 (ge一系列心靈叢書。
回復

cedric523 發表於 2008-7-26 20:57:57 |顯示全部樓層
我都有其他幾本書介紹給大家 ....

1. Jane Austen 的 novel ( 大家熟識的 傲慢與偏見 )

2. 人性的弱點, 人性的優點
回復

阿晴 發表於 2008-7-27 05:20:29 |顯示全部樓層
原帖由 cedric523 於 2008-7-26 20:57 發表
我都有其他幾本書介紹給大家 ....

1. Jane Austen 的 novel ( 大家熟識的 傲慢與偏見 )

2. 人性的弱點, 人性的優點

傲慢與偏見、秘密花園、咆哮山莊呢堆都好似好正wor~
不過真係冇乜好機睇書~
回復

Monse 發表於 2008-7-27 23:51:36 |顯示全部樓層
阿晴比你講到好好睇咁,今日係沙田逛,見到大眾書店走入去搵 <感謝你,大五郎>,搵唔到之後再問店員,佢話幫我查,最終話“無”真失望
回復

阿晴 發表於 2008-7-28 02:45:39 |顯示全部樓層
原帖由 Monse 於 2008-7-27 23:51 發表
阿晴比你講到好好睇咁,今日係沙田逛,見到大眾書店走入去搵 <感謝你,大五郎>,搵唔到之後再問店員,佢話幫我查,最終話“無”真失望

<感謝你,大五郎> 我係幾年前在「箱霧」買ga~ 而家唔知仲有冇, 或者你都可以試下去「衫鶯」搵下ar~ 你可以叫店務員上網搵ga~ 如果出版社仲有貨就可以訂ga~

阿晴

回復

bbqkid 發表於 2008-7-28 03:41:13 |顯示全部樓層
The Secret揭過幾十頁,感覺好悶。
果個秘密大概就係,你要整天想著你想要的東西,那你便會得到。比如你想要錢,日日諗住錢,就會有錢。
Mitch Albom寫既書就好唔同喇,Mitch Albom識用故事,小說寫心靈故事,一d都唔悶,仲好好睇。佢三本書都好出色。
回復

cedric523 發表於 2008-7-30 10:32:58 |顯示全部樓層
原帖由 bbqkid 於 2008-7-28 03:41 發表
The Secret揭過幾十頁,感覺好悶。
果個秘密大概就係,你要整天想著你想要的東西,那你便會得到。比如你想要錢,日日諗住錢,就會有錢。
Mitch Albom寫既書就好唔同喇,Mitch Albom識用故事,小說寫心靈故事,一d都唔悶,仲好好睇。佢 ...

我都有睇過 Mitch Albom 的書 << Five people you meet in heaven >> 同 <<Tuseday with Morrie >>
我覺得 << Five People you meet in heaven >> 真的好好睇 , 但係另外一本就比較悶, 我睇咗十頁左右便沒有再睇喇 !
The Secret 所講的道理係 Law of Attraction ( 吸引力法則 ), 並不是想要 = 一定得到, 是需要負出的 。
我這兩天剛剛睇完這本書, 並試過這 law of attraction, 真的 work
回復

kariek 發表於 2008-7-30 22:17:29 |顯示全部樓層
一年前睇完The Time Traveler's Wife 之後,再搵唔到一本有相當水準的小說,於是好幾個月無睇小說勒... (以前平均一個月都睇一本書架)

The Time Traveler's Wife 真係好睇,特別岩鍾意有d新意,又鍾意睇愛情文藝小說的人。
回復